Βασιλική Αγγουρίδη - Virus
Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ αναγκαίο κακό για την κυβέρνηση. Είναι και το clawback. Την ώρα που η βιομηχανία εκφράζει έντονη ανησυχία για το ύψος του ποσού που θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος του έτους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών «ομολογία αποτυχίας».
Διευκρίνισε, όμως, ότι πρέπει «να φτάσουμε σε αυτό που μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και η οικονομία». Ένα αναγκαίο κακό, δηλαδή, την ώρα όμως που οι δαπάνες μοιάζουν να καλπάζουν ανεξέλεγκτες…
Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου ο κ. Μπασκόζοςν περιέγραψε τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας στο χώρο του φαρμάκου:
• Την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα
• Την ασθενοκεντρική οπτική και η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους
• Την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων
• Τη συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών φίλτρων
• Τη διασφάλιση διαθέσιμου χώρου για την πραγματική φαρμακευτική καινοτομία
• Τη σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από την υψηλή συμμετοχή
• Την εθνική και διακρατική διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, ειδικά για τα ΦΥΚ
• Την προώθηση της κλινικής έρευνας, με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη δημόσια υγεία. • Τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του φαρμάκου
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Haseeb Ahmad ειχε μιλήσει για τη μετατοπιση της επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς και στη φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Ahmad, το ποσό των 950 εκατ. ευρώ που εκτιμάται οτι θα κληθεί να καταβάλει ο κλάδος για το 2016, αντιστοιχεί στο 50% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
«Το μήνυμα που επικρατεί στην πολιτική που ασκείται είναι πως “δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών”», σημείωσε από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Προγραμματικής Ενότητας «Αλληλεγγύη» της ΝΔ και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Β. Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο αρνητικό πρόσημο των ασκούμενων πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για εκτροχιασμό των δαπανών, σημειώνοντας πως στον ΕΟΠΥΥ καταγράφεται υπέρβαση 400 εκατ. ευρώ στις δαπάνες. Την ίδια ώρα, οι πολίτες έχουν καταβάλει έως και 800 εκατ. ευρώ για φάρμακα, ενώ το ποσοστό των επιστροφών είναι υψηλό.
Για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων και την ομαλοποίηση των πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, έχουν καταβληθεί 735 εκατ. ευρώ, 282 εκατ. ευρώ για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών και «αναμένονται και άλλα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε και στην πρόταση για μια δέσμη παρεμβάσεων στο χώρο του φαρμάκου, που έχει καταθέσει ο ΕΟΠΥΥ στο Υπουργείο Υγείας. Η πρόταση αυτή προωθεί, μεταξύ άλλων, μέτρα για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, ενοποίηση των rebate και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναθεώρησης του clawback
«Το ζητούμενο και πρωταρχική ανάγκη ειναι ο έλεγχος της συνταογγραφίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αναδεικνύοντας και τη σημασία αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος αναφέρθηκε στις ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη χειρότερη θέση στη σχετική λίστα.
Κατά τον κ. Κυριόπουλο θα πρέπει να βελτιωθεί η ασφαλιστική κάλυψη, ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες και τους ασθενείς με άνοια και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Στην ανάγκη ελέγχου του όγκου των φαρμάκων αλλά και της υποκατάστασης αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικής και προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.
Ειδικά για την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία, ο κ. Τούντα προήγαγε την ανάγκη μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει το φάρμακο του, την ώρα που θα το έχει ανάγκη. Ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στη σημασία των κλινικών μελετών.
«Η χώρα χρειάζεται ακόμη την δανειακή στήριξη από τους εταίρους και δανειστές. Στο πλαίσιο των μνημονιακώνυποχρεώσεων ασφαλώς επιβάλλεται και η προσαρμογή του συστήματος Υγείας στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Είναι καιρός να επεξεργαστούμε ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα καταλήγει στη σταθεροποίηση του Περιβάλλοντος Υγείας, και θα επιτρέπει σε όλους τους φορείς της Υγείας να λειτουργούν αποδοτικά και με συνέπεια χωρίς την ανασφάλεια των συχνών και αποσπασματικών παρεμβάσεων της πολιτείας. Με Σχέδιο, με τεχνοκρατική και διαχειριστική ικανότητα πρέπει πλέον να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν επάρκεια Υγειονομικής περίθαλψης, σε βάθος χρόνου, που όχι μόνο δεν θα διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας αλλά θα ανάγουν την παραγωγή φαρμάκων στη Ελλάδα σε βασικό στόχο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας», τόνισε ο Προέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.
Ο κ. Αναστασόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα ανάπτυξης παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα που θα καταστήσουν την φαρμακοβιομηχανία, βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου όπως επίσης και στις κλινικές μελέτες και τα οφέλη που επιφέρουν στην χώρα μας.
Ο Haseeb Ahmad εκτίμησε ότι για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας απαιτείται η ύπαρξη ενός οράματος με συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης. Το όραμα αυτό θα πρέπει αφενός να απαντά στις προκλήσεις της εποχής αλλά και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες, όπως είναι η φαρμακευτική καινοτομία. Κατά τον κ. Ahmad θα πρέπει να γίνει στροφή προς ένα σύστημα Υγείας το οποίο, θα εστιάζει στην πρόληψη και θα προσφέρει ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα, θα στηρίζεται σε στοιχεία και δεδομένα από την καθημερινή πρακτική και θα δίνει έμφαση στην αξία. Στόχος είναι να έχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα με το ίδιο ή ακόμα και με χαμηλότερο κόστος, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία που θα προκύπτουν, θα αξιοποιούνται για να προωθούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, ως τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα Μητέρα & Παιδί που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers. Το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντικά ποιοτικά δεδομένα, όπως νέα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώσει το σύστημα υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε σχέση με τη μητρική φροντίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου