Σελίδες

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σε ασφυκτική κατάσταση οι προμηθευτές του ΕΣΥ - Έλλειψη ρευστότητας & τραπεζική αργία, δύο μεγάλα αγκάθια



Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι προμηθευτές αναλωσίμων, καθώς από την μία πλευρά, είναι αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης ρευστότητας και από την άλλη, με την συνεχιζόμενη τραπεζική αργία και τα capital controls

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο νέος δε εκλογικός γύρος του Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμούν, δίνει για ακόμη μία φορά, ράπισμα στην αγορά. Επιπλέον, οι προμηθευτές αναλωσίμων, αναμένουν με αγωνία τα πρώτα χρήματα από την δόση των 13 δις ευρώ – όπου τα 12 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στην ΕΚΤ την Πέμπτη- και σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν στην αγορά και ειδικότερα, στα νοσοκομεία (για πληρωμές των προμηθευτών) στα δημόσια έργα στους ΟΤΑ κλπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ ( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων) κ. Παύλος Αρναούτης, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι ήδη τα νοσοκομεία μας χρωστούν περί το 1,5 δις ευρώ από το 2012, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση δεν είναι απλά οριακή αλλά απελπιστική. Βεβαίως υπάρχει η απόφαση Κουρουμπλή για τις εξωσωμβατικές προμήθειεςη οποία βοηθά τους παρέδρους να ξεμπλέξουν ληξιπρόθεσμες πληρωμές και τιμολόγια, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, η προεκλογική περίοδος και πάλι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τακτικές πληρωμές, παρά τις αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πάντα από τις αρχές Ιουλίου και τα capital controls εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη ασφυκτικό κλοιό, στις επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί, ότι πλέον οι περισσότερες τράπεζες έχουν δημιουργήσει σχετικές Επιτροπές έγκρισης των προιόντων από το εξωτερικό, κίνηση την οποία ο κ. Αρναούτης, χαρακτηρίζει καλύτερη από το προηγούμενο καθεστώς όπου υπήρχε μία Επιτροπή Εγκρίσεων τραπεζικών Συναλλαγών υπό την ομπρέλα της τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, περί τις 15 ημέρες.

Και φυσικά, δεν είναι μυστικό, να πούμε ότι για ακόμη μία φορά, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από το καθεστώς της τραπεζικής αργίας, είναι οι ελληνικές, καθώς οι πολυεθνικές δεν υποχρεούνται (υπό τέτοιες συνθήκες) να στείλουν χρήματα στις μητρικές τους στο εξωτερικό.

Όσον αφορά δε τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, είναι γεγονός, ότι είναι αρκετά περιορισμένα ενώ το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία γενικότερα, είναι ότι με την τραπεζική ασφυξία, δεν πραγματοποιούνται συχνές μεταφορές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί το Διαμετακομιστικό εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου