Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Φοιτητής ΑμεΑ προσπαθεί 2 χρόνια για την απαγόρευση του καπνίσματος σε ελληνικό Πανεπιστήμιο…χωρίς αποτέλεσμα!

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Φοιτητής με αναπηρία από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να διεκδικήσει το δικαίωμά του να μην εισπέει τον καπνό των συμφοιτητών και καθηγητών του. Αναγκάστηκε να στείλει και επιστολή στον Πρωθυπουργό, όμως, χωρίς αποτέλεσμα.

Στη χώρα της ... φαιδράς πορτοκαλέας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται με νόμο εδώ και 10 χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου του 2009. Αλλά μόνο στα χαρτιά... Γιατί στην πραγματικότητα, το κάπνισμα δεν απαγορεύτηκε ποτέ.

31 Μαϊου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 

Πέρα από νούμερα και αριθμούς για τις καταστροφικές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος -το οποίο προκαλεί από ασθένειες, αναπηρίες μέχρι θάνατο- το αναφαίρετο δικαίωμα των μη καπνιστών να ζουν και να κινούνται σε δημόσιους χώρους ελεύθερους καπνού, στην Ελλάδα δεν είναι αυτονόητο!

Το διαπίστωσε με σκληρό τρόπο ο φοιτητής με αναπηρία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΥ), Ανδρέας Μπαρδάκης, ο οποίος πασχίζει από το 2017 για την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα. 

Φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος ο φοιτητής από τους εσωτερικούς χώρους του ΠΑΔΥ

Ο αγώνας του φοιτητή να σβήσουν τα ... φουγάρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο φοιτητής ΑμεΑ και ακτιβιστής ζει έναν Γολγοθά εδώ και δύο χρόνιαπροσπαθώντας με αλλεπάλληλες καταγγελίες προς κάθε αρμόδιο να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Το αποτέλεσμα; Οπως λέει ο ίδιος ο Ανδρέας Μπαρδάκης:

“Το κάπνισμα εξακολουθεί αρειμανίως στο ΠΑΔΑ, ενώ οι υγειονομικοί έλεγχοι απέτυχαν να διαπιστώσουν την παρουσία των πολυκαιρινών σταχτοδοχείων ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου, την παντελή απουσία απαγορευτικών σημάνσεων, τηνπαρουσία σταχτοδοχείου που διαφημίζει το κάπνισμα, τα αναρίθμητα αυτοσχέδια σταχτοδοχεία και την αποπνικτική κάπνα που παραπέμπουν σ’ ένα απολίτιστο κι ανθυγιεινό περιβάλλον μέσα στο πανεπιστήμιο, στο οποίο εκτίθενται και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας,φοιτητές, διοικητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι κι επισκέπτες”.

Ο φοιτητής του ΠΑΔΑ, που είναι άτομο με αναπηρία και ακτιβιστής-μέλος του συλλόγου “Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα" και πρόεδρος του συλλόγου “Συνήγοροι των ΑΜΕΑ – Ενεργοί Πολίτες” έχει απευθυνθεί παντού: σε όλα τα υπουργεία, στον Συνήγορο του Πολίτη, στο Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας – ΣΕΥΥΠ, σε Διευθύνσεις υγειονομικού ελέγχου, στο γραφείο Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο υπουργείο Επικρατείας, στη Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία κ.α.

Μπορείτε να δείτε όλα τα έγγραφα που έχει αποστείλει προς τους αρμόδιους ο φοιτητής Ανδρέας Μπαρδάκης, στο ηλεκτρονικό περιοδικό, “Φοιτητικά Νέα”

Κι όμως, το πρόβλημα του Ανδρέα Μπαρδάκη που δεν θέλει και δεν μπορεί λόγω προβλημάτων υγείας να εισπνέει τον ανθυγιεινό καπνό των τσιγάρων των συμφοιτητών αλλά και των καθηγητών του, δεν κατάφερε να συγκινήσει κανέναν. Ούτε ένας αρμόδιος στο Πανεπιστήμιο, όπως υποστηρίζει, δεν ευαισθητοποιήθηκε παρ'ότι ο ίδιος προσκόμισε και αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό: βίντεο και φωτογραφίες, στην οποίες αποτυπώνεται η αθλιότητα που επικρατεί, με σβησμένα τσιγάρα, αυτοσχέδια τασάκια και κάπνα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, τις αίθουσες και τους διαδρόμους.
Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας

Απηυδισμένος και απογοητευμένος από την παγερή αντιμετώπιση, ο Ανδρέας Μπαρδάκης αποφάσισε να στείλει επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με κοινοποίηση στους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας.

Στην επιστολή που έχει τον τίτλο: “Η Οδύσσεια ενός φοιτητή ΑμεΑ, ακτιβιστή, που απεγνωσμένα αγωνίζεται για υγιεινό περιβάλλον στο ΠΑΔΑ εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος” ο Ανδρέας Μπαρδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Με λύπη μου σας ενημερώνω ότι από τον Οκτώβριο του 2017, μετά τις εξετάσεις που πέρασα με επιτυχία στο πρώην ΤΕΙ Πειραιά, νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αγωνίζομαι μάταια να απαλλαχτώ από το τοξικό περιβάλλον γεμάτο καπνόλόγω του καπνίσματος εντός των κλειστών χώρων του, αφού φοιτητές, εκπαιδευτικό, διοικητικό κι εργατικό προσωπικό αρέσκονται να καπνίζουν μέσα, επιδεικνύοντας απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τη δημόσια υγεία και τα τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας των συμπολιτών τους, ειδικά των ΑμεΑ και των ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι, παρά τις συστάσειςαπό τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, από το Υπουργείο Υγείας και από τον Συνήγορο του Πολίτη, η διεύθυνση του Πανεπιστημίου αδιαφορεί να δώσει εντολή στους φύλακες – (δεν ξέρουμε αν υπάρχουν φύλακες κι αυτό πρέπει να ελεγχθεί) – να εποπτεύουν τους χώρους. Από τον εσωτερικό κανονισμό του πρώην ΤΕΙ Πειραιά (ΦΕΚ Β’ 3257/2013) προβλέπεται απασχόληση θυρωρών, φυλάκων και νυχτοφυλάκων. Οι φύλακες όμως φαίνονται να είναι ανύπαρκτοι, με εξαίρεση το κτίριο του Πρύτανη, τακτική που παραπέμπει σε άνιση μεταχείρισηγια όλους όσους χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα κτίρια και τις σχολές”, επισημαίνει ο φοιτητής.

Εκτός, όμως, από το "ασύστολο κάπνισμα παντού", όπως αναφέρει ο φοιτητής και ως επιστέγασμα της εγκατάλειψης, της αθλιότητας και της έλλειψης πολιτισμού, η τουαλέτα των ΑμεΑ έχει καταργηθεί κι έχει μετατραπεί σε αποθήκη απορρυπαντικών του προσωπικού καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου