Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Τι ισχύει για τις συστάσεις του CDC σχετικά με τα προστατευτικά μέτρα

Συντάκτης: Virus
Τέλος επιχειρείται να μπει στη σύγχυση περί της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και την προαιρετική χρήση μάσκας από τα εμβολιασμένα άτομα μετά τις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC).

Στα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC απαντούν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντούν.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται πως «το CDC δεν αίρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιεί τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι», με επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, καθώς και η τοπική επίπτωση της νόσου.

Σε θεωρητικό επίπεδο εφόσον το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του συνωστισμού το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.

Ωστόσο, προσοχή συνιστάται στους ανοσοκατασταλμένους για την λήψη μέτρων προστασίας, όπως είναι οι ασθενείς με HIV και οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων. Στις ΗΠΑ το 3% του πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Η σύσταση προκύπτει καθώς φαίνεται πως τα εμβόλια στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών προσφέρουν σχετική κάλυψη. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.

Αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους, η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.

Σχετικά με την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των δύο ετών, εκτιμάται ότι για τις περιπτώσεις νόσησης τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά με δεδομένο ότι τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες οφείλουν νε τηρούν το μέτρο της μάσκας γύρω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου