Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

MH.ΣΥ.ΦΑ. ΕΚΤΟΣ ‘Η «ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ» ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ;




Δημήτρης Ν. Πατσάκης, 21.1.14

Ο συντάκτης του παρόντος δεν είναι ούτε Φαρμακοποιός ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει –όντας αδύνατον- τον ρόλο των επιστημόνων στην άσκηση της Πολιτικής Υγείας.

Η επιμονή μου στην δημιουργική (θεωρώ) κριτική των όσων συνέβαιναν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στον πολύπαθο χώρο, με «θύματα» πάντοτε τους ασθενείς , ασφαλισμένους, αποασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες ή ξένους, νόμιμους ή μη διαμένοντες στην επικράτεια της Ελληνικής Πολιτείας, πηγάζει από την διαρκή «γκρίνια» όλων όσων έχουν «χάσει την μπάλα», λόγω της βίαιης προσαρμογής μας στα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Το ζήτημα της «απελευθέρωσης» της διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και της δημιουργίας νέου διαύλου διάθεσης από τα πολυ-καταστήματα και τα Super-markets, ενώ ακούγεται απειλητικό για την επιβίωση των 12.000 περίπου Ιδιωτικών Φαρμακείων, δεν αποτελεί, κατά την προσωπική μου γνώμη, το «τέλος» του Φαρμακείου,όπως έχουμε συνηθίσει να το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Κατ’αρχήν,θα πρέπει να αποδεχθούμε ,a priori, πως η μείωση των τιμών στην συντριπτική πλειοψηφία των σκευασμάτων και η ελάττωση του όγκου των συσκευασιών, ιδιαίτερα εκτός του Νοσοκομειακού χώρου (στοιχεία Ε.Ο.Φ), έχουν μειώσει, τόσο τον Κ.Ε. όσο και την καθαρή κερδοφορία όσων, αν δεν είχαν συγγενική σχέση με τον προηγούμενο κάτοχο της αδείας, δαπάνησαν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ, προκειμένου να «δουλέψουν» σε ένα χώρο που έμοιαζε μέχρι προ ολίγων ετών «ανέγγιχτος» από την Κρίση (εξαιρούνται,ίσως οι Τελετάρχες Κηδειών και οι ιερείς των κοιμητηρίων).

Συνεπώς, και έναντι των νέων μειώσεων, σύμφωνα με τις εξελίξεις, η συντήρηση ενός Φαρμακείου κρίνεται ως μη αποδοτική, λαμβανομένων υπόψη των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων και του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης για την τήρηση επαρκούς εμπορεύματος και διακράτησης της «πελατείας».

Ο κ. Υπουργός Υγείας & Κ.Α. ορθότατα, κατά την γνώμη μου, εμφανίζεται να μην συναινεί στο «ξεσάλωμα» της αγοράς. Τα όσα θρυλούνται περί «μειώσεως» των τιμών σε αναλγητικά-αντιπυρετικά, βιταμίνες και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν αναμένεται να γίνουν πράξη. Άλλωστε, όπως συνεχείς αναφορές αποδεικνύουν, εκατοντάδες προϊόντα διεθνούς κυκλοφορίας ευρείας κατανάλωσης, είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από το σύνολο σχεδόν της αγοράς της Ε.Ε. Η αιτία δεν είναι άλλη από τον υπερβολικό αριθμό καταστημάτων τύπου Super-Market σε σχέση με τον πληθυσμό, σε σύγκριση με όλες τις χώρες, των Η.Π.Α. μη εξαιρουμένων.

Η δικαιολογία της «προστασίας της δημόσιας υγείας» είναι περισσότερο από εύλογη, με την υπενθύμιση πως, ακόμη και στις διαφημίσεις των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, προστίθεται η υπόμνηση «συμβουλευθείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας»,μιας και εξακολουθούν να είναι ΦΑΡΜΑΚΑ.

Η τήρηση της «μνημονιακής» υποχρέωσης θα ήταν ίσως περισσότερο αποδεκτή εάν η διάθεση φαρμάκων, έστω και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, εκτός Φαρμακείου, συνοδευθεί από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ στον χώρο και στο σημείο πώλησης (όχι με «μίσθωση» της Αδείας Άσκησης Επαγγέλματος, κατά το παράδειγμα των μελών του Τ.Ε.Ε). Ανάλογα, μήπως, υπό προϋποθέσεις π.χ. επιφανείας και καταλληλότητας του χώρου, θα ήταν προτιμότερη η σταδιακή λειτουργία Φαρμακείων εντός των καταστημάτων (με την μέθοδο «shop-in-shop»), τα οποία και θα «μετακομίσουν» από την προηγούμενη εγκατάστασή τους, μειώνοντας τα έξοδα π.χ. ενοικίου και δημοτικών τελών, έναντι εκχώρησης ποσοστού των εσόδων τους;

Παράλληλα, το Υπ.Υγείας θα πρέπει να «ρυθμίσει» την αγορά εκατοντάδων σκευασμάτων που διατίθενται σε ανύποπτους καταναλωτές από Γυμναστήρια,Καταστήματα ειδών γυμναστικής, Διαδίκτυο και «πόρτα-πόρτα», προβάλλοντας συχνά και το «εγκεκριμένο από το F.D.A».

Ας μην αυταπατώμαστε λοιπόν. Το αύριο δεν θα είναι σε καμμία περίπτωση ίδιο και απαράλλαχτο με το χθές. Πρωταρχικό μέλημα και ηθική υποχρέωση συνιστά η προστασία και η προαγωγή της υγείας όλων και όχι η διακύρηξη «εξαιρέσεων» επειδή «βολεύει» κάποιους....

5 σχόλια:

  1. Η δημόσια υγεία δεν απειλείται από τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ αποπου κι αν πωλουνται, αλλά από τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακοποιους η και βοηθούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. Πατσακη η προσφορα του φαρμακειου στην Ελλαδα του μνημονιου με την αμεση καλυψη των αναγκων του αφαλισμενου σε φαρμακευτικη περιθαλψη και στο τελευταιο χωριο,δεν αναιρειται απο καμια επιταγη του οοσα που γραφηκε κατα παραγγελια του υπουργου αναπτυξης.Τα μησυφα δια χειρος φαρμακοποιου στον χωρο του φαρμακειου που προεχει η ασφαλεια του ασθενη και οχι η πωληση ενος απλου κουτιου χωρις διερευνηση δεν ειναι το ιδιο με την πωληση σε ενος μησυφα στο sm της Αμερικης οπου ο φαρμακοποιος σου λεει "διαβασε το spc του φαρμακου".Η στοχοποιημενη "πωληση" δια χειρος του φαρμακοποιου υπο την καθοδηγηση του εργοδοτη τον ιδιοκτητη του sm δεν διασφαλιζει οτι δεν θα προωθειται η αυξηση των πωλησεων χωρις επιστημονικους φραγμους .Τα φαρμακα στην Ελλαδα ειναι τα φθηνοτερα και ειδικα τα μησυφα και οι τιμες τους δινονται απο το κρατος και εμπεριεχουν το ευλογο κερδος οπως αυτο αναγνωριζεται σε καθε ανθρωπο -επιχειρηση-βιομηχανια.
    Οσο αφορα στην χορηγηση συνταγογραφουμενων φαρμακων χωρις συνταγη καλο θα ηταν να μην δινεται κανενα φαρμακο αυτης της κατηγοριας χωρις συνταγη και χωρις εξεταση.Παραφραζοντας λιγο τα παραπανω θα προτεινα μαζι με τον φαρμακοποιο για την ασφαλεστερη διαθεση των μησυφα- που κατα παραγγελια της βιομηχανιας πρεπει να αυξηθουν σε διπλασιο αριθμο (προβλεπεται να περασουν στην κατηγορια και αλλα συνταγοραφουμενα μη αποζημειουμενα γιατι το κερδος μετρα σημερα) -να υπαρχει και ενας γιατρος και ενα μικρο διαγνωστικο τμημα για ακομη πιο ασφαλη διαθεση αυτων των φαρμακων.Αν δεν γινεται κατανοητο οτι σκοπος ειναι η ασφυξια στον χωρο της υγειας και η ιδιωτικοποιηση της δημοσιας υγειας και η καρτελοποιηση των παντων με αφανισμο των αυτοαπασχολουμενων τοτε ας γινει το θελημα του υπουργου και οποιου θεωρει οτι μπορει να αναιρει την επιστημονικη ιδιοτητα οποιου στοχοποιειται.Ραμαντανη Ελενη Φαρμακοποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα "μπιτόνια" με τις διάφορες ουσίες για την "αύξηση του μυϊκού ιστού" που πωλούνται παντού, χωρίς επίβλεψη, έλεγχο "προφίλ" εκατοντάδων αδαών εκγυμναζομένων (ειδικά αυτών με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα μαύρα tee-shirts με το γνωστό "σηματάκι") έχουν πάντως κάνει πολύ καλά τη δουλειά για την οποία προορίζονται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. - Σε όσες χώρες πωλούνται στα ΣΜ τα ΜηΣυΦα είναι κατά πολύ ακριβότερα!!!
    - Σε όσες χώρες πήγαν στα ΣΜ τα ΜηΣυΦα έχουμε ραγδαία αύξηση παθήσεων που σχετίζονται με υπερδοσολογίες (ακόμα και νεφροπαθειών)
    - Καλύτερη τιμή για τον καταναλωτή είναι αυτή που μπορεί να ορίσει το Κράτος το οποίο μπορεί να συνεννοηθεί με τις Εταιρίες για μια δίκαιη τιμή
    - η υπόμνηση "συμβουλευτείτε τον Ιατρό ή το Φαρμακοποιό σας" στη διαφήμιση, όχι μόνο δεν είναι επαρκής, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά μόνο ένας παντελώς ξένος ως προς τη χώρα μας θα δήλωνε ότι "αρκεί για να διαφυλάξει τη Δημόσια Υγεία"
    - "... Άλλωστε, όπως συνεχείς αναφορές αποδεικνύουν, εκατοντάδες προϊόντα διεθνούς κυκλοφορίας ευρείας κατανάλωσης, είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από το σύνολο σχεδόν της αγοράς της Ε.Ε. Η αιτία δεν είναι άλλη από τον υπερβολικό αριθμό καταστημάτων τύπου Super-Market σε σχέση με τον πληθυσμό, σε σύγκριση με όλες τις χώρες, των Η.Π.Α. μη εξαιρουμένων....", εδώ μιλάμε για το απόλυτα παραλογικό επιχείρημα όπου η διάψευση του βασικού Νόμου της Ελεύθερης αγοράς (προσφορά-ζήτηση) αποδομείται από τον αρθρογράφο για να επιχειρηματολογήσει ΥΠΕΡ του άλλου βασικού Νόμου της Ελεύθερης Αγοράς ("απελευθέρωση").... τα συγχαρητήριά μου!!!!!

    ... εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα των Εταιριών των ΜηΣυΦα σε ολόκληρο το άρθρο δεν διέκρινα ούτε ΕΝΑ επιχείρημα γιατί αυτά τα ρημάδια να πάνε στα ΣΜ! ΟΥΤΕ ΕΝΑ!!!!
    ... όταν έχεις μια κατάσταση (ΜηΣυΦα στα φαρμακεία) και θες κάτι άλλο (ΜηΣυΦα στα ΣΜ) τουλάχιστον πρέπει να βάλεις ΕΝΑ επιχείρημα που να ωφελεί τον κοσμάκη!!
    .. όμως αντ' αυτού διαβάσαμε μόνο ΕΝΑ επιχείρημα: συνοπτικά λέει ότι "δε βγαίνουν οι πολυεθνικές που τα φτιάχνουν"...
    ... συνταρακτικό επιχείρημα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O νομος για τα συνταγοφραφουμενα φαρμακα πρεπει επιτελους να εφαρμοσθει .Ο ΠΙΣ πρεπει να διεκδικησει το αυτονοητο ,με αυστηρες τιμωριες στους παραβατες.ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΗ.Ο γιατρος να ειναι γιατρος και ο φαρμακοποιος φαρμακοποιος .Το απαραδεκτο τρειλερ του ΕΟΦ ρωτηστε τον γιατρο σας και τον φαρμακοποιο σας ,μονο συγχυση και αποπροσανατολισμο δημιουργει στους ασθενεις.Ογιατρος συστηνει ο φαρμακοποιος εκτελει .Δεν υποκαθιστα τον γιατρο.Εχουμε φτασει στον παραλογισμο να συνταγογραφει ο γιατρος τα φαρμακα που εδωσε ο φαρμακοποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή