Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κύμα φυγής ιατρών του ΕΣΥ

Τη διετία 2011-12 αποχώρησαν από τα νοσοκομεία 3.622 εργαζόμενοι

Της Πεννυς Μπουλουτζα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Στο νοσοκομείο Βόλου, η μοναδική γαστρεντερολόγος που είχε απομείνει στο τμήμα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων του νομού Μαγνησίας εξάντλησε την υπομονή της. Πριν από πέντε ημέρες υπέβαλε την παραίτησή της. Με την ιδέα αυτή «φλερτάρουν» πλέον πολλοί γιατροί κυρίως επαρχιακών νοσοκομείων, αφού λόγω αποχώρησης συναδέλφων τους έχουν επωμιστεί όλο το βάρος της παροχής φροντίδας υγείας της ειδικότητάς τους, καταβάλλοντας πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τη διετία 2011-2012 αποχώρησαν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ 3.622 εργαζόμενοι. Εξ αυτών οι 1.453 ήταν γιατροί, οι 1.926 ήταν νοσηλευτές/τριες, ενώ 243 αποχωρήσεις αφορούσαν σε λοιπό προσωπικό. Το 2010, υπηρετούσαν στο ΕΣΥ περίπου 15.200 ειδικευμένοι γιατροί, 38.000 νοσηλευτές και 23.500 λοιπό προσωπικό. Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών είναι ελάχιστες. Από τις 600 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που είχε ζητήσει το υπουργείο Υγείας για το 2013 εγκρίθηκαν τελικά 150. Οι όποιες «τρύπες» του συστήματος καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό με 12μηνες συμβάσεις (675 αναμένονται εφέτος), κίνηση που ωστόσο «ροκανίζει» τους ήδη ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αφού η μισθοδοσία των επικουρικών γίνεται από το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες της κάθε μονάδας (σε κάποιες περιπτώσεις και των Υγειονομικών Περιφερειών), σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό που πληρώνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχει μειωθεί από 3 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 2 δισ. ευρώ εφέτος. Από αυτά το ένα δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθεί για νοσηλείες ασφαλισμένων από τον ελλειμματικό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ωστόσο το 2012 πλήρωσε στο ΕΣΥ λιγότερο από το ένα πέμπτο των οφειλών του.

«Επικρατεί μία εικόνα διάλυσης των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρουν το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ. Και κυρίως δεν υπάρχει σχέδιο υγειονομικής θωράκισης σε μία περίοδο που η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεχθεί ένα τεράστιο όγκο τουριστών», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερα κενά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αφορούν σε παιδιάτρους, καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, οφθαλμιάτρους, ογκολόγους, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και σε υποειδικότητες της χειρουργικής. «Σε όλη τη Θεσσαλία, παραδείγματος χάριν», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «οι αγγειοχειρουργοί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις εφημερίες, με αποτέλεσμα κάποιες ημέρες τα σχετικά περιστατικά να διακομίζονται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη».

Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι τα μεγάλα κενά θα καλυφθούν τελικά με την υλοποίηση του σχεδίου συνενώσεων κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ, η οποία όμως προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Αλλωστε, μόλις προχθές αναμενόταν να εγκριθούν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών οι διορθώσεις στους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγείται και το διογκούμενο κύμα φυγής γιατρών στο εξωτερικό, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, όπου υπηρετούν ήδη 6.500 Ελληνες γιατροί, την Αγγλία και εσχάτως τη Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, μόνο στην Αθήνα πέρυσι ζήτησαν τη διαγραφή τους από τον Σύλλογο λόγω φυγής στα εξωτερικό 1.808 γιατροί –εκ των οποίων οι 1.166 είναι ειδικευμένοι–, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου του 2012. «Για πρώτη φορά διεθνώς παρατηρείται σε μία χώρα τόσο μεγάλη μετανάστευση υψηλού επιστημονικά προσωπικού», τονίζει ο κ. Πατούλης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ανεξέλεγκτη παραγωγή γιατρών όλων των προηγούμενων ετών και στην αδυναμία πλέον του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για νέες προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου