Σελίδες

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Γ. Πατούλης: Βιώσιμη ΠΦΥ δεν γίνεται με 328 εκατ. ευρώ - γιατί καθυστερεί το ατομικό πλαφόν;



Την ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε ο κάθε πάροχος να έχει τη δυνατότητα για ατομικό όριο (πλαφόν) στη συνταγογράφηση ζητά με κάθε τρόπο, και επανέλαβε και χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Η υπομονή των γιατρών έχει εξαντληθεί τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποχρέωση, ήδη από τις 18 Αυγούστου, να ανακοινώσει το ατομικό όριο ανά πάροχο, ώστε να γνωρίζει ο κάθε γιατρός τι πρέπει να πράξει και πώς να λειτουργήσει το ιατρείο του. Η αδράνεια αυτή από πλευράς ΕΟΠΥΥ δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, σημειώνει ο ΙΣΑ.

Να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ (στην οποία περιλαμβάνονται εργαστήρια, διαγνωστικά, ιατρικές και παραιτρικές πράξεις, γιατροί ) ανέρχεται σε 328 εκατ. ευρώ, ενώ, διεθνώς, αυτό που υποστηρίζουν οι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, είναι ότι για μία βιώσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απαιτούνται 570 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει πως χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού με κάθε τρόπο, ωστόσο τονίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 25 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να τα ζητήσει ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η Αθήνα και γενικότερα το κομμάτι της ΠΦΥ στην πρωτεύουσα είναι πολύ πιο επιβαρυμένο και αδικημένο από την επαρχία. Και αυτό, διότι στην Αθήνα (στα εργαστήρια και στους γιατρούς) έρχονται από τους όμορους Δήμους και από την επαρχία συχνά ασφαλισμένοι για να εξετασθούν, με αποτέλεσμα στο τέλος ο... λογαριασμός να είναι αυξημένος και έτσι οι γιατροί και τα εργαστήρια να πληρώνουν περισσότερο clawback. Τα ιατρεία και οι γιατροί στην κυριολεξία υποφέρουν, αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, επαναλαμβάνοντας πως η υπομονή του κλάδου πλέον έχει εξαντληθεί και πως ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο θέμα του ατομικού ορίου ανά πάροχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου