Σελίδες

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

240 τόνους άχρηστα φάρμακα πετάξαμε από τα σπίτια μας μέσα σε δυόμισι χρόνια!

Τα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους ετησίως.

IATRONET


Ξεπερνά κάθε φαντασία η υπερβολή των Ελλήνων με τα φάρμακα.

Από τον Μάρτιο του 2012, έχουν συγκεντρωθεί στα πράσινα κουτιά ανακύκλωσης φαρμάκων 240 τόνοι οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης!

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται πολλά αντιβιοτικά, τα οποία τα χρησιμοποιούμε σαν καραμέλες.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά έχει στο ντουλάπι αντιβιοτικό για...ώρα ανάγκης.

Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού και οι καθηγητές Ελένη Γιαμαρέλλου και Γιώργος Δαΐκος, με αφορμή την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών”.

Ανθεκτικά

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τέτοια πολυανθεκτικά μικρόβια, κυρίως όσον αφορά τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και στην κοινότητα.

Το 25% των κολοβακτηριδίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις σε ασθενείς της κοινότητας παράγουν ευρέος φάσματος β - λακταμάσες που τα καθιστούν ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις κεφαλοσπορίνες και τα πενικιλλινούχα αντιβιοτικά, ενώ το 10% είναι ανθεκτικό σε ακόμη πιο προωθημένα αντιβιοτικά όπως οι κινολόνες.

Τα ποσοστά των πνευμονιοκόκκων, βασικό αίτιο σοβαρών λοιμώξεων αναπνευστικού, που δεν είναι ευαίσθητα στην πενικιλλίνη ξεπερνούν το 40% και τα μισά εξ αυτών είναι ανθεκτικά σε περισσότερες από δύο διαφορετικές ομάδες αντιβιοτικών (πολυανθεκτικά στελέχη).
Θάνατοι

Στα νοσοκομεία μας τα επικρατούντα πολυανθεκτικά είδη μικροβίων είναι: Η Klebsiella, το Acinetobacter και η Pseudomonas.

Τα προαναφερθέντα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5.000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1.000 θανάτους ετησίως.

Σύμφωνα με δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Μελέτης Μικροβιακής Αντοχής WHONET, το 30% των νοσοκομειακών στελεχών Klebsiella, το 30% των στελεχών Pseudomonas και το 80% των Acinetobacter είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, τα πλέον προωθημένα αντιβιοτικά.

Τα ποσοστά αντοχής στις καρβαπενέμες είναι ακόμα υψηλότερα σε στελέχη που προέρχονται από ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας. Τα προαναφερθέντα πολυανθεκτικά μικρόβια προκαλούν περίπου 5000 σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και περισσότερους από 1000 θανάτους ετησίως.

Δημοσκόπηση

Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο.

Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014).

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου