Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του με τις επαγγελματικές ενώσεις των Ιατρών για τη διάσωση της ΠΦΥ και ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε 18 Ιουλίου 2018

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης σύμφωνα με την από 17/7/2018 απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ, συγκάλεσε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου την πρώτη σύσκεψη της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων των ιατρών για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping). Στην σύσκεψη παραστάθηκαν ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ κ. Αναστάσιος Τσάτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ. Παναγιώτης Μπουρλίδης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος κ. Ανδρέας Πάγκαλης, ο Γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Δημήτριος Φούσκας, ο Υπεύθυνος Ενημέρωσης και Κινητοποίησης της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος κ.Αντώνης Αντωνιάδης.

Η σύσκεψη είχε ως σκοπό τη διεκδίκηση ενός βιώσιμου και υψηλού επιπέδου Σύστηματος Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών. Ο Στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διαρκή παρέμβαση των καθ’ ύλην αρμοδίων για την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας, αλλά και παράλληλα αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση του.

Στην σύσκεψη της επιτροπής οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στις σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από την πρώτη αυτή συνάντηση και οι οποίες έγιναν δεκτές από τους παριστάμενους ήταν οι εξής:

Α) ΟΧΙ στον αναχρονιστικό θεσμό της παραπομπής μέσω του οικογενειακού ιατρού (GATEKEEPING).

Β) Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό. Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.

Γ) ΝΑΙ στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.

Δ) Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και διαρκή παρακολούθηση του με στόχο την πρόληψη αλλά και την θεραπεία.

Ε) ΝΑΙ στις συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους με όλες τις ειδικότητες των ιατρών.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης τόνισε ότι «η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ιατρών όλων των ειδικοτήτων κάτι που στερούνται άλλες χώρες και για το λόγο αυτό οι Έλληνες ειδικοί ιατροί μεταναστεύουν και πλαισιώνουν με ευτυχία τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών. Είναι ορατός ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.»

Ο ΙΣΑ και οι εκπρόσωποι των ενώσεων των ιατρών ζητούν ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας όλο το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

11 σχόλια:

  1. Δεν ειναι αρμοδιος ο ΙΣΑ για την κυβερνητικη επιλογη στο συστημα αβαθμιας περιθαλψης .Δεν ειναι η δουλεια του να φροντιζει για τα θεματα αυτα ουτε να προτεινει λυσεις ,ουτε να προασπιζει τα δικαιωματα των ασθενων .Αποκλειστικη του αρμοδιοτητα η προασπιση των επαγγελματικων συμφεροντων των μελων του και οχι η διεξαγωγη πολιτικης .Ουτε θεματοφυλακας της δημοσιας υγειας ειναι ουτε κατι αλλο .Δυστυχως το κυρος του ειναι πολυ υπαβαθμισμενο για γνωστους λογους και απαξιωνεται καθε μερα και περισσοτερο .Οι μονοι που δεν φταινε γιαυτο ειναι οι γιατροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους 3.10 μ.μ. πρέπει να λεχθούν και να γραφούν κάποια πράγματα σωστά,για να καταλάβουν όλοι τη διαφορά του πολιτικού που ασκεί εξουσία και έχει την ευθύνη του κυβερνητικού έργου και των επιλογών που αποφασίζει να ακολουθήσει μιά κυβέρνηση,από τους διάφορους άλλους θεσμούς,που δεν γνωρίζουν το ρόλο τους και εκτίθενται .Ας εργασθεί στον τομέα του ο κάθε πρόεδρος ιατρικού συλλόγου και ο κάθε πρόεδρος επαγγελματικού σωματίου και ας μην σφετερίζονται κυβερνητικές αρμοδιότητες. Αλλά και το Υπουργείο ,κακώς αφήνει περιθόριο για συζήτηση. Θα πρέπει να είναι τυπικό και συνεπές στις επιλογές του.
    Τα όποια θέματα χειρίζεται ένα υπουργείο,αν θέλει,μπορεί να τα βάλει σε διαβούλευση για ένα διάστημα, ώστε να επιλέξει ίσως κάποιες γνώμες.
    Οι ιατρικοί σύλλογοι να ελέγξουν τα πτυχία των μελών τους ιατρών,που κάθε τόσο βρίσκεται και ένα -δύο πλαστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως το προβλημα των ιατρικων συλλογων ειναι σοβαρο και χρονιο .Εχουν γινει πολλες λαθος επιλογες που εχουν βοηβησει στην υποβαθμιση του ιατρικου επαγγελματος στη χωρα .Οι συλλογοι εχουν διαχρονικα αποδειχθει τουλαχιστον ανεπαρκεις και πολυ πισω απο τις εξελιξεις .Ο ρολος τους εχει καταντησει καθαρα τυπικος και γραφειοκρατικος ,αλλα και αυτο τον ρολο δυσκολευονται να επιτελεσουν σωστα .Σιγουρα χρειαζονται αλλαγες στο αποτυχημενο αυτο μοντελο και οι γιατροι που τους απαξιωνουν καθημερινα δικαιωνονται .Πρεπει να υπαρξει πληρης απαξιωση των συλλογων για το καλο των γιατρων μελων τους .

      Διαγραφή
    2. Δεν θα τα έλεγα αυτά για τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών που τουλαχιστον γνωρίζω.

      Διαγραφή
  3. Οι γιατροί δηλαδή δεν πρέπει να νοιάζονται για την υγεία και τα συμφέροντα των ασθενών πρέπει να νοιάζονται μόνο για το δικό του συμφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν με πληρώσεις γκιουφτο 1.10 θα μοιραστώ! Αλλιώς στις ......γυφΤΟΜΥ που υμνείς!

      Διαγραφή
    2. Φυσικα και πρεπει να νιαζονται για την υγεια και τους ασθενεις .Για τον ασθενη λειτουργει το συστημα ,οχι για το γιατρο.Δεν πρεπει ομως να κανουν οι συλλογοι πολιτικη και να επικρινουν τις επιλογες τησ οποιας κυβερνησης .Αν οι γιατροι διαφωνουν ,υπαρχουν αλλοι τροποι πολυ πιο αποτελεσματικοι να το εκδηλωσουν .Θα πρεπει να δοθει τελος στον αποτυχημενο και ανευθυνο συνδικαλισμο των συλλογων .

      Διαγραφή
  4. Οι γιατροί 1.10 μ.μ. πρέπει να έχουν πρωτίστως επάρκεια και ήθος για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
    Ως γνώστες επιστημονικών ιατρικών θεμάτων,συμβουλευτικά, μπορούν να επιστήσουν την προσοχή των ασθενών ,πολιτών σε κάτι επιβλαβές ή ωφέλιμο για την υγεία τους.
    Ως τεχνοκράτες ενός τομέα μπορούν να εκφράσουν άποψη , αντικειμενική και τεκμειριωμένη ,αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν καμία εξουσία κυβερνητική και να κάνουν πολιτική είτε υπέρ είτε κατά σε μιά κυβέρνηση . Δεν είναι ο θεσμός και ο ρόλος τους για άσκηση πολιτικής. Δυστυχώς η εισβολή των πολιτικών κομμάτων σε τέτοιους θεσμούς, είναι που τους έχουν απαξιώσει πλήρως και τους έχουν καταντίσει αφερέγγυους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κριτική που ασκείται εδώ είναι αρκετά μονόπλευρη. Μπορώ να θυμηθώ πάμπολλες στιγμές που οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν υψώσει τη σημαία, έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΠΥΥ, έχουν καλέσει σε επίσχεση ή απεργία. Το αποτέλεσμα ... οικτρό ! Όταν έρχεται η ώρα της πάλης, οι περισσότεροι ιατροί προτιμούν να είναι θεατές από τον καναπέ τους. Μνήμη χρυσόψαρου, δριμεία κριτική και ουσία ... μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως αυτο ειναι το προβλημα .Με τα σημαιακια και τις συγκεντρωσεις τα προβληματα δεν λυνονται .Ουτε με την αυτοπροβολη ουτε με τις δημοσιες σχεσεις .Απαιτουνται αλλες μεθοδοι επωδυνες και συγκρουσιακες .Εδω δεν εχουν καταφερει τα αυτονοητα για τη στοιχειωδη επαγγελματικη αξιοπρεπεια των μελων τους οι συλλογοι .Τα πειθαρχικα λειτουργουν?Ποσοι βουλευτες γιατροι διαγραφηκαν για ενεργειες που προσεβαλαν το κυρος του ιατρικου επαγγελματος?

      Διαγραφή
    2. Η κριτική 11.24 π.μ. είναι στο ρόλο που έχουν και δεν τον υπηρετούν σωστά. Αν έχουν κάνει ενέργειες εναντίον του υπουργείου κατά καιρούς,τί σημαίνει; Οτι είχαν δίκιο; Η οτι τους έπεφτε λόγος;
      Ο ρόλος τους είναι η τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και η νομιμότης στην άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού.Επιτρέπεται η διαφήμηση των γιατρών; Μάζεψαν κανέναν από τα κανάλια που διαφημίζει ως νέος Καματερός ότι ματζούνι θέλει και παρασύρει τους ασθενείς σε περιπέτειες; Απαγόρευσε την προβολή τους ως μεγαλοεπιστήμονες σε εκπομπές δήθεν ενημέρωσης-αυτοδιαφήμησης; Εκανε κανέναν έλεγχο να δεί που έχει διορισθεί κάποιος γιατρός σε δημόσια θέση πχ στο πανεπιστήμιο,με ποιά ειδικότητα και με ποιά βρίσκεται γραμμένος στον ιατρικό σύλλογο για το ιδιωτικό του ιατρείο; Ο επιθεωρητής υγείας είχε βρεί πάμπολλους ,ο σύλλογος με τα πειθαρχικά του τι τους έκανε;
      Πόσοι έχουν βρεθεί γενικώς από τους γιατρούς να παρανομούν; Επειδή δεν είχαν κανέναν να φοβιθούν.
      Αρα το κύρος και την αξιοπρέπεια των γιατρών δεν την υπολογίζουν στον αντίκτυπο μέσα στην κοινωνία. Την υπολογίζουν μόνο για στείρα αντιπολίτευση ...εκεί που δεν έχουν ρόλο.

      Διαγραφή