Σελίδες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πρεμιέρα για τα 5 πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα



ΟΝΜΕD. Πρεμιέρα για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα στην συνταγογράφηση, καθώς πέντε από αυτά, θα ενσωματωθούν στην θετική λίστα που πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας και η οποία αναμένεται να λάβει άμεσα ΦΕΚ.

Η Θετική Λίστα – με την οποία θα αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση τα φάρμακα- περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περίπου 12.000 τον αριθμό, καθώς και τα καινούρια φάρμακα που έλαβαν τιμή με το τελευταίο δελτίο τιμών, δηλαδή 1600 γενόσημα, off patent και ορισμένα καινοτόμα (λιγότερα από 100).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα πρώτα πέντε Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ισοδυναμούν στο 50% περίπου της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης και αφορούν σε στατίνες και δραστικές ουσίες για τον σακχαρώδη διαβήτη. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που θα αφορούν σε ρευματολογικά σκευάσματα και βιολογικούς παράγοντες.



Σύμφωνα με την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα αποτελέσουν και ένα σημαντικό crash test για να δούμε τελικά πόση εξοικονόμηση θα έχουμε στο σύστημα αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη. Διαρκής στόχος μας, συνεχίζει, είναι να αυξηθούν σταδιακά τα γενόσημα όπως προβλέπει και η μνημονιακή μας υποχρέωση στο 60% αλλά και να αυξηθεί ο όγκος τους. «Η Ελλάδα της ύφεσης πρέπει να αξιοποιήσει το όπλο των γενοσήμων, το κάνουν ήδη οι περισσότερες Ευρωπαικές χώρες με λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα από εμάς» υποστηρίζει.

Ταυτόχρονα, τονίζει η κυρία Παπανικολάου, η είσοδος των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο υγειονομικό μας σύστημα, θα αναδείξει την Ελλάδα σε μία χώρα σοβαρή και αξιόπιστη όπου το λεγόμενο evidence based medicine (τεκμηριωμένη πρακτική), θα βρίσκει την πιο ουσιαστική και καίρια έκφρασή της.

Υποστηρίζοντας το μοντέλο των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, η κυρία Παπανικολάου αναφέρει ακόμη, πως θα μας βοηθήσουν ως υγειονομικό σύστημα να ισορροπήσουμε. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη σήμερα χρησιμοποιούνται βιολογικοί παράγοντες σε ποσοστό 20% ενώ στην χώρα μας, το ποσοστό ανέρχεται στο 50%. Αυτό δεν αποτελεί σωστή πρακτική, καταλήγει, καθώς ο ασθενής θα πρέπει σταδιακά να λαμβάνει ένα ακριβό ή καινοτόμο φάρμακο, αφού δηλαδή του έχουν χορηγηθεί σταδιακά άλλες θεραπείες και δεν έχουν αποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου