Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ποιους υπουργούς «κόβει» και ποιους κρατά ο Σαμαράς μετά το ρήγμα στην τρικομματική

Ποιους υπουργούς «κόβει» και ποιους κρατά ο Σαμαράς μετά το ρήγμα στην τρικομματική
Μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση αλλά και να σταματήσουν οι τριγμοί που έχουν προκληθεί από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει κάνει την «κυβερνητική αξιολόγηση» και όπως όλα δείχνουν μετεξεταστέος μένει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης για τη νομοθετική πρωτοβουλία του οποίου εξελίχθηκε το μπρα ντε φερ του Μαξίμου με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Οι περισσότεροι στην κυβερνητική παράταξη , σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προεξοφλούν ότι η παραμονή του στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μάλλον αδύνατη.

Κόκκινη κάρτα φαίνεται να δέχεται και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία, με την προ καιρού παράσταση διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, παρουσία του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου, φαίνεται ότι μετέτρεψε σε μη αναστρέψιμη την πορεία εξόδου της από την κυβέρνηση.

Λίγο διαφορετικό είναι το κλίμα για τον έτερο υποστηριζόμενο από τη ΔΗΜΑΡ υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τον οποίο τις διαφωνίες γύρω από τις απολύσεις στο Δημόσιο στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Στη λίστα των προς αντικατάσταση υπουργών φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγ. Λιβεριάτος, για τον οποίο η γενική εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι δεν έχει εναρμονιστεί με το πνεύμα της κυβέρνησης και τους απαιτούμενους ρυθμούς. «Το περιβάλλον και η ενέργεια είναι κρίσιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της ανάπτυξης» παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη.

Ανάλογη τύχη προεξοφλούν ορισμένοι ότι θα έχει και ο έτερος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. Οχι γιατί του καταλογίζονται λάθη χειρισμών ή απροθυμία συνεργασίας, αλλά διότι κρίνεται ότι ένα πιο πολιτικό πρόσωπο μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τον στρατηγικό στόχο εκλογικής επαναπροσέγγισης του αγροτικού κόσμου.

Υπό μετακίνηση ή ακόμη και έξοδο από την κυβέρνηση εμφανίζουν εσχάτως ορισμένοι και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, εναντίον του οποίου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας. Στην κυβερνητική παράταξη, πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Βρούτσης υπήρξε από τους μαχητικότερους στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και ότι τυχόν αλλαγή θα γίνει για να υπηρετηθεί η ανάγκη σηματοδότησης μιας πιο κοινωνικής στροφής το επόμενο διάστημα.

Ειλημμένη, εξάλλου, φαίνεται ότι είναι η απόφαση του κ. Σαμαρά για «ξήλωμα» του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αν και πολλοί πιστώνουν στον κ. Μ. Σαλμά επιτυχημένη εφαρμογή στην πολιτική για τα φάρμακα και δεν αποκλείουν μετακίνηση ή ακόμη και αναβάθμισή του.

Την πόρτα της εξόδου προεξοφλείται από τους περισσότερους ότι θα δει και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, για τον τον οποίον στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να «πιστώσουν» θεαματικές πρωτοβουλίες κατά την παραμονή του στο πόστο.

Ενδεχόμενο μετακίνησης υπάρχει και για τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, παρότι πολλά κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι πέτυχε να «περάσει» σκληρή λιτότητα με δραματικές περικοπές στους δήμους χωρίς «να ανοίξει μύτη», ενώ πέτυχε τη μετατροπή του προϋπολογισμού του υπουργείου σε πλεονασματικό.

Και βέβαια, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα γίνει κυριολεκτική «σφαγή» αναπληρωτών και υφυπουργών, με τους μόνους που μάλλον δεν έχουν λόγο αγωνίας να είναι ο αναπληρωτής και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Βολουδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου