Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αδ. Γεωργιάδης: Θα περιφρουρήσω το δημόσιο χρήμα


Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων, μιλά για συμφέροντα που εξακολουθούν να υφίστανται στο χώρο της Υγείας και απαντά σε όσους τον χαρακτήρισαν «ντίλερ των πολυεθνικών». 

Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη

- κ. Υπουργέ, μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, τι αλλάζει στην τιμολόγηση των φαρμάκων και ποιο το όφελος για τους ασφαλισμένους και τον ΕΟΠΥΥ;

Με τη νέα τροπολογία η τιμή των εκτός πατέντας φαρμάκων αντιστοιχεί είτε στο 50% της τιμής τους πριν λήξει η πατέντα τους είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν είναι υψηλότερος. Αναφορικά με τα γενόσημα, για όσα εντάχθηκαν από 1-1-2012, η τιμή τους ορίζεται στο 65% της τιμής του off patent και στη συνέχεια ακολουθείται δυναμική τιμολόγηση με 1% μείωση τιμής ανά 250.000 πωλήσεις ετησίως με ανώτατο όριο έκπτωσης το 20%, ήτοι 5.000.000 πωλήσεις. Για τα γενόσημα πριν την 1-1-2012 θα έχουμε οριζόντιες μειώσεις κατά 5-7% ετησίως. Με λίγα λόγια πέφτει δραματικά η τιμή όλων των φαρμάκων, κάτι που –όπως καταλαβαίνετε – ευνοεί τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τον ΕΟΠΥΥ.

- Αυτό σημαίνει όμως από την άλλη πως οι εταιρείες φαρμάκων πλήττονται οικονομικά από τις επερχόμενες μειώσεις. Υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία ελλείψεων στην αγορά ή για αποχώρηση κάποιων εταιρειών;

Φυσικά και πλήττονται, όταν μειώνεται το ποσοστό κέρδους τους. Και φυσικά δεν είναι χαρούμενοι για αυτό. Πάντως να ξέρετε ότι η μείωση είναι ορθολογικά κατανεμημένη, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να στερηθεί ο πολίτης το φάρμακο το οποίο χρειάζεται. Οι εταιρείες χάνουν μέρος των κερδών τους, από τη στιγμή που γνώμονάς μας είναι οι τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Δεν γίνονται όμως επιζήμιες.

- Τι απαντάτε σε όλους σας χαρακτήρισαν "ντίλερ των πολυεθνικών" και ότι προστατεύετε την τιμή των πρωτοτύπων;

Ήταν πραγματικά αστείο που κλήθηκα να απαντήσω σε μια τόσο αβάσιμη και ευφάνταστη αιτίαση. Σε μια κατηγορία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και για την οποία προτιμώ να σκέφτομαι ότι οφείλεται στην έλλειψη επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ παρά σε άλλα αίτια...

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική. Η μείωση των τιμών των φαρμάκων αφορά κατά κύριο λόγο στις πολυεθνικές εταιρείες. Και –πείτε μου– πώς είναι δυνατό κάποιος από τη μια να σε βρίζει και από την άλλη να είσαι και «ντίλερ» του;

Όσο για το επιχείρημα ότι προστατέψαμε τα πρωτότυπα, επίσης είναι αναληθές. Τα εντός πατέντας πρωτότυπα τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η τιμή των εκτός πατέντας πρωτοτύπων –όπως ήδη ανέφερα– αντιστοιχεί είτε στο 50% της τιμής τους πριν λήξει η πατέντα τους είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προοπτική δηλαδή ακόμη μεγαλύτερων εκπτώσεων.

Από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα δικά σας…

- Πιστεύετε ότι λειτουργούν ακόμη συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Όπου υπάρχουν χρήματα και συναλλαγή, πάντοτε υπάρχουν και συμφέροντα. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρείται –και δεν εξαιρείται– ο χώρος του φαρμάκου. Υποχρέωσή μας όμως, ως υπουργείο Υγείας, είναι να προασπιζόμαστε το συμφέρον του πολίτη, το εθνικό συμφέρον. Να προσαρμοζόμαστε στις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες και να παρέχουμε στον πολίτη καλό και ποιοτικό φάρμακο, χωρίς παράλληλα να επιτρέπουμε την επανάληψη φαινομένων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, όπως –παραδείγματος χάριν–όταν κάποτε η φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν στα 5,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

- Πως κρίνετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιο κούρεμα 20% στις τιμές όλων των φαρμάκων;

Απλά καταστροφική. Δεν έχει καμία λογική αλλά και καμιά πρακτικότητα. Για παράδειγμα που θα στηριχθούμε ώστε η μείωση να είναι σωστά κατανεμημένη και δίκαιη και να μην οδηγηθούμε πραγματικά σε αποσύρσεις αναγκαίων για τους ασθενείς φαρμάκων; Από ένα οριζόντιο κούρεμα ύψους 20% κάποιοι θα ευνοούνταν, παράλληλα όμως κάποιοι άλλοι απλά θα έκλειναν ή δε θα εφοδίαζαν με φάρμακα την ελληνική αγορά. Η Ελλάδα, μην ξεχνάτε, είναι χώρα αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα υιοθετείται από άλλες χώρες που αποτελούν πολύ μεγάλες αγορές για τις φαρμακοβιομηχανίες. Προκειμένου, συνεπώς, να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες από αυτές τις αγορές, θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε το χάος.


- Πιστεύετε πως αν δεν υπήρχε η δέσμευση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα παίρνατε σήμερα άλλες αποφάσεις;

Ακόμη και αν δεν υπήρχε η δέσμευση μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό δεν θα σήμαινε ότι θα συνεχίζαμε να την τροφοδοτούμε με δανεικά και να επιτρέπουμε αλόγιστες σπατάλες. Εκτός του το ότι είναι λάθος, δεν υπάρχει πλέον τέτοιο περιθώριο, από τη στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι προέρχονται από θυσίες του ελληνικού λαού. Μια οικονομία βασισμένη σε δανεικά, είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει και πιστεύω ότι πλέον έχουμε πάρει το μάθημά μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχει σημασία το «αν» αλλά το «γιατί» και το «πώς». Ας μην μεμψιμοιρούμε αλλά να προσαρμοζόμαστε στα σημερινά δεδομένα και στο πως θα βγούμε από την κρίση. Μια κρίση την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε ευκαιρία, καθώς είναι αναμφισβήτητο ότι σε τέτοιες περιόδους είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρόσφατος αναπροσανατολισμός του ρόλου μικρών νοσοκομείων. Είχε αποφασιστεί εδώ και χρόνια αλλά τώρα το υλοποιήσαμε.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου