Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Μαγνησία: Ίσως και πάνω από 100 άτομα με γαστρεντερίτιδα – Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τεράστια ανησυχία έχει καταλάβει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας μετά τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον δήμο Ρήγα Φεραίου στην Μαγνησία, μετά την αποκάλυψη ότι δεκάδες άτομα (υπάρχουν αναφορές και για άνω των 100), βρέθηκαν μαζικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσιάζοντας συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πιθανότατα από μόλυνση του νερού.

Αύριο Δευτέρα 3/6/2024 μεταβαίνει στην περιοχή επιπλέον κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να ενισχύσει την περαιτέρω εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση.

Κλινικό δείγμα κοπράνων από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, βρέθηκε θετικό στο μικρόβιο της σαλμονέλας (salmonella).

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης, καθώς το νερό δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από την Διεύθυνση υγείας της ΠΕ Μαγνησίας.

«Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νερό. Οι υπηρεσίες μας έκαναν εξονυχιστική έρευνα, έλαβαν δείγματα και έτσι επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα», επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου.

Μόλυνση από σαλμονέλα; – Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο (01/06/2024), στις 30/5/24, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βελεστίνου ότι πάνω από 40 άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας σε δύο χωριά στη Μαγνησία, στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, ενώ οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν προσβληθεί πολλοί παραπάνω, σύμφωνα με το taxydromos.gr.

Ένας υπερήλικας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και ακόμη 7 παιδιά στην Παιδιατρική κλινική του ίδιου νοσοκομείου.

Οι υγειονομικές αρχές διερευνούν το νερό της περιοχής, με την υπόνοια για μόλυνση από σαλμονέλα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχουν ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης, με πιθανή αιτιολογία να σχετίζεται με έργα στο δίκτυο ύδρευσης, η οποία διερευνάται περαιτέρω. Ωστόσο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί για κάθε επίσημο πόρισμα τις προσεχείς ημέρες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες συστάσεις.

Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

Από τη ΔΕΥΑ έχουν δρομολογηθεί μέτρα εξυγίανσης του δικτύου ύδρευσης. Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται:

«Να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κπλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου