Σελίδες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οξυμένο το πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα

Και της μικροβιακής αντοχής

Μαίρη Μπιμπή - health.in.gr

Οξυμένο παραμένει το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατάταξη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ), με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον» (1-3 Νοεμβρίου, Αθήνα), αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδημία ιλαράς.

«Η επανεμφάνιση σήμερα ενός νοσήματος συχνότατου παλαιότερα, απηχεί, ενδεχομένως, εάν όχι με βεβαιότητα, την εξάπλωση αντιεμβολιαστικού κλίματος και καθιστά επιτακτικής σημασίας την επαγρύπνηση κράτους και επαγγελματιών υγείας για επανάκαμψη και άλλων νοσημάτων αποτρέψιμων με εμβολιασμό, όπως ο κοκκύτης ή η διφθερίτιδα», επεσήμαναν οι ειδικοί.

Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, συνεπώς, καθίσταται, κάθε χρονιά, ακόμα πιο επιτακτικός, καθώς, αφενός, τα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αφετέρου, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η διάχυση της σχετικής πληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, φέρνουν τον Επαγγελματία Υγείας ενώπιον της ανάγκης να ελέγξει τον χείμαρρο αυτόν, ενόσω αυξάνονται οι απαιτήσεις και ελαττώνονται τα προς τούτο μέσα, ακόμα και τα απολύτως αναγκαία, η δε υποστελέχωση δοκιμάζει τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του.«Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, ώστε η αλυσίδα να δουλεύει σωστά και δεν μπορώ να δικαιολογήσω σε καμία περίπτωση κανέναν εργαζόμενο σε νοσοκομείο που δεν ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες», υπογράμμισε η Αγγελική Καραΐσκου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΕΛ, νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές για την καθαριότητα στα Νοσοκομεία έχουν γίνει πιο αυστηρές, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι να επενδύσουν στην επιτήρηση για τη συμμόρφωση όλων.

Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και στην λήψη άμεσων απλών μέτρων τα οποία δεν έχουν κανένα κόστος, όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η ορθολογική χρήση αντιβιοτικών. Μάλιστα ο Θεόδωρος Πέππας, πρόεδρος ο πρόεδρος της ΕΕΕΛ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες στις πρώτες θέσεις κατάταξης των εστιών μικροβίων βρίσκονται το πληκτρολόγιο των υπολογιστών και τα κινητά τηλέφωνα.

Ο κ. Πέππας, τόνισε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, συνεχίζουν να αναδεικνύονται σε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας των αναπτυγμένων χωρών καθώς συνεπάγονται αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία και, κατά συνέπεια, σημαντική οικονομική επιβάρυνση κάθε υγειονομικού Συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 23.000 για τις ΗΠΑ, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου