Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι γιατροί στη Γερμανία [έρευνα]

IATRONET

Η διάθεση των γιατρών βελτιώνεται, χωρίς όμως σαφή αντιστροφή της τάσης, αναφέρει σχετική έρευνα.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Οι γιατροί στη Γερμανία αξιολογούν ελαφρώς καλύτερα την επαγγελματική τους κατάσταση. Το βαρόμετρο διάθεσης του Ιδρύματος Υγείας (Stiftung Gesundheit) αυξήθηκε κατά 7,5 μονάδες, βγαίνοντας από την κόκκινη ζώνη για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες έχουν βελτιωθεί (+ 10,0 μονάδες), αλλά και η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά (+ 4,5 μονάδες).

Η μεγαλύτερη βελτίωση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε στους οδοντιάτρους (+12,8 μονάδες), ακολουθούμενη από τους ειδικούς γιατρούς (+ 9,9 μονάδες). Οι βαθμολογίες διάθεσης των ψυχοθεραπευτών - ψυχολόγων και των γενικών ιατρών αυξήθηκαν επίσης, κατά + 6,2 και +3,0 μονάδες αντίστοιχα.

Προσωπικός γιατρός: Από πότε θα ισχύσουν οι «ποινές» στους πολίτες που ακόμα δεν έχουν επιλέξει

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας δίνει νέα παράταση στην εφαρμογή αντικινήτρων στη μη επιλογή προσωπικού γιατρού.

Η ισχύς της απόφασης για την εφαρμογή «ποινών» σε πολίτες που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, έπρεπε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, αλλά με νέα απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025, εάν δεν δοθεί και νέα αναβολή.

Η απόφαση προβλέπει παράταση στα κίνητρα και αντικίνητρα προς τους γιατρούς για μη τήρηση της διαδικασίας παραπομπών.

Στα αντικίνητρα προς τους πολίτες για μη επιλογή προσωπικού γιατρού περιλαμβάνονται:
η πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα και σε διαγνωστικές εξετάσεις,
η πρόσθετη συμμετοχή (κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού) σε νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Γιατί «επέστρεψε» ο covid – Πώς αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς για αυξημένα κρούσματα covid

Μαρία Γλένη  HR

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα Covid το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα με συνέπεια οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν εκτοξευτεί. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου αποτυπώνεται αυτή η έξαρση καθώς ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

Παράλληλα, σε τέσσερις ανήλθαν οι νέες διασωληνώσεις ασθενών. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν έξι. Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι επτά.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ρίχνει χρήμα στο Εθνικό Πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης

Ποιον κίνδυνο θέλει να αποτρέψει, προσθέτοντας επιπλέον κονδύλια.

Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Την επιτυχία που ομολογουμένως είχε και έχει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, όπως επιβεβαιώνει και ο αριθμός των γυναικών που το αξιοποίησαν, δεν την έχουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα λοιπά προγράμματα που έχουν αναγγελθεί, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην πιαστούν οι στόχοι όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ωφελουμένων από τη διενέργεια των προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας -Σπύρος Δοξιάδης, αποφασίστηκε να προστεθούν επιπλέον κονδύλια για την προβολή τους με ενέργειες που θα επικεντρώνονται στην ενημέρωση του γενικού κοινού.

Οι Αλβανοί δαπανούν ετησίως περίπου 700 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους για την υγεία


Η Αλβανία, ούσα μια αναπτυσσόμενη χώρα, διαθέτει χαμηλές κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία. Παρότι η κρατική χρηματοδότηση αγγίζει το 40% του συνολικού κόστους, η εικόνα αλλάζει όταν λάβουμε υπόψη τα "έξοδα από την τσέπη", δηλαδή τα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2021, οι δαπάνες από την τσέπη για την υγεία στην Αλβανία έφτασαν τα 277 δολάρια κατά κεφαλήν, αγγίζοντας το 59,7% του συνολικού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για την υγεία, οι Αλβανοί πολίτες καλύπτουν ιδιωτικά σχεδόν τα 60 ευρώ.

Υπογεννητικότητα – Ελλάδα: Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκαν κατά 450.000 σε 14 χρόνια

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σημαντικές διαστάσεις παίρνει το δημογραφικό πρόβλημα και η υπογεννητικότητα - υπογονιμότητα στην Ελλάδα.

Του: Κωνσταντίνου Κουσκούκη*

Στην Eλλάδα η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων άρχισε από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζεται με διακυμάνσεις, ενώ η αυξητική πορεία των θανάτων άρχισε από την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, καθώς το 1951-1960 καταγράφηκαν 580 χιλ. θάνατοι, το 1991-2000 ανήλθαν στους 980 χιλ., το 2011-2020 στο 1,2 εκατ. και το 2021-2022, παρά τον κορονοϊό, στους 141 χιλ., δηλαδή η θνησιμότητα περιορίζεται.

Oι 65 ετών και άνω αυξήθηκαν ταχύτητα, καθώς από 520 χιλ. στις αρχές του 1950 ανέρχονται στα 2,4 εκατ. σήμερα. Aντίθετα, ο αριθμός των γεννήσεων μετά το 1980 μειώνεται καθόσον οι γεννήσεις επηρεάζονται παροδικά, όπως και οι θάνατοι, από δυσμενείς συγκυρίες, όπως η πρόσφατη πανδημία.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Άδωνις Γεωργιάδης: Παρέδωσε ψηφιακή πλατφόρμα στη Φαρμακοβιομηχανία για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA


Κρίσιμη συνάντηση με τη συμμετοχή του συνόλου της Φαρμακοβιομηχανίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην οδό Αριστοτέλους, υπό τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τις διοικήσεις της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του PIF και του ΣΑΦΕΕ, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρέδωσε στους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας θα υπάρχει σχεδόν real time παρακολούθηση της συνταγογράφησης ανά φάρμακο και εταιρία και κατ’ επέκταση καλύτερος έλεγχος της διακύμανσης των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) προς το ελληνικό δημόσιο.

Ενημέρωση σχετικά με την ολομέλεια των Προέδρων (συλλογική σύμβαση εργασίας και κατάσταση στο ΕΣΥ)


Κατά τη διάρκεια της συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 22/6/2024, παρουσιάστηκε εισήγηση από τον νομικό σύμβουλο του ΠΙΣ, ο οποίος είναι επίσης Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.

Στην εισήγηση αυτή, αναφέρθηκε ότι η επίλυση του θέματος του clawback είναι ανέφικτη λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τη ΣΣΕ των εργαστηριακών ιατρών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ανέφικτη επι του παρόντος. Επίσης, ειπώθηκε ότι ο ΠΙΣ έχει τη νομοθετική αρμοδιότητα να διεκδικήσει τη συλλογική σύμβαση για ειδικότητες εκτός του προσωπικού ιατρού, με δικαίωμα απόφασης για την ένταξη ή αποβολή του ιατρού από τη σύμβαση. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο ΠΙΣ έχει μέλη τους Ιατρικούς Συλλόγους και όχι τους ιατρούς, άρα δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Τέλος ξεκάθαρα ειπώθηκε ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά ούτε τους όρους εργασίας, ούτε το ύψος των αμοιβών. ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Καταθέσαμε τις ακόλουθες προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΣΕ:

1.Συλλογική σύμβαση με τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ για όλες τις ειδικότητες εκτός του προσωπικού ιατρού.

2.Αναπροσαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ από 6% στο 30%, όπως ισχύει κατά μέσο όρο στην ΕΕ και στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Νέοι διοικητές ΥΠΕ: Η τελική επιλογή και οι προβληματισμοί - Τι ακολουθεί

Η "θορυβώδης" διαδικασία, η παραίτηση, οι δύο "επτάδες" των υποδιοικητών και οι επικείμενες αλλαγές στους Οργανισμούς.

Διευθυντής Σύνταξης

Στην τελική φάση εισέρχεται η διαδικασία επιλογής των 7 διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των 14 υποδιοικητών, για τις οποίες έχουν υποβληθεί 229 αιτήσεις.

Η αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρωθεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί με τη διαδικασία των ενστάσεων. Στην επόμενη φάση, θα γίνει η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις 21 θέσεις διοικητών (7) και υποδιοικητών (14).

Πρόκειται για τον "σκληρό πυρήνα" της διαδικασίας, καθώς θα μετουσιωθούν σε αποτέλεσμα οι αρχικές εισηγήσεις που έχει κάνει το ΑΣΕΠ.

Σε συναγερμό ο ιατρικός κόσμος για την υπουργική απόφαση που αλλάζει τις ειδικότητες - Τι αλλάζει


Οι συνδικαλιστές γιατροί θεωρούν ότι με την υπουργική απόφαση καταστρατηγείται ένα δίκαιο σύστημα

γιατροί/ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε κι αλλάζει τον τρόπο που θα παίρνουν πλέον ειδικότητα οι γιατροί σε ένα σημαντικό ποσοστό. Πρόκειται για μία απόφαση την οποία είχε έτοιμη το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό, αλλά λόγω ακριβώς των αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο, την είχε καθυστερήσει.

Ωστόσο, η υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι νέοι γιατροί όταν θα έχουν επιλέξει ειδικότητα που παρουσιάζει αναμονή για την έναρξη, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις ενώ δεν θα τηρείται η σειρά προτεραιότητας που ισχύει εδώ και χρόνια.

ΠΟΥ: Με ελλιπή σωματική δραστηριότητα 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως

Bigstock

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» μετά τη δημοσίευση σήμερα έρευνας που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 33% των ενηλίκων παγκοσμίως -ποσοστό που αυξάνεται- δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που απειλεί τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Το 2022, το 31,3% των ενηλίκων –περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι –είχε σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health.

«Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μειώθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Μειώθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αναλυτικά στοιχεία για τα Κέντρα Υγείας και τον αριθμό των εργαζομένων

HR

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει το υπουργείο Υγείας για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία συμβαίνει το εξής ελληνικό παράδοξο: Αυξάνονται τα Κέντρα Υγείας αλλά όχι το προσωπικό γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Αναλυτικότερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα (25/6) στοιχεία αναφορικά με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) για το έτος 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Κέντρων Υγείας το 2023 ανήλθε σε 312. Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στην Αττική (57 Κέντρα), στην Κεντρική Μακεδονία (46 Κέντρα), στην Πελοπόννησο (30 Κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (29 Κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (10 Κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (11 Κέντρα).

ΑΣΕΠ: Τι απαντά για τις καθυστερήσεις στον διορισμό Διοικητών ΥΠΕ – Έρχονται ριζικές αλλαγές από τον Ιούνιο

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Αλλαγές με στόχο την επίσπευση των διορισμών στο Δημόσιο, φέρνει η κυβέρνηση η οποία φιλοδοξεί να καλύψει ταχύτερα και τις κενές θέσεις το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες διενέργειας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σημαντικό μέρος του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον διορισμό Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των ΥΠΕ, αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Σημειώνει ότι τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, παραθέτει τις ημερομηνίες και τα γεγονότα και επισημαίνει πως «δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη».

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στα νοσοκομεία για να βελτιωθεί άρον άρον η εικόνα του ΕΣΥ – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στα νοσοκομεία για να βελτιωθεί άρον άρον η εικόνα του ΕΣΥ – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου για τα νοσοκομεία προβλέπουν άμεσες αλλαγές. Άγνωστο όμως πότε θα υλοποιηθούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία ώστε να αλλάξει η εικόνα των πολιτών που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και αποτυπώθηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, θα επιδιώξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι να βελτιωθεί με διαδικασίες εξπρές η πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τις σημερινές αναμονές αλλά και τα ράντζα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Αυξήσεις σε clawback και rebate - Αλλαγές στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Τι περιλαμβάνεται στη δεύτερη τροποποίησή του, η οποία εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας.

Διευθυντής Σύνταξης

Αυξήσεις στις υποχρεωτικές επιστροφές παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback), περιλαμβάνει η δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού του, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγειας.

Με την τροποποίηση, προβλέπεται αύξηση στο clawback φαρμάκων κοινότητας κατά 190 εκατομμύρια ευρώ (διαμορφώνεται ετησίως στα 265 εκατομμύρια), αύξηση στο clawback φαρμακείων ΕΟΠΥΥ κατά 220 εκατομμύρια ευρώ (διαμορφώνεται στα 270 εκατομμύρια) και αύξηση clawback στα συμπληρώματα ειδικής διατροφής κατά 191,952 εκατομμύρια ευρώ (διαμορφώνεται στα 4.411.952 ευρώ).

Προβλέπεται, παράλληλα, αύξηση της δαπάνης για φάρμακα κοινότητας κατά 275 εκατομμύρια ευρώ (διαμορφώνονται ετησίως στο 1,572 δισ.), και κατά 451,5 εκατομμύρια ευρώ στη δαπάνη φαρμακείων ΕΟΠΥΥ (διαμορφώνονται στο 1,341 δισ.).

ΕΟΠΥΥ: Επιπλέον ενίσχυση με 550 εκατ. ευρώ για να καλύψει έξοδα 8,3 δισ. ευρώ

φωτ.: Intime Moneyreview.gr

Στα 8,4 δισ. ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός εσόδων του ΕΟΠΥΥ για την φετινή χρονιά μετά και την «Έγκριση της 2ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2024», έναντι 7,85 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού που είχε ανακοινωθεί για το 2024 κατά το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η αύξηση αυτή, όπως γίνεται συνήθως, κρίθηκε απαραίτητη καθώς διαπιστώνεται πως οι ανάγκες του οργανισμού είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αρχικές και εκτιμήσεις. Μάλιστα για φέτος τα συνολικά έξοδα του οργανισμού αναμένονται στα 8,27 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 7,7 δισ. ευρώ (με βάση την 1η τροποποίηση τον φετινό Μάρτιο).

Η βασική αναπροσαρμογή των εξόδων προκύπτει κυρίως από την φαρμακευτική δαπάνη η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ανέλθει για το ΕΟΠΥΥ στα 4,047 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,45 δισ. ευρώ. Φυσικά η διαφορά αυτή από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός για το φάρμακο αυξήθηκε μόνο κατά 180 εκατ. ευρώ με βάση τη ρήτρα του RRF για το clawback, θα καλυφθεί μέσα από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, δηλαδή με rebate & clawback. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου τα συνολικά έσοδα από αυτές τις δυο επιβαρύνσεις αυξάνονται στα 1.343 εκατ. ευρώ από 712 εκατ. ευρώ. Βέβαια σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται και οι επιστροφές άλλων παρόχων και συμβεβλημένων προμηθευτών του οργανισμού.

Απώλεια βάρους: Έρχονται νέα φάρμακα αδυνατίσματος, με λιγότερες παρενέργειες

Iatropedia newsroom

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) του 2024 που θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα, οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα για 27 φάρμακα GLP-1

Μέσα στο επόμενο διάστημα έρχεται και νέο κύμα φαρμάκων αδυνατίσματος, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν μάχη για το ποια θα ξεχωρίσει στον τομέα των φαρμάκων GLP-1 μετά την επιτυχία των Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk και των Mounjaro και Zepbound της Eli Lilly.

Μάλιστα, κάποια από τα πειραματικά φάρμακα που βρίσκονται ήδη στα σκαριά μπορεί να μην περιορίζονται στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, βελτιώνοντας επίσης τη λειτουργία του ήπατος και της καρδιάς, ενώ θα έχουν και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η απώλεια μυικής μάζας, που παρατηρείται με τα φάρμακα που κυκλοφορούν.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Νοσοκομεία με ανενεργούς διοικητές – Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες

Συσσωρεύονται πλέον τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι νέοι Διοικητές
Μαρία Γλένη HR

Με σοβαρές δυσκολίες φαίνεται ότι λειτουργούν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αφού διοικούνται από στελέχη τα οποία δεν γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στη θέση τους και την επόμενη μέρα.

Και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί από τοΑΣΕΠ, αν και έχει περάσει μεγάλο διάστημα ο διαγωνισμός για τους νέους διοικητές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει τη δυσκολία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, αφού ο έλεγχος που γίνεται από το ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά λεπτομερής συνεπώς και χρονοβόρος

Πάντως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη που υπηρετούν σήμερα δεν γνωρίζουν εάν θα ξαναεργασθούν στο σύστημα αν και με υπουργική απόφαση δόθηκε νέα παράταση έξι μηνών σε όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ ώστε να μη μείνουν ακέφαλα τα νοσοκομεία.

Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Θα πληγούν περισσότερο οι φτωχότερες και χωρίς οργανωμένο ΕΣΥ περιφέρειες

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA
Η ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγείας στην κλιματική αλλαγή απασχόλησε τους επιστήμονες στο πρόσφατο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024.

Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα

Η ανάγκη ετοιμότητας του συστήματος Υγείας για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την κλιματική αλλαγή, ήταν το κεντρικό θέμα του επετειακού Πανελλήνιου Συνέδριου Δημόσιας Υγείας που έγινε στην Αθήνα, με περισσότερους από 500 σύνεδρους και 170 ομιλητές.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες οι αλλαγές λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν ετοιμότητα, ευελιξία και επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των νέων αναδυόμενων αναγκών.

Στην ομιλία του ο ερευνητής Ηλίας Ντεμιάν από το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μίλησε για την ανάγκη ετοιμότητας και προσαρμογής των συστημάτων υγείας στην κλιματική αλλαγή.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από Σεπτέμβριο και μετά οι αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης -Τι εξετάζεται


Τον Σεπτέμβριο και αφού έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα επαναξιολογηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στόχος το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και κυρίως να διορθωθούν κάποιες ακραίες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί. Τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές.

Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει, «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι "μαχητό"». Και είχε προσθέσει: «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Συνεχίζονται οι σαρωτικές αλλαγές σε Οργανισμούς της Υγείας – Οι επόμενες κινήσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Τι αλλαγές σχεδιάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε Οργανισμούς της Υγείας

Μετά την απομάκρυνση σύσσωμου του Δ.Σ από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές προσώπων σε όλους τους Οργανισμούς της υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως έχει λάβει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην αντικατάσταση προσώπων, αλλά οι νέοι επικεφαλής θα χρειασθούν έγκριση από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

Πάντως το τελευταίο καιρό όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση νέων στελεχών που διαθέτουν γνώσεις στον τομέα της υγείας και είναι ικανοί να αναλάβουν υψηλές θέσεις σε φορείς και οργανισμούς.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας, ενώ κατέληξε 55χρονος που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς

Iatropedia newsroom

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία και ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο

Χωρίς τις αισθήσεις μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου 55χρονος από το χωριό Μυρτιά που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία και ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε από την περιοχή της πυρκαγιάς στο Νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, όμως, ο άνδρας κατέληξε.

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Υπουργείο Υγείας: Η αγωνία για τα νησιά από τις ελλείψεις προσωπικού – Τα νέα κίνητρα Οι ελλείψεις προσωπικού στα νησιά αποτελούν τον μόνιμο πονοκέφαλο του υπουργείου Υγείας

HR
Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ταυ νησιά μέσα στην τουριστική περίοδο, καθώς τα κέντρα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

Παρά τα όποια κίνητρα παρέχονται από το υπουργείο υγείας το υψηλό κόστος διαβίωσης αλλά και η εύρεση στέγης στα νησιά φαίνεται ότι εμποδίζει τους υγειονομικούς να μετακινηθούν στα νησιά. Συνέπεια κάτοικοι αλλά και τουρίστες να ζουν με μια μόνιμη αγωνία για το τι θα γίνουν αν θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα καθώς αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Το γεγονός αυτό στηλιτεύει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος επισημαίνει ότι το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών οι υγειονομικές μονάδες μένουν ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας.Και συνεχίζει: Οι μισθοί του υπουργείου Υγείας δεν καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός εργαζομένου στην Υγεία, πόσω μάλλον τα ακριβά ενοίκια, τα οποία αποθαρρύνουν τους γιατρούς και το προσωπικό να εργαστούν στα νησιά.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Αποζημίωση για δήθεν αναβάθμιση κλίνης από Κέντρο Αποκατάστασης

Iatropedia newsroom

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή απευθύνει σύσταση προς το Κέντρο Αποκατάστασης, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, να προβεί σε επιστροφή στην αναφέρουσα καταναλώτρια του ποσού των 1.480 ευρώ που αυτή κατέβαλε για δήθεν αναβάθμιση θέσης

Σε έγγραφη σύσταση – πόρισμα προς Κέντρο Αποκατάστασης προχώρησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή αναφορικά με χρεώσεις για αναβάθμιση κλίνης και μετά τη διαπίστωση ότι η εφαρμοζόμενη πρακτική συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Αυτό σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Aναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής:

Βρετανία: Ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα στον «αέρα» μετά από κυβερνοεπίθεση

Iatropedia newsroom
Το BBC μετέδωσε ότι η ρωσική ομάδα κυβερνοπειρατών Qilin βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Τα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα ασθενών στη Βρετανία δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από κυβερνοεπίθεση εναντίον παρόχου υπηρεσιών διαγνωστικών εξετάσεων στις αρχές Ιουνίου, η οποία προκαλεί ακόμη προβλήματα στη λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Το NHS Αγγλίας ενημερώθηκε ότι η οργάνωση κυβερνοεγκληματιών δημοσίευσε (την Πέμπτη) το βράδυ δεδομένα που ανήκουν, όπως ανέφερε, στον πάροχο Synnovis τα οποία εκλάπησαν κατά την επίθεση εναντίον του», επεσήμανε.

Ο Α. Γεωργιάδης παρών σε μία κομβική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη Virus

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προσερχόμενος σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα εδώ στο Λουξεμβούργο έχουμε μία από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μιλήσουμε για το πώς θα εξασφαλίσουμε τη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα είναι κάτι που μας αφορά όλους και αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση. Θα μιλήσουμε για την πρόταση του Συμβουλίου, την οποία υποστηρίζουμε, για τον εμβολιασμό, για τον καρκίνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω εμβολιασμού, αλλά και για την ηπατίτιδα Β. Θα μιλήσουμε για το πώς η φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξασφαλίσει την καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόσβαση στα φάρμακα.

Νομίζω ότι θα έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση».

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη θέση της χώρας σας σε ό,τι αφορά το πακέτο φαρμάκων. Υποστηρίζετε τη πρόταση της Επιτροπής; Ποια είναι η θέση σας;

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Επικίνδυνο κύμα ζέστης πλήττει χώρες ανά τον πλανήτη – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC


(AP Photo/Felix Marquez)

Πολλά μέρη του κόσμου βιώνουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, με τους μετεωρολόγους να λένε ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ενώ σε ορισμένες περιοχές επικρατούν ψυχρότερες συνθήκες, σε πολύ περισσότερες περιοχές επικρατούν θερμοκρασίες που περιγράφονται ως αρκετά θερμότερες από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Chris Fawkes του BBC Weather, αυτοί οι καύσωνες είναι «το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής»

Η ακραία ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα – 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ευρωπαϊκό καύσωνα του 2003 – αλλά τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεσπάσει σε περιοχές της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

Εκτάσεις του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής, της νότιας και ανατολικής Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βιώνουν σήμερα ακραίες θερμοκρασίες.

Ολοκληρωμένη περίθαλψη στον καρκίνο με Εθνικό Ταμείο

Άμεση κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο και Μητρώου Νεοπλασιών με την απαραίτητη χρηματοδότηση χρειάζεται για να αρθούν οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς

«Ο καρκίνος δε συνεπάγεται μόνο φάρμακα, επεμβάσεις και νοσηλείες. Συνεπάγεται παράλληλα, όλη την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, στην κοινωνία και στην καθημερινότητά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται μία ολιστική στρατηγική για την ογκολογική φροντίδα και συνεπώς επαρκείς πόροι, σε όλα τα στάδια της ογκολογικής φροντίδας».

Με τα λόγια αυτά, ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου για τον καρκίνο, την πρόταση του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας για βελτίωση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

ΕΟΦ: Μπαράζ αυξήσεων σε 461 φθηνά φάρμακα για να μην αποσυρθούν – Πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Συνολικά 461 φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα λαμβάνουν αύξηση έως 360%, με απόφαση του ΕΟΦ.

Από τα περίπου 900 φάρμακα τα οποία αιτήθηκαν αύξηση, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε να δώσει «πράσινο φως» στα 461, μετά από αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων. Από τη σχετική λίστα που αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη (20/6) φαίνεται πως αυξήσεις κυμαίνονται από 4 έως 360%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες, όμως, η υψηλότερη αύξηση εντοπίζεται σε γνωστό αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη.

Να σημειωθεί πως οι αυξήσεις αυτές στα φάρμακα -που έρχονται ως συνέχεια Υπουργικής Απόφασης εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο- χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες, καθώς φθηνά, απαραίτητα και δοκιμασμένα διαχρονικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρείες, ως ζημιογόνα και οικονομικά ασύμφορα.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Έγκριση 3,5 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό του ΟΚΑΝΑ

Συντάκτης: Virus

Με απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη εγκρίνεται ποσό 3,5 εκατ. που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος καλείται να υποβάλει σχετικές προτάσεις προς έγκριση.

Να αναφέρουμε ότι ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει σχετικό έγγραφο με ΟΚΑΝΑ (προγραμματική σύμβαση ή έγγραφο αρμοδίου οργάνου για την πρόθεση υλοποίησης του
έργου). Σε αυτή την περίπτωση η πρόταση υποβάλλεται από τον φορέα που έχει/θα αναλάβει την υλοποίηση της πράξης. Μένει να δούμε ποιος φορέας ή φορείς έχουν συνάψει τέτοια συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ…

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ξήλωσε» όλον τον ΟΔΙΠΥ – Ζήτησε και έλαβε παραιτήσεις από Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και όλο το ΔΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ξήλωσε» όλον τον ΟΔΙΠΥ – Ζήτησε και έλαβε παραιτήσεις από Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και όλο το ΔΣ

Σάρωσε τον ΟΔΙΠΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης οδηγώντας σε παραίτηση όλο το ΔΣ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τις παραιτήσεις της Προέδρου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνης Καϊτελίδου, του Διευθύνοντος Συμβούλου Βασίλη Μπαλάνη αλλά και από όλο το ΔΣ, ζήτησε και έλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας σήμερα Τετάρτη ζήτησε από τους επικεφαλής του ΟΔΙΠΥ Δάφνη Καϊτελίδου και Βασίλη Μπαλάνη «να τον διευκολύνουν» και να δώσουν την παραίτησή τους όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού.

Διοικητές Νοσοκομείων: Λήγει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων – Πόσοι «κόπηκαν» από τους εν ενεργεία

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Μεγάλος αριθμός διοικητών Νοσοκομείων «κόπηκαν» στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για επαναπρόσληψη στις θέσεις που υπηρετούσε.

Ένας στους δύο εν ενεργεία διοικητές δημόσιων νοσοκομείων «κόπηκαν» στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την επαναπρόσληψή τους στο ΕΣΥ.

Συνολικά 1.277 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για 173 θέσεις, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και οι υπόλοιπες για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλοί διοικητές από τους ήδη υπηρετούντες κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Βγαίνει τις επόμενες 10 ημέρες η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Έρχονται από τις αρχές Ιουλίου τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Αφού πέρασαν οι Ευρωεκλογές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr να εκδώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες την διευκρινιστική υπουργική απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ.

Η απόφαση αν και ήταν έτοιμη από καιρό από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, επελέγη να μην προωθηθεί πριν τις κάλπες. Και αυτό για να αποφευχθούν οι πιθανές αντιδράσεις.

Πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρίνει ότι είναι ώριμο το έδαφος ώστε να μπορέσουν οι γιατροί του ΕΣΥ να κάνουν και ιδιωτικό έργο, προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

«Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής», προειδοποιεί ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Iatropedia newsroom

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ώστε αν υπάρξει νέα πανδημία να έχουμε εμβόλιο πολύ πιο σύντομα.

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην πιθανότητα για μια νέα πανδημία αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων του Star Channel, Γιώργος Ευγενίδης, ο Η. Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής» λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».

Παιδική παχυσαρκία: «Καμπανάκι» για την Ελλάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία»

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Joao Breda.

«Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της»

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο επικεφαλής του προγράμματος για την παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, Dr Kremlin Wickramasinghe και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr Ghassan Khalil.

Ο ΠΟΥ/Ευρώπης στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας για τον μετασχηματισμό της υγείας στην Ελλάδα

 Onmed

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν χτίσει μια δυνατή συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε το 2021 με την ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.

Το Γραφείο αυτό έχει τοποθετήσει την Αθήνα στο επίκεντρο των δράσεων του ΠΟΥ με τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται πιλοτικά στην Ελλάδα να επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία της υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και της ασφάλειας των ασθενών, ξεκίνησε την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW) 2020-2025 - "Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη" που είναι αφιερωμένο στη διασφάλιση ασφαλούς, αποτελεσματικής, έγκαιρης, ισότιμης και ανθρωποκεντρικής περίθαλψης.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Γεωργιάδης: Αναμένουμε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Iatropedia newsroom

Για τα απογευματινά χειρουργεία, τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τον τουρισμό μίληε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει τα κίνητρα ώστε οι γιατροί να πηγαίνουν να δουλεύουν στα νησιά, ενόψει της τουριστικής σεζόν που θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Όπως δήλωσε, οι αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών στα νησιά θα ψηφιστούν πολύ σύντομα.

«Θα είμαστε καλύτερα από πέρσι» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά. «Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά. Ιδανικό δεν υπάρχει. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα».

Χάνουμε τους στόχους για το περιβάλλον, την υγεία και την αντιμετώπιση της πείνας

Bigstock

Ο κόσμος έχει μείνει πίσω στην επίτευξη των περισσότερων στόχων του για βιώσιμη ανάπτυξη, στους οποίους είχε συμφωνήσει το 2015, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.


Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη βαθμολογεί τις επιδόσεις των 193 χωρών μελών του οργανισμού σε ό,τι αφορά την εφαρμογή 17 “στόχων βιώσιμης ανάπτυξης” (SDG), στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρόσβαση στην παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη, η καθαρή ενέργεια και η βιοποικιλότητα.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους 17 στόχους δεν θα έχει επιτευχθεί ως το 2030, ενώ στους περισσότερους τομείς παρατηρήθηκε “περιορισμένη ή αντιστροφή της προόδου”.

ΚΕΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 γιατρούς – Μέχρι πότε οι ενστάσεις

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τις προσλήψεις γιατρών στα ΚΕΠΑ

HR

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους 700 γιατρούς που θα στελεχώσουν τα ΚΕΠΑ.

Αναλυτικότερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), στη θεματική ενότητα Διαγωνισμοί :

(α) ο Προσωρινός Πίνακας Επιτυχόντων με φθίνουσα σειρά κατάταξης ανά ειδικότητα και

(β) ο Πίνακας Αποκλειομένων,

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Ποιες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται μέχρι το 2025 στα νοσοκομεία

Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία έως το 2025

Μαρία Γλένη HR
Το υπουργείο Υγείας επισπεύδει τις διαδικασίες, ώστε τα νοσοκομεία να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη ζωή των ασθενών στο ΕΣΥ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μια σειρά από ψηφιακές δράσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελλο Υγείας

Ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων

Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ογκολογικών ασθενών

Ήδη όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» το 2025 θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Γεωργιάδης: Κίνητρα 2.100 ευρώ επιπλέον τον μήνα και δωρεάν σπίτι σε γιατρούς στα νησιά

Συντάκτης:
Virus

Κίνητρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για τους ιατρούς που θα εργαστούν στα νησιά. Χρήματα και δωρεάν διαμονή θα μετάβουν οι γιατροί του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε νησιώτες και τουρίστες.

Διάταξη προώθησε το Υπουργείο Υγείας η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί άμεσα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Open, ο υπουργός. Η κινητροδότηση για τους γιατρούς που θα πάνε και έναν μήνα σε ένα νησί, θα του θα είναι πρόσθετα 2.100 ευρώ για κάθε μήνα. Ακόμη θα παρέχεται δωρεάν σπίτι από τον δήμο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι θα πριμοδοτούν με 500 ευρώ επιπλέον.

Κλιματική αλλαγή: Τροπικές νύχτες, θερμικό στρες και δείκτης δυσφορίας, οι νέοι κίνδυνοι υγείας

Iatropedia newsroom

Η κλιματική αλλαγή, δηλαδή οι παρατεταμένοι καύσωνες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, προκαλούν ένα τοξικό καιρικό «κοκτέιλ».

Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, τονίζει ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αρχές Ιουνίου, στην Ελλάδα.

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, καύσωνες με αφρικανική σκόνη, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα γίνουν μια κανονικότητα», τονίζει.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ενοποιούνται από Σεπτέμβριο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Capital.gr

Σε τρεις μήνες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενημερότητας για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Το νέου τύπου έγγραφο, που αποκαλείται πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, θα υποκαταστήσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω ειδικής πλατφόρμας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα μπορεί να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τα «καυτά» υπουργεία του ανασχηματισμού: Έντεκα νέα πρόσωπα σε δύσκολες αποστολές

Newsroom cnn.gr

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργώνKONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Με στόχο να δοθεί έμφαση στο μέτωπο της ακρίβειας, να πατήσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις και κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών ο πρωθυπουργός έχοντας λάβει το μήνυμα από την ευρωκάλπη, χρησιμοποίησε το χαρτί του ανασχηματισμού επιλέγοντας να τοποθετήσει σε νευραλγικά υπουργεία, έντεκα νέα πρόσωπα, υπουργούς και υφυπουργούς.

Αντίστοιχα, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση είδαν τέσσερις υπουργοί (Κώστας Σκρέκας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Καιρίδης, Λευτέρης Αυγενάκης) και επτά υφυπουργοί (Χάρης Θεοχάρης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Μάξιμος Σενετάκη, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης, Γιάννης Παππάς).

Διοικητές ΥΠΕ: Πώς ο νόμος Κεραμέως αφήνει εκτός ΕΣΥ στελέχη με διδακτορικά -

Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ και προβληματική μοριοδότησηΠρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως ο οποίος προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης

Νοσοκομείο (Φωτογραφία αρχείου/EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ενστάσεις επί του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αναμένεται να καταθέσουν πολλοί υποψήφιοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr.

Η διαδικασία

Πρόκειται για τη διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ και βασίζεται στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως, ο οποίος να σημειωθεί προκαλεί ακόμη έντονες δυσαρέσκειες στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. Είναι άλλωστε μία νέα διαδικασία η οποία αμφισβητήθηκε από πολλά «γαλάζια» στελέχη, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ακόμη και πολλοί υπουργοί τάσσονται κατά της εφαρμογής του.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός: Αμετακίνητοι στο υπουργείο Υγείας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανασχηματισμός: Αμετακίνητοι στο υπουργείο Υγείας – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι έδειξε ο ανασχηματισμός για το υπουργείο Υγείας από το οποίο δεν φεύγει κανείς τελικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ο ανασχηματισμός δεν πείραξε τελικώς το υπουργείο Υγείας καθώς η «τετράδα» μένει στη θέση της. Παρά τις φημολογούμενες αλλαγές αλλά και το άγχος που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες κυρίως μεταξύ των υφυπουργών, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη αρχή ακουγόταν πως θα παραμείνει στη θέση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε άλλη μία ευκαιρία.

Εξάλλου το επιχείρημα του Άδωνι Γεωργιάδη (παρότι αρχικά θα επιθυμούσε να αλλάξει αντικείμενο) είναι πως βρίσκεται στην θέση του μόλις 5 μήνες και δεν έχει προλάβει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Γι’ αυτό όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του επισημάνθηκε πως θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε να αλλάξει η εικόνα των πολιτών για την υγεία.