Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έρχεται πρωτόκολλο επισκέψεων στις Εφορίες



Της Μαρίας Νταλιάνη - Capital.gr

Την καθιέρωση "πρωτοκόλλου" επισκέψεων στις Εφορίες προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 2017 και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της για το έτος 2018.

Αφού ο κ. Πιτσιλής σημείωσε πως πραγματοποιούνται διαδικασίες κατά της διαφθοράς και ανακοίνωσε ότι έρχεται το "πρωτόκολλο επισκέψεων" στις ΔΟΥ. "θα δούμε γιατί πήγε, που πήγε, ποιόν είδε, θα υπάρχει πρωτόκολλο επισκέψεων στις εφορίες" τόνισε. 

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ δέχθηκε, μπαράζ ερωτήσεων κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με τις ερωτήσεις του έθεσαν ζήτημα αν η ΑΑΔΕ κυνηγάει τους μεγάλους ή μικρούς οφειλέτες. Και ζήτησαν να πληροφορηθούν με ποια κριτήρια η ΑΑΔΕ προχωράει σε ελέγχους και λαμβάνει μέτρα. 

Το μπαράζ αυτών των ερωτήσεων προκάλεσε ένα συγκρατημένο σχόλιο – αιχμή από την πλευρά του κ. Γιώργου Πιτσιλή που σημείωσε ότι "βλέπω πως όλοι θέλουμε τα έσοδα αλλά δεν θέλουμε τα μέτρα". 

"Η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ. Τώρα τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα. Κι εμείς αγωνιούμε πως θα εκσυγχρονίσουμε την υπηρεσία μας" είπε ο κ. Πιτσιλής. 

Τι ρώτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

"Εχει επιτευχθεί ο στόχος του διακριτού ταξικού πρόσημου στη δουλειά σας; Βλέπω ότι μειώθηκε ο στόχος του ΚΕΦΟΜΕΠ για το 2018. Κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη με αυτοκριτική διάθεση αισθάνεστε ικανοποιημένος;" ρώτησε ο κ. Αννέτα Καββαδία. 

Η κ. Βάλια Βαγιωνάκη το έκανε πιο ‘λιανά’ ρωτώντας: "η ΑΑΔΕ κυνηγάει τη μαριδούλα ή τον καρχαρία; Και ρώτησε πότε αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί μετά από κατάσχεση. 

Ο κ. Χρ. Αντωνίου ρώτησε πως γίνεται η "προτεραιοποίηση από την ΑΑΔΕ, πως επιλέγονται ‘κούφιες’ υποθέσεις χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα;". 

Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Κ. Παυλίδης ζητώντας επιπλέον στοιχεία για το πόσα είναι τα έσοδα κατά διάφορες ομάδες φορολογουμένων: "πρέπει να ξέρουμε το δίκαιο του στόχου. Οφείλει η κοινωνία να γνωρίζει τι δίνουν οι γιατροί, οι εφοπλιστές, οι δικηγόροι, τα νοικοκυριά. Το risk analysis και η προτεραιοποίηση δεν είναι το Άγιο Δισκοπότηρο. Από ποιες κατηγορίες προκύπτουν τα Δημόσια Έσοδα;". 

Ο κ. Δ. Βέττας αφού επισήμανε ότι προκηρύχθηκε θέση προϊσταμένου στη ΔΟΥ Λαμίας αλλά ακόμα "δεν την έχετε τακτοποιήσει" ρώτησε: "μήπως θα είχατε καλύτερα αποτελέσματα αν αφαιρούσατε ποσοστά ελέγχου από μικρά μαγαζάκια και δίνατε το βάρος σε μεγαλύτερους; Τι θα κάνετε με τις κατασχέσεις; Όταν χρωστάς 1.000 ευρώ σου μπλοκάρονται όλοι οι λογαριασμοί. Δεσμεύονται και ακατάσχετοι. Όταν προσπαθεί κάποιος να ξεμπλοκάρει για να δουλέψει πχ 3 μήνες το καλοκαίρι τότε τι γίνεται; Όταν χάνει τις 12 δόσεις; Θέλουμε να χάνει και τις ρυθμίσεις ή να τον στύβετε και να μπαίνει στη ρύθμιση; Βάλτε αυτοματοποιημένο σύστημα". 

Ο Γ. Πιτσιλής επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα επιβραδύνθηκαν οι κατασχέσεις και δεν τα "παίρνουν δύο και τρεις φορές από πολλούς λογαριασμούς. Δεν θέλουμε να τα παίρνουν 2 και 3 φορές τα ποσά που οφείλουν" τόνισε. 

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επίσκεψη διακομματικής επιτροπής στην ΑΑΔΕ για να συζητήσουν οι βουλευτές διάφορα θέματα που τους απασχολούν με τον Διοικητή. 

Για τη Λίστα Λαγκάρντ

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα της λίστας Λαγκάρντ δίνοντας νέα στοιχεία για την επεξεργασία της. Όπως είπε στη λίστα Λαγκάρντ υπήρχαν 1.727 ΑΦΜ. Από αυτά τον Μάρτιο του 2017 "πήραμε όλο το πακέτο, δηλαδή 1.228 ΑΦΜ για τα οποία δεν υπήρχε εντολή ελέγχου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα. Με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ παραγράφηκαν υποθέσεις. Έτσι η αξιοποίηση κατέστη αδύνατη πλην όσων υποθέσεων πρόκυπτε αδικαιολόγητος πλούτος από την μια χρονιά στην άλλη. Βρέθηκαν 75 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 71".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου