Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Δελτίο Τύπου σχετικά με την καθιέρωση του θεσμού του Οικογενειακού γιατρού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, είναι η δεύτερη φορά που οι ιατροί αρνούνται να συμβληθούν ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των απαξιωτικών όρων της σύμβασης. 

Το Υπουργείο Υγείας δε θέλει να κατανοήσει πως λιγότεροι από 500 επιθυμούν να συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί, επειδή το ιατρικό σώμα αρνείται να εισέλθει σε μία προσωρινή σύμβαση με όρους που ανατρέπονται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα "χρησιμοποιηθούν" προσωρινά με σκοπό να "απολυθούν" στη συνέχεια.

Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι στην ουσία η παγίδευση του ιατρικού κόσμου σε ένα μεταβαλλόμενο κατά το δοκούν πλαίσιο, με σκοπό την επαγγελματική ομηρία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού. 


Βέβαια, το Υπουργείο έχει γίνει πιο ελαστικό στην πρόκληση για τη στελέχωση των δομών ΠΦΥ με παραχωρήσεις του τύπου της 4-ωρης εργασίας των οικογενειακών ιατρών και της δυνατότητας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και
της κατάργησης των κατ’ οίκον επισκέψεων. Με αυτές τις ρυθμίσεις η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μάλλον πάνε περίπατο και πάμε πίσω ολοταχώς σε άλλες εποχές.

Ως Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας εναντιωνόμαστε στο κλειστό σύστημα των συμβεβλημένων παρόχων και των ιατρών αποκλειστικών προνομίων που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Οι θέσεις μας είναι οι εξής:

1. Ο Παθολόγος να έχει ίση πρόσβαση στη στελέχωση της ΠΦΥ επειδή έχει πολυετή εκπαίδευση και εμπειρία και τη δυνατότητα σωστής αντιμετώπισης και διαχείρισης του συνόλου των νοσημάτων.

2. Ο πολίτης να έχει ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς. Θεωρούμε λανθασμένη επιλογή και βιβλιογραφικά πλέον ξεπερασμένη την επιμονή στον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeping) σε μια χώρα με πληθώρα ειδικευμένων ιατρών.

3. Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος το Υπουργείου με όλες τις επιστημονικές εταιρείες (Παθολογίας, Παιδιατρικής, Γενικής Ιατρικής), τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

4. Να υπάρχει ίση διαχείριση ασθενών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με την θέσπιση ενιαίων κανόνων διαχείρισης και παραπομπών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

Βασικό αίτημα μας είναι η κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας των εκπροσώπων των Ενώσεων Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών για να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου σύστημα ΠΦΥ προς όφελος των πολιτών.

Πρόεδρος              Ν. Τεντολούρης
Γεν. Γραμματέας    Α. Μελιδώνης

7 σχόλια:

  1. Εαν δεν θέλετε να χρησιμοποιηθείτε για κάποια χρόνια και να μην απολυθείτε μετά.... σημαίνει οτι αν σήμερα προσληφθούν κάποιοι,αυτοί οι ίδιοι θα είναι εκεί για 30 χρόνια!!!!!!!!!!!Μετά θα πρέπει να φεύγουν περισσότεροι γιατροί στο εξωτερικό απ'ότι σήμερα. Μπράβο έχετε πολύ σωστές ιδέες!! Ετσι καταστράφηκε η Ελλάδα. Από κάτι τέτοια μυαλά.
    Το κράτος έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να λειτουργήσει ως ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    θΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΊΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    Αντί λοιπόν να ζητήσετε να δοκιμαστούν κάποιοι για κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε και αν θα τα καταφέρουν,γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο αν θα εργάζονται όπως θα πρέπει, ζητάτε από πρίν να σας εξασφαλίσουν... μονιμότητα!
    Να συμβεί δηλαδή ακριβώς αυτό που έγινε στο ΕΣΥ. Διοριζόταν μόνιμος κάποιος από επιμελητής Β' και μετά ..τύχαινε να είναι άχρηστος, ακαμάτης, κακός χαρακτήρας, κακός συνεργάτης κλπ κλπ και άλλα που δεν θέλω να γράψω.
    Εκείνο που πρέπει να ζητήσετε, αν υπάρχει λίγο ήθος,είναι η κατάργηση της μονιμότητας από παντού. Συμβάσεις παντού γιά ορισμένο χρόνο και επαναπροκήρυξη των θέσεων. Ετσι θα δίδεται η δυνατότητα να μπαίνουν καινούργιοι στο σύστημα και να φεύγουν οι άχρηστοι.
    Εχετε και απαίτηση για ...διάλογο !
    Μέχρι τώρα σωστή πρόταση, δεν έχω διαβάσει να γράφει κανένας σύλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν είσαι εσύ ο άχρηστος...; Για την ακρίβεια κάθε ένας που θέλει να εργάζεται σε ένα κλειστό σύστημα, μέσω αμφιβόλου ποιότητας κριτηρίων, είναι άχρηστος... η μόνη αληθινή επιλογή είναι του κόσμου, την οποία κανένας ικανός δεν τη φοβάται... όλοι μέσα χωρίς αποκλεισμούς και ανόητα κριτήρια "βολεμένων" και ο κόσμος θα αποφασίσει ελεύθερα που θα πάει... τα υπόλοιπα είναι λόγια που συνοδεύουν τους ανίκανους... Αποφάσισε που ανήκεις...

      Διαγραφή
  2. 12.55 επιεικως εισαι εκτος ουσιας θεματος και η ουσια ειναι οι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ. ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ δεν θα πρεπει να προσφερει συμβασεις τυπου ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αν εσυ νιωθεις αφρικανος, εγω δεν νιωθω παντως.Ααε τις μακροσκελεις φιλοσοφιες και προσγειωσου στην πραγματικοτητα, εισαι εκτος τοπου και χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μέχρι σήμερα συμβάσεις 4.40 μ.μ. είναι με 2000 ευρώ το μήνα.
      Οι νέες με 1800 ευρώ το μήνα.
      Η διαφορά της αμοιβής είναι μικρότερη κατά 200 ευρώ.
      Η διαφορά της ΕΥΡΩΠΑΤΚΗΣ ΧΩΡΑΣ από της ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ σύμβαση είναι επομένως αυτά τα 200 ευρώ. Είναι όντως πολύ μεγάλη η διαφορά!
      Αλλά υπάρχει και μιά άλλη ασήμαντη διαφορά,που καλό είναι να αναφερθεί. Το ότι τις 2000 ευρώ τις έπαιρναν οι συμβεβλημένοι δώρο.Τώρα πρέπει να δουλεύουν για τα 1800.

      Διαγραφή
  3. ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ. ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΚΥΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα δεν θα μας σώσουν οι ψευταράδες που τποστηρίζεις... Κουτόχορτο δεν τρώμε άλλο... Αρκετά με το εμπόριο του ψεύδους αυτών που ήρθαν δήθεν για να μας σώσουν... Το σανό κύριε είναι όλο δικό σου, αφού σου αρέσει να το τρως...!

      Διαγραφή
  4. Αν και σε γενικες γραμμες δεν διαφωνω με τον προλαλησαντα, αναρωτιεμαι με ποιον τροπο θα μπορουσε να αποδειχθει η ικανοτητα ενος ιατρου. Το να χαρακτηρισεις καποιον "αχρηστο" ειναι ευκολο αλλα το να το αποδείξεις ειναι κατι πολυπλοκο. Βλεπεται το επιπεδο πολλων ασθενων ειναι τοσο χαμηλο που οταν ο ιατρος αποφασιζει να ΜΗΝ γραψει φαρμακο γιατι απλα δεν χρειαζεται , ΔΕΝ ειναι καλος ιατρος. Και αυτο ειναι ενα απλο παραδειγμα. Επιπλεον τι να περιμενει καποιος απο ενα κρατος οταν δεν υπαρχουν εξετασεις για την ασκηση του επαγγελματος, μιας και αυτη ειναι de facto μεσα στο πτυχιο. Παντως η μονιμοτητα ειναι ενα κακο που το ζησαμε την εποχη του ΙΚΑ. Ειναι ενα πειραμα που απετυχε. Ολη η ευρωπη εχει οικογενεικο γιατρο. Ομως μεχρι να χτιστει αυτος ο θεσμος σε ευρωπαικο επιπεδο εγιναν λαθη. Ασ παραδειγματιστουμε και ας παμε στο επομενο βημα. Οι ασθενεις δεν ειναι ζωα για να τους μαντρωσουμε στους "συνεργαζομενους" με το συστημα ιατρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή