Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Νοσοκομεία: Πότε αναμένονται οι πρώτοι διορισμοί διοικητών - Νέα παράταση πριν τις Ευρωεκλογές

Δήμητρα Ευθυμιάδου ethnos.gr

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να διοριστούν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την έναρξη του σχετικού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ. Παρότι η κυβέρνηση δήλωνε πως είναι μία διαδικασία που θα φέρει άμεσα αποτέλεσμα, στην πράξη ισχύουν τελικά τα αντίθετα.

Ο διαγωνισμός που είναι ακόμη σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες ακόμη από σήμερα, αφού η διαδικασία κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Γιατί αργούν οι διορισμοί διοικητών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει τη δυσκολία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, αφού ο έλεγχος που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά λεπτομερής συνεπώς και χρονοβόρος. Όλοι οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων έχουν περάσει ήδη από την σκόπελο των γραπτών εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ, τις ίδιες ημέρες με τους υποψήφιους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι αναμένεται να διοριστούν νωρίτερα

Με βάση τον νόμο Κεραμέως οι Διοικητές Νοσοκομείων θα διοριστούν πολύ αργότερα, αφού θα πρέπει να επιλέγουν πρώτα οι διοικητές των ΥΠΕ οι οποίοι συμμετέχουν άλλωστε και στις επιτροπές αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Τις επόμενες ημέρες και μετά τις κάλπες αναμένεται να βγουν οι πρώτες λίστες για τους διοικητές ΥΠΕ, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ακόμη μέχρι να γίνει η τελική επιλογή τους. Εξάλλου θα ακολουθήσει και περίοδος ενστάσεων ενώ θα γίνουν και προσωπικές συνεντεύξεις.

Με νέα παράταση οι Διοικητές Νοσοκομείων

Με βάση τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα αποκτήσουν νέα στελέχη προς το τέλος Ιουλίου πιθανώς ακόμη και τον Αύγουστο. Κάτι βέβαια που δημιουργεί νέες καθυστερήσεις για τους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι είναι και πολύ περισσότεροι. Υψηλόβαθμοι παράγοντες έλεγαν στο ethnos.gr ότι τα νέα στελέχη στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να διοριστούν πριν τελειώσει το 2024.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με υπουργική απόφαση δόθηκε νέα παράταση έξι μηνών σε όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να μη μείνουν ακέφαλα τα νοσοκομεία.

Ωστόσο, η χρονοβόρος αυτή διαδικασία δημιουργεί δυσκολίες στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σήμερα διοικούνται από στελέχη τα οποία δεν γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στη θέση τους και την επόμενη μέρα.

Αποτέλεσμα είναι να μη γίνονται σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία των μονάδων υγείας, αλλά μία απλή διαχείριση της καθημερινότητας που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο της εξυπηρέτηση των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου