Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Γεωργιάδης: Αναμένουμε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Iatropedia newsroom

Για τα απογευματινά χειρουργεία, τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τον τουρισμό μίληε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει τα κίνητρα ώστε οι γιατροί να πηγαίνουν να δουλεύουν στα νησιά, ενόψει της τουριστικής σεζόν που θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Όπως δήλωσε, οι αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών στα νησιά θα ψηφιστούν πολύ σύντομα.

«Θα είμαστε καλύτερα από πέρσι» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά. «Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά. Ιδανικό δεν υπάρχει. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα».

«Υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί θεωρούν όχι ελκυστικό το να πάνε να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί αυτό κατά τη δική τους οπτική γωνία, τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Άρα κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να πάνε. Είναι μια δυναμική προσπάθεια. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα, θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αυτήν την εβδομάδα. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό να πάει. Θα αλλάξουμε τον χάρτη των άγονων περιοχών και στην ηπειρωτική χώρα καθώς υπάρχουν περιοχές με σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών. Είναι μία δυναμική άσκηση αυτή. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολεί, αντίθετα.

Τα απογευματινά χειρουργεία

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές η χρηματοδότηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος που καθυστερεί είναι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει εντάξει στη γενική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει η χώρα μας.

«Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τελευταίο λόγο. Έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να πει όχι. Πληρούμε όλες προϋποθέσεις, άρα θα πει ναι».

Για το αν έχει μειωθεί η λίστα αναμονής από τα πρωινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Οι λίστες αναμονής δεν πάνε τόσο καλά. Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θα την κρίνουμε στον ένα χρόνο, αλλά έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή τον πρώτο μήνα, μόλις ξεκίνησε έγιναν 300 χειρουργεία, το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο μήνα κοντά στα 2.000, άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήγα με τον Κύπριο υπουργό Υγείας, μας έκαναν παρουσίαση, έχουν βάλει πια τέσσερις χειρουργικές αίθουσες κάθε μέρα, έχουν τέσσερις χειρουργικές που δουλεύουν ταυτόχρονα τα χειρουργεία κάθε μέρα».

Η ανάπτυξη των απογευματινών χειρουργείων είναι κάθε μήνα διπλάσια από τον προηγούμενο, είπε ο κ.Γεωργιάδης.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια διέξοδος για κάποιον που θα πήγαινε στο ιδιωτικό χειρουργείο και αντί να πάει στο ιδιωτικό χειρουργείο με 1.000 ευρώ, πάει στο ΕΣΥ σε απογευματινό χειρουργείο με 500, με 400 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά.Όταν έρθουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένω να είναι μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να τα βάλουμε μπροστά».

Για τη συμμετοχή σε διάφορες εξετάσεις, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αυτές δεν έχουν αυξηθεί. «Έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο αίμα 1 ευρώ και 3 ευρώ στο ακτινοδιαγνωστικό, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλαδή προστίθεται ένα ευρώ για εξέταση αίματος και τρία ευρώ αν κάνεις αξονική, μαγνητική, υπέρηχο και λοιπά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και αυτό οφείλεται στο ότι η μεταφορά των ασθενών από τις δημόσιες ιδιωτικές δομές ήταν τόσο πολύ μεγάλη μετά τον covid που μετέφερε πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης στα ιδιωτικά.

«Παράλληλα φτιάξαμε ειδική πλατφόρμα μέσω του Gov και του Taxis και μπορεί όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή εντελώς δωρεάν. Και μη μου πείτε ότι αργείς γιατί η δημόσια δομή σου κλείνει ραντεβού το πολύ σε τρεις μέρες. Το μέγιστο είναι αυτό σε αστικά κέντρα», υπογράμμισε.

«Έχουμε 10.000 ραντεβού την ημέρα στις δημόσιες δομές, δηλαδή από εκεί που ήταν άδειες γιατί είχανε πάει στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έχουμε μια μικρή επιστροφή και θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη».

Διαχρονικό το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Παίδων

Για τη λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο υπουργός Υγείας διευρκίνισε ότι «υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα αναισθησιολόγων. Είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά σέβομαι ότι επειδή εκεί είναι για παιδιά πρέπει να έχεις κάποια πιο μεγάλη ευαισθησία. Δεν θέλω να πω όχι. Είχε φυσικά να κάνει πάρα πολύ και με πολιτικούς λόγους. Ήταν μια σκληρή συνδικαλιστική ομάδα της άκρας αριστεράς. Πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι είχαμε ευρωεκλογές. Λύθηκε προ των ευρωεκλογών το θέμα. Έχω και κάποιες άλλες σκέψεις για το νοσοκομείο αυτό, θα δούμε».

Πώς προχωράει η διαδικασία επιλογής των διοικητών του ΕΣΥ

Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου, ο κ Γεωργιάδης αρχικά ξεκαθάρισε ότι τον ΑΣΕΠ ως Οργανισμό και τον κ. Παπαϊωάννου τον σέβεται πάρα πολύ.

«Ειλικρινά δεν θέλω να ρίξω καμία ευθύνη στον ΑΣΕΠ. Όμως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει μια λύση. Αυτό δεν αφορά τον ΑΣΕΠ. Αφορά την κυβέρνηση να βρει μια λύση. Πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως πρόσληψης 2,5 χιλιάδων νοσηλευτών 3 χρόνια. Ο ΑΣΕΠ έχει δεκάδες λόγους να πει γιατί αυτό έχει καθυστερήσει. Είναι διαδικασία, οι νόμοι που ακολουθούν αυτή την καθυστέρηση και μπορεί να υπήρχαν ενδιάμεσα δικαστικές προσφυγές, μπορεί να ήταν πολύ μπλεγμένη διαδικασία, μπορεί να του φόρτωσαν και άλλα πράγματα. Το ξεκαθαρίζω γιατί πραγματικά τον σέβομαι τον κύριο. Όμως στην πράξη 2,5 χιλιάδες νοσηλευτές που πρέπει να είναι στα νοσοκομεία, δεν είναι».

Για τη διαδικασία επιλογής των διοικητών ανέφερε: «Μια διαδικασία διαφανής, πρέπει πάντα να είναι και γρήγορη. Το ότι δεν είναι γρήγορη πράγματι δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Εγώ δεν θέλω να υποκρίνομαι. Υπάρχουν διοικητές που ξέρουν ότι δεν θα ξαναπληρωθούν. Τους εμπιστεύομαι. Έχω πολύ στενή συνεργασία επί καθημερινής βάσεως, αλλά δεν σας κρύβω ότι κι εμένα με ανησυχεί μια διαδικασία που αρχικά μπορεί να κρατήσει 5 μήνες, θα κρατήσει 15. Δεν το ίδιο. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η κυβέρνηση – επαναλαμβάνω δεν επιρρίπτει ευθύνη στον ΑΣΕΠ – να τα ρυθμίσει, διότι η διαφάνεια είναι το ένα, το δέχομαι, η λειτουργία του κράτους το άλλο».

1 σχόλιο: