Σελίδες

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Γιατροί ΕΣΥ: Πόσοι έχουν επιλέξει να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο – Μέχρι πότε η υποβολή αιτήσεων

Άνοιξαν και πάλι οι αιτήσεις από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων που θέλουν είτε να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία ή να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ygeiamou.gr

Photo: Shutterstock

Περίπου ένα 20ήμερο, έως και τις 22 Οκτωβρίου, έχουν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) περιθώριο να αιτηθούν για ιδιωτικό ιατρείο ή δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Η νεότερη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου τόσο των ειδικευμένων γιατρών όσο και των επικουρικών και των ειδικευόμενων, για τους οποίους επίσης «ανοίγει» η πόρτα των νοσοκομείων, περιλαμβάνει παράταση στις αιτήσεις μετά από μία μίνι διακοπή μετά τον Αύγουστο.

Το «πράσινο φως» για ιδιωτικό έργο γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων… ανάβει για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ, με σκοπό να έχουν οι γιατροί επιπλέον εισόδημα και να μη γυρίζουν την πλάτη τους στο δημόσιο σύστημα. Οι παραιτήσεις, άλλωστε, ιατρικού και άλλου προσωπικού λόγω χαμηλών αμοιβών και υπερεργασίας είναι συνεχόμενες.

Έως και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, αίτηση για ιδιωτικό έργο έχουν κάνει περίπου 1.500 γιατροί των νοσοκομείων και 169 από τα Κέντρα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, το ποσοστό των λειτουργών του Ιπποκράτη που έκαναν αίτηση σε σχέση με το σύνολο των υπηρετούντων γιατρών ανέρχεται σε 14,3% για τα νοσοκομεία και σε 5,7% για γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Αυτό σημαίνει ότι αίτηση έχει γίνει από λιγότερους από 2 στους 10 γιατρούς του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από πηγές του Υπουργείου Υγείας, οι υπηρετούντες γιατροί που θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση, δηλαδή έχουν τις προϋποθέσεις, ανέρχονται σε 9.621 στα νοσοκομεία και σε 2.970 σε δομές Πρωτοβάθμιας. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να μεταβληθούν με την παράταση που δίνεται και τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί το ποσοστό των γιατρών που επιθυμούν παράλληλη εργασία και στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιοι γιατροί μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, επικουρικοί και ειδικευόμενοι δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας. Επίσης, από τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου εξαιρούνται οι Προσωπικοί Γιατροί.

Οι αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση άδειας για την άσκηση ιδιωτικού έργου υποβάλλονται στον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου/φορέα ή τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ ή τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού. Η απόφαση του Διοικητή/Προέδρου του νοσοκομείου εκδίδεται εντός δέκα ημερών από την αίτηση.

Όροι και προϋποθέσεις για άσκηση ιδιωτικού έργου

Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

– Της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών του νοσοκομείου ή του Ε.Κ.Α.Β. ή της αντίστοιχης λειτουργίας της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ή Ψ.Υ., σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

– Της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας, πλην της κανονικής.

– Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων ή απαγόρευσης υποβολής αίτησης άσκησης ιδιωτικού έργου.

– Της κατ’ ελάχιστον διατήρησης των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου