Σελίδες

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ιδιωτικά εργαστήρια Πρωτοβάθμιας: «Απολύουμε προσωπικό για να επιβιώσουμε από το clawback»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

"Καταστροφικές" είναι οι συνέπειες του clawback για τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΥ) δηλώνει πως ο κλάδος, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 μέχρι και σήμερα, υπέστη και υφίσταται σειρά από σκληρά και άστοχα οικονομικά μέτρα όπως:Οι αυτόματες επιστροφές (Claw back)
Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (Rebate)
Οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων κατά 50%

Αποτέλεσμα:

Συρρίκνωση του τζίρου, της τάξεως του 70%.

«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο οδήγησε πολλά Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια στην χρεοκοπία και το κλείσιμο, ενώ έχει φέρει όλα τα υπόλοιπα, στα όρια της κατάρρευσης και της απόγνωσης», αναφέρουν.

Αναλυτικότερα, οι άμεσες συνέπειες είναι:
  • Έχουν αυξηθεί οι απολύσεις προσωπικού, προκειμένου συγκρατηθούν οι δαπάνες.
  • Σε πολλά εργαστήρια υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών τους.
  • Άρα η οικονομική δυσπραγία μεταφέρεται και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται περί τον εργαστηριακό τομέα (τεχνικοί, μεταπράτες, κατασκευαστές. εισαγωγείς κλπ).
  • Υπάρχει κατάρρευση δηλαδή των εργαστηρίων συμπαρασύρει και ένα πολύ ευρύτερο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας
Οι επιπτώσεις στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο

Είναι οι εξής:
  • Η χρεωκοπία και το κλείσιμο πολλών εργαστηρίων ιδιαίτερα στις επαρχιακές απομακρυσμένες περιοχές περιορίζει την προσβασιμότητα του πληθυσμού στον διαγνωστικό έλεγχο.
  • Η υγεία των σοβαρά και χρονίως πασχόντων ασθενών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, κατάκοιτοι κλπ), λόγω της αδυναμίας της άμεσης εξυπηρέτησης των .τίθεται σε κίνδυνο.
  • Τα Νοσοκομεία και οι άλλες δομές είναι ανέτοιμες να δεχθούν τον αυξημένο όγκο των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές αυτονόητες συνέπειες στη περίθαλψή τους.
Τέλος όλη αυτή η επικρατούσα ζοφερή κατάσταση στον διαγνωστικό χώρο διώχνει τους νέους γιατρούς και από την εργαστηριακή ειδικότητα και από την ίδια τη Χώρα τους.

Για εμάς τους εναπομείναντες ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς, ο κόμπος έφτασε στο χτένι…

Τα συνεχή και δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, οι οφειλές από το ενδεκαετές ανυπόστατο τεχνητό χρέος του Claw back που μετράει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά γιατρό που δεν του επιτρέπει ούτε «να πεθάνει» με την ησυχία του, το άγχος και το άχθος για την καθημερινή επιβίωση, φέρνουν αυθόρμητα στα χείλη όλων μας τις φράσεις «φτάνει πια, ως εδώ, τελείωσε…»

Τα πάγια αιτήματα του κλάδου είναι:
  • Η κατάργηση του Claw back
  • Η διαγραφή του τεχνητού χρέους από το Clawback.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης της Π.Φ.Υ στα αναγκαία επίπεδα μετά από εκτίμηση των αναγκών.
  • Πρόβλεψη στην Νομοθεσία που αναφέρεται τους όρους και τις διαδικασίες Διαπραγμάτευσης, για την υιοθέτηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των εργαστηρίων στην Σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
«Προτείνουμε στον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για επίλυση των ανωτέρων θεμάτων και να ενώσουν και να οργανώσουν όλους τους φορείς και όλα τα διαγνωστικά σχήματα σε μια κοινή προσπάθεια υπό την αιγίδα τους, διότι στο σημείο που έχουμε φτάσει αυτό πλέον είναι μονόδρομος», καταλήγουν.

1 σχόλιο:

  1. Κόψε 5 ευρώ από το μηνιάτικο του Αδωνη και η Τσιρίδα θα ακουστεί μέχρι τον Έβρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή