Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο AstraZeneca στην Ελλάδα

Στην εισήγηση - απόφαση να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε σήμερα μετά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με υπόνοιες για πιθανές παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Capital.gr

Αναλυτικά, η Επιτροπή σημειώνει:

"Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

Β. Κικίλιας: Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων

"Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

¨"Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό. Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca. Μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου κάτι άλλο, που δεν το έχει πει, αντιθέτως σας είπα ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Για μια ακόμη φορά θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός" δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε "Έχουν γίνει 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας, κανένα. Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Θυμίζω ότι δεν θα είχαμε εμβόλια αν δεν τα είχε εγκρίνει ο ΕΜΑ. Αυτόν περιμέναμε με πολλή υπομονή. Και σεβόμαστε τις αποφάσεις του θεσμού αυτού. Θα παρακολουθούμε λοιπόν καθημερινώς τις εξελίξεις. Κατ’ αρχάς, οι χώρες που αναφέρονται δεν έχουν απορρίψει το εμβόλιο. Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες υπερπολλαπλάσιες χώρες οι οποίες συνεχίζουν να εμβολιάζουν με τα εμβόλια της AstraZeneca. Να σας το θέσω και αλλιώς. Δηλαδή, αν αύριο μία ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν έγκριση μονομερώς σε ένα άλλο εμβόλιο, τρίτο, χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα πάμε να το κάνουμε, επειδή το έκανε κάποια άλλη χώρα;".

Σχετικά με το πρόγραμμα "Ελευθερία" ανέφερε: "Το πρόγραμμα "Ελευθερία" προχωράει και είναι το πρόγραμμα αυτό της ασφάλειας των εμβολιασμών που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πολύ αποτελεσματικά και έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαστε καθημερινώς και κάθε ώρα και λεπτό πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια. Αυτή τη στιγμή σας είπα τι ισχύει και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά, το λέω για μια ακόμη φορά, άκουσα και σειρά επιστημόνων που τοποθετήθηκαν από το πρωί στην ίδια γραμμή αυτή: Ότι δεν συνδέεται πουθενά κάποιο περιστατικό αυτή τη στιγμή, μέχρι σήμερα που μιλάμε, με τον εμβολιασμό. Και θα ήθελα παρακαλώ πάρα πολύ να το τονίσουμε αυτό. Για αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ να το ακούσετε. Έχουμε περάσει πολλά ένα χρόνο με την πανδημία και πολλές φορές έχει πιεστεί η ελληνική κοινωνία, πολλές φορές έχουν φτάσει στα όριά τους οι γιατροί μας. Για μία ακόμη φορά συνιστώ ψυχραιμία και νηφάλια αντιμετώπιση των γεγονότων".

Για την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Έχω πει εδώ και πάνω από 6 εβδομάδες, ότι λειτουργούμε στο "κόκκινο" στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Πρέπει να πω για μία ακόμη φορά και απευθύνομαι στους συμπολίτες μας, στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις, αντιλήψεις ή ιδεολογίες. Κυρίες και κύριοι, είμαστε στα όρια του συστήματος. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι του Ε.Σ.Υ., πρέπει να τις αναλογιστούμε. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες, καταλαβαίνω την κούραση, τις συμπεριφορές μας και τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούμε στην Covid".

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως μετέδιδε και το capital.gr νωρίτερα, συνεδριάζει σήμερα υπό το βάρος του ντόμινο αναστολών εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη και του φόβου που επικρατεί πλέον για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και των παρενεργειών που μπορεί να έχει. Σήμερα επίσης συγκαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ, ενώ συνεδριάζει και ο ΠΟΥ.

Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, ενώ αναμένονται ακυρώσεις ραντεβού τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί.

Τι έλεγε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. "Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο" είχε πει στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, οπότε ανακοινώθηκε η επέκταση του εμβολιασμού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Την Κυριακή η Επιτροπή είχε εκδώσει νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. "Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. "Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

Το περιστατικό στην Ελλάδα που έγινε γνωστό

Η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είχε κάνει γνωστό την Παρασκευή πως ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου