Σελίδες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Απρόοπτα έξοδα υγείας: Γιατί πολλοί προτιμούν να πληρώνουν από την τσέπη τους, αντί να συνάψουν ιδιωτική ασφάλιση

YGEIAMOU.GR

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας συνιστά προνόμιο, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε περίπτωση ανάγκης - Ωστόσο οι πολίτες στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην την προτιμούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΜΙΣΣΩ

Photo: Shutterstock

Οι Έλληνες πολίτες φαίνεται να προτιμούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απρόοπτα έξοδα υγείας, αποφεύγοντας τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Αν και υπάρχουν πολυάριθμες ασφαλιστικές εταιρείες που προωθούν τέτοιου είδους προγράμματα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν τα επιλέγουν. 

Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται σε έρευνες σχετικά με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα προβλήματα που παρουσιάζει, η πλειοψηφία των πολιτών επιλέγει να μην ασφαλιστεί. Όταν προκύπτει ανάγκη για ιατρικές υπηρεσίες, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε κάθε μέσο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, είτε μέσω των δικών τους πόρων είτε από δανεισμό, για να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών παροχών υγείας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ξόδεψαν συνολικά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικούς πόρους για δαπάνες υγείας. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας τη μεγάλη εξάρτηση των Ελλήνων από την ιδιωτική πληρωμή για ιατρικές υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα ανήλθαν μόλις σε 712 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναδεικνύει το μεγάλο παράδοξο: οι Έλληνες δεν επιλέγουν να προστατευθούν μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου