Αιμίλιος Νεγκής - Virus
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας; Πολύ σημαντικές, στο βαθμό που θα μείνει πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες ότι θα πολεμήσει κατά του λαϊκισμού και υπέρ τις αξιοκρατίας. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα μαρκάρει στενά την κυβέρνηση, όσον αφορά στην επιλογή νέων διοικητών στα νοσοκομεία…
Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει κάνει σημαία του την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σύγκρουση με την κυβέρνηση στην επιλογή νέων διοικητών νοσοκομείων. Η σχετική προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες και οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Από την άλλη, βέβαια, η υπόθεση μπορεί να λειτουργήσει και αντιστρόφως. Δηλαδή, είναι μία χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει πράγματι σε αξιοκρατική επιλογή στελεχών, αποστομώνοντας τους επικριτές της. Είναι σε θέση ο Α. Ξανθός να κάνει την κρίση, ευκαιρία;
Γενικότερα, θεωρώ πως η υγεία μπορεί να αποτελέσει για την νέα ηγεσία της ΝΔ σε προνομιακό πεδίο άσκησης σκληρής αντιπολίτευσης με φιλελεύθερο πρόσημο. Να μην ξεχνάμε ότι, μέσα στο 2016, έχουν δρομολογηθεί μερικές κομβικής σημασίας αλλαγές στο σύστημα υγείας, όπως η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διαγωνισμοί σε νοσοκομεία, διαπραγματεύσεις με τους φαρμακοβιομήχανους κ.ο.κ.
Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης ως υπεύθυνο του τομέα της υγείας. Μέχρι πρότινος, τη θέση αυτή κατείχε ένας νέος βουλευτής, ο κ. Χρήστος Κέλας, ο οποίος είναι αλήθεια ότι δεν έκανε αισθητή την παρουσία του – αν και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι ανέλαβε σε μία άχαρη περίοδο, στην οποία το κόμμα του υπέστη τρεις ήττες μέσα σε 9 μήνες…
Επίσης, λέγεται ότι ο κ. Κέλας ανήκει στη σφαίρα επιρροής του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος να μην ξεχνάμε ότι στήριξε τον Απ. Τζιτζικώστα. Παράλληλα, η στάση της ΝΔ στο χώρο της υγείας είναι επόμενο ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τα πεπραγμένα Βορίδη και κυρίως του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος στήριξε τον νέο πρόεδρο…
Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι η Υγεία ουδέποτε αποτέλεσε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής για τη ΝΔ – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ πιθανό συνεπώς η τάση αυτή να συνεχισθεί και ο κ. Μητσοτάκης να μην ρίξει βάρος στην Υγεία. Θεωρώ ότι θα συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή, ότι θα αρπάξει την ευκαιρία για να δείξει ότι τολμά να πάρει θαρραλέες πρωτοβουλίες.
Θα σταθώ σε δύο σημεία, που θεωρώ ότι έχει νόημα να δούμε ποια θα είναι η φιλελεύθερη στάση της ΝΔ:
1. Νοσοκομεία. Όσοι γνωρίζουν σε βάρος τα τεκταινόμενα στην υγεία αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη προσωπικού ή γενικότερα πόρων. Το ΕΣΥ χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση με αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται συγχώνευση υπηρεσιών, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και επένδυση στην καινοτομία.
2. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα γενικόλογο σχέδιο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει τη δημιουργία 25 ιατρείων γειτονιάς το 2016 και άλλων τόσων το 2017.
Τίθεται όμως το ερώτημα: Το νέο σύστημα θα στηριχτεί στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση; Θα έχουμε δημόσιους υπαλλήλους γιατρούς ή μήπως θα ήταν πιο αποδοτικό να είχαμε συμβάσεις με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς; Ειδικά, σε μία χώρα που έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών γιατρών;
Σε τελική ανάλυση πιστεύω ότι στην Υγεία μπορεί να κριθούν πολλά για την πορεία του νέου προέδρου της ΝΔ. Ο χώρος της δημόσιας υγείας έχει ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών από το λαϊκισμό, τις ρουσφετολογικές και κομματικές επιλογές και τον συνδικαλισμό. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό Κυριάκο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου