Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Επιτακτική η άμεση καθιέρωση ενός ισορροπημένου πλαισίου τιμολόγησης φαρμάκων

Στις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος αναφέρεται ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας


Στην τελική ευθεία πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας μετρά τις εκκρεμότητες που μπορούν να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως η έκδοση του ετήσιου δελτίου τιμών φαρμάκων και της υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση των φαρμάκων από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως όλα δείχνουν και τα δύο ζητήματα μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς το μεν πλαίσιο της τιμολόγησης έχει ήδη αναπροσαρμοστεί με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, ενώ και η επόμενη υπουργική απόφαση περί της αποζημίωσης έχει και αυτή ολοκληρωθεί, μένει μόνο να σταλεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για να πάρει σάρκα και οστά.

Η ΠΕΦ

Και τα δύο ζητήματα όμως, έχουν δεχθεί τον σχολιασμό παραγόντων της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι επισημαίνουν πως το τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς παραμένει προβληματικό και με σειρά στρεβλώσεων οι οποίες δύσκολα αποκαθίστανται.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Υπεύθυνου Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN και Εντεταλμένου Συμβούλου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ. Βασίλη Πενταφράγκα από το βήμα του 9ου συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece 2019», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Πενταφράγκας, συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Pharmaceutical Pricing: The many faces of fairness”, είχε μιλήσει «περί δικαίων και αδίκων» στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής και είχε επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ενός δίκαιου συστήματος τιμολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε για το πόσο δίκαιη και αποδοτική μπορεί να θεωρηθεί η έξοδος περισσοτέρων από 130 δραστικών ουσιών αξιόπιστων και φθηνών φαρμάκων, από τον κατάλογο της τιμολόγησης, λόγω των εξαντλητικών μειώσεων που επιβλήθηκαν στις τιμές τους από το 2009 μέχρι σήμερα και κατέστησαν ασύμφορη την παραγωγή τους, οδηγώντας τελικά στην υποκατάστασή τους από ακριβότερα φάρμακα. Υπογράμμισε, ότι αυτή η υποκατάσταση, οδηγεί αφενός σε υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για τους ασθενείς, αφετέρου δε, σε μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για τους παραγωγούς.

Περαιτέρω, προσέθεσε, πως οι νέες ρυθμίσεις για την τιμολόγηση δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ξεκαθαρίζοντας, πως η ΠΕΦ έχει καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις προτάσεις της τόσο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την πολιτική Φαρμάκου, όσο και στην Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε, οι συγκεκριμένες θέσεις-προτάσεις προτείνουν την αποσύνδεση της μεθοδολογίας καθορισμού των τιμών των off patent προϊόντων από τις τιμές στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (reference pricing).

«Εισαγωγή» τιμών

Όπως εξήγησε ο κ. Πενταφράγκας, στην Ευρώπη, τα off patent φάρμακα, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά, μειώνουν τις τιμές τους στο ύψος των τιμών που έχουν τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία καθορίζουν και τις τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών συστημάτων των χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, διερωτήθηκε για το κατά πόσο είναι δίκαιο τα γενόσημα στη χώρα μας να παίρνουν το 65% της τιμής αποζημίωσης των γενοσήμων άλλων χωρών και, επιπρόσθετα, να τους επιβάλλεται rebate και clawback, τη στιγμή που η χρήση τους δημιουργεί εξοικονομήσεις κι όχι υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη. Πόσο δίκαιο είναι να παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές τόσο του Συντάγματος όσο και του καταστατικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κίνητρα

Κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πενταφράγκας σχολίασε, πως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, το δίκαιο είναι η θέσπιση ενός εξισορροπημένου πλαισίου τιμολόγησης και αποζημίωσης, τονίζοντας, πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραμείνουν τα οικονομικά φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων και να δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς και τους ασθενείς ώστε να επιλέγουν τις κατά περίπτωση οικονομικότερες – ισοδύναμες θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου