Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Ελλάδα: Τελειώνουν τα προγράμματα διάσωσης, αλλά δεν διαφαίνεται λύση



Του Steve Forbes - Capital.gr

Ο διεθνούς κύρους καθηγητής Οικονομικών, Νικόλας Οικονομίδης, αποκαλύπτει μια δυσάρεστη αλήθεια: Η Ελλάδα οδηγείται ξανά σε προβλήματα. Ο λόγος; Αυτή η υπερφορολογημένη χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω των επαχθών χρεών της. Αυτό που έχει ανάγκη η Αθήνα είναι χαμηλότεροι φόροι καθώς και μια δραστική μείωση της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, όσον αφορά την Ελλάδα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένοχοι λανθασμένων οικονομικών πρακτικών.

Το πρόσφατο Eurogroup έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο. Από το 2010, η Ελλάδα έχει δανειστεί 275 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ.

Αν και ο δανεισμός έχει τελειώσει, η ΕΕ και το Ταμείο έχουν επιβάλει μακροχρόνιους όρους αυστηρής λιτότητας στην ελληνική οικονομία, στους οποίους περιλαμβάνονται επιπλέον σκληρές μειώσεις στις συντάξεις καθώς και η απαίτηση η Ελλάδα να παραγάγει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Για να το επιτύχει αυτό, η Ελλάδα έχει επιβάλει δυσθεώρητους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, ενώ σχεδιάζει να φορολογήσει ακόμη και αυτούς που βγάζουν 6.000 ευρώ τον χρόνο. Οι φόροι απομυζούν τα ταμεία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί και η κατανάλωση είναι 25% χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ανεργία είναι τώρα στο 23%.

Με τεράστιους φόρους και γραφειοκρατία που δεν ευνοεί τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι απίθανο να προσελκύσει επενδύσεις και δεν θα επιτύχει ταχεία ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη, η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, παρά τη δεκαετή παράταση των ωριμάσεων που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του χρέους της - όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Η ευρωπαϊκή απόφαση σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" μετρητών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει προσωρινά όλες τις υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους της χωρίς να εκδώσει νέα ομόλογα για περίπου δύο χρόνια. Έτσι, το σχέδιο της ΕΕ έχει εγκαταλείψει τον στόχο της επιστροφής της Ελλάδας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που ήταν ο βασικός στόχος των αρχικών προγραμμάτων διάσωσης. Ακόμη, το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος βιώσιμο μόνο μεσοπρόθεσμα, και όχι μακροπρόθεσμα, δεν βοηθάει.

Μόλις το "μαξιλάρι" δαπανηθεί ή μειωθεί, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί στις χρηματιστηριακές αγορές. Αφού εξαντληθεί το "μαξιλάρι" ρευστότητας, η Ελλάδα θα ζητήσει νέο σχέδιο διάσωσης. Αλλά τα οκταετή προγράμματα απέτυχαν να φέρουν την κανονικότητα στην Ελλάδα.

Υπάρχει λύση για την Ελλάδα; Ναι, αλλά είναι αντίθετη με τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη - 4% έως 5% ετησίως - για πέντε χρόνια και να αρχίσει να πληρώνει το χρέος της μετά από αυτήν την περίοδο. Αλλά για να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο του προϋπολογισμού με πλεόνασμα 3,5% για έναν πολύ πιο λογικό στόχο από 1,5% έως 2%. Με χαμηλότερο πλεόνασμα, χαμηλότερους φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις και να επιτύχει υψηλή ανάπτυξη. Μόλις πετύχει μεγάλη ανάπτυξη και η οικονομία της επεκταθεί, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της στο ακέραιο. Αντ' αυτού, τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ υποχρεώνουν την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της με την οικονομία της πληγωμένη, οδηγώντας την έτσι σε μια καθοδική πορεία. Η επιβολή της απαίτησης για μεγάλα πλεονάσματα είναι τώρα καταστροφική, αφαιρώντας από την Ελλάδα την ικανότητα να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της.

Η σωστή λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν απαιτεί αλχημείες. Χρειάζεται όμως μακροχρόνιο σχεδιασμό, χαρακτηριστικό που απουσιάζει από τους πολιτικούς όλου του πλανήτη.

Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής
Stern School of Business
Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου