Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Τι δείχνουν οι συγκριτικοί πίνακες για νοσηλείες και ΜΕΘ

Μαριάννα Σπανού - Protothema.gr

Κατά 35% αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας - Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ - Αναλυτικά οι διασωληνωμένοι και οι διαθέσιμες ΜΕΘ
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τον κορωνοϊό να τεντώνει καθημερινά το σκοινί των αντοχών για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δομές υγείας. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού σε επίπεδο ατομικής συμπεριφοράς και περαιτέρω καθυστερήσεων σε επίπεδο εμβολιασμού.

«Χάσαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά ακόμα και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο βασικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα από τα νοσοκομεία αλλά και τη διασπορά του ιού στη χώρα μας θέτει τα θεμέλια για άλλον ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το ήδη ενισχυμένο ΕΣΥ

Τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης παρουσιάζει η ήδη σημαντική πίεση που ασκούν στο ΕΣΥ οι περίπου 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό, το 75% των οποίων αφορά σε ανθρώπους άνω των 55 ετών. Αύξηση της τάξης του 15% καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με το ποσοστό συνολικής κάλυψης να φτάνει αυτή τη στιγμή στο 87,08%, ενώ για τις απλές κλίνες ανέρχεται στο 48,5%.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, σε διάστημα δύο ετών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα τεσσάρων υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ως εξής:


«Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε για να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς. Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς. Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα και στη συνέχεια παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν του λόγου το αληθές: Η απροθυμία ορισμένων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν μπορεί να «λυγίσει» κάθε δυναμική του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό και με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, τέσσερις εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Παπανιοκολάου, προκειμένου να ενισχυθούν οι γιατροί που δίνουν μάχη στις ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε η κυρία Γκάγκα, σε ΜΕΘ της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 92 ασθενείς, το 93% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι, ενώ σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς -στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι- και σε κοινούς θαλάμους 432 ασθενείς, το 77% των οποίων ανεμβολίαστοι. Αντίστοιχα, στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς (το 91% ανεμβολίαστοι) και σε κοινούς θαλάμους 405 (το 73% ανεμβολίαστοι). Τέλος, στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία και δη αυτά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικά μελανή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση τις επόμενες ημέρες. Ήδη οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% το τελευταίο επταήμερο με μέσο όρο τις 350/ημέρα (ενδεικτικά σήμερα ανήλθαν σε 363), ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφουν επίσης οι δείκτες των διασωληνωμένων (441 σήμερα) και των θανάτων (42). Οι απώλειες συμπολιτών μας, μάλιστα, αυξήθηκαν κατά 19% αυτή την εβδομάδα.

Νέο ρεκόρ λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη

Την ήδη δυσοίωνη κατάσταση από τα νοσοκομεία δυσχεραίνει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Τρίτο συνεχόμενο «μαύρο» ρεκόρ λοιμώξεων ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους 202.058 διαγνωστικούς ελέγχους και τα 728.420 self test που δηλώθηκαν ηλεκτρονικά το τελευταίο 24ωρο να αναδεικνύουν 6.808 νέες διαγνώσεις, το 58,5% των οποίων σημειώθηκαν στις περιοχές της χώρας που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο «κόκκινο».

Με τις διαγνώσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα να υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 35.000, σήμερα ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας άλλαξε σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι 16 περιοχές που μέχρι χθες «βάφονταν» με κόκκινο χρώμα σήμερα είναι στο «βαθύ κόκκινο», ενώ «κόκκινες» έγιναν και άλλες έξι περιοχές, Δυτική Αττική, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Ροδόπη και Λέσβος.

Πιο αναλυτικά, στην Αττική εντοπίστηκαν σήμερα 1.475 κρούσματα (416 στο κέντρο της Αθήνας, 260 στα δυτικά, 236 στα βόρεια και 220 στον Πειραιά). Η Θεσσαλονίκη σπάει εκ νέου το θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων με 1.117 λοιμώξεις και ακολουθούν Λάρισα με 515, Αχαΐα με 220, Μαγνησία με 218, Σέρρες με 168, Πέλλα με 166, Ημαθία με 153, Έβρος με 148, Τρίκαλα με 139, Κοζάνη με 133, Ιωάννινα με 137, Πιερία με 128, Αιτωλοακαρνανία με 113, Κιλκίς με 102 και Μεσσηνία με 100.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου