Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί: Το 85% ψήφισε «ναι»

Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν περιθώριο επιλογής – Κλειστά θα συνεχίσουν να είναι και την ερχόμενη εβδομάδα τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

Οι εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους σε ποσοστό 85% αποφάσισαν χθες βράδυ οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί. Η συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των εργαστηρίων τους κρίθηκε απαραίτητη δεδομένης της έλλειψης ανταπόκρισης στα αιτήματά τους από πλευράς υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εργαστηριακός κλάδος των γιατρών ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις του από την περασμένη Τετάρτη με τη συμμετοχή να φτάνει περίπου στο 90%.

Χθες το βράδυ πραγματοποίησαν νέα συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα απόμενα βήματά τους. Στη διάρκεια αυτής αποφάσισαν να συνεχίσουν και την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις απειλές εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για διακοπή των συμβάσεων σε όσους αρνηθούν να δεχτούν ασφαλισμένους.

«Προχωρήσαμε σε αναγκαστικό κλείσιμο των εργαστηρίων μας λόγω της οικονομικής ασφυξίας που χαρακτηρίζει τα εργαστήριά μας. Εχουμε φτάσει σε σημείο στάσης πληρωμών προς τους προμηθευτές των αναλωσίμων για τα αντιδραστήριά μας. Αδυνατούμε πλέον να καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας» μας είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Κυριακή Κώτσα.

Η ίδια εξηγεί: «Ολο αυτό το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 12 χρόνια με την επιβολή της παρακράτησης έως και 70% του κόστους των εξετάσεων που διενεργούμε σε συνδυασμό με την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, καθώς ισχύει ένα τιμολόγιο του 1991. Δώδεκα χρόνια τώρα πληρώνουμε μία μνημονιακή υποχρέωση».

Βασική αιτία είναι ότι «έχουμε κλειστό προϋπολογισμό με ανοιχτή συνταγογράφηση κάτι που δεν είναι συμβατό.
Ολο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα τεχνητό χρέος της τάξεως του 1,6 δις κι αυτό συμβαίνει διότι το κράτος δεν εφαρμόζει κανόνες ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%.

3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου