Περάστε και πάλι και από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου - IATRONET
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας
"Κόκκινη κάρτα" έβγαλε το Υπουργείο Υγείας στα σκευάσματα που αφορούν την Βιταμίνη D, τον Σίδηρο και το Μαγνήσιο με τις πληροφορίες να λένε ότι έχουν κληθεί οι εταιρείες που τα εμπορεύονται και τα οποία συνταγογραφούνται να περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης εντός του μήνα για να αποδείξουν το κλινικό όφελος των φαρμάκων που διαθέτουν. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι θα... ξανά περάσουν από την σχετική Επιτροπή, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, η συνολική τους δαπάνη έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά 1Α, που ως επί το πλείστον αφορούν αντικαρκινικά φάρμακα και είναι 87 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του υπουργείου υγείας μετά και τον έλεγχο των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του είναι να αυστηροποιήσει τα κριτήρια συνταγογράφηση τους αποκλειστικά για ασθενείς που τα έχουν πραγματικά και αποδεδειγμένα ανάγκη. Ετσι θα καταφέρει να μειώσει και τη σχετική δαπάνη σε ποσοστό πάνω από 60% των κονδυλίων που αποζημιώνει σήμερα.
Αναλυτικότερα, το πρώτο εννεάμηνο του 2021 δύο μόνο εταιρείες που ελέγχουν το 100% της αγοράς (συνταγογραφούμενης) των σκευασμάτων βιταμίνης D πέτυχαν πωλήσεις άνω των 43 εκατ. ευρώ. Οπως λέγεται σε ένα σκεύασμα οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 2,2 εκατ. τεμάχια το εννεάμηνο του 2020, στα 3,6 εκατ. τεμάχια την αντίστοιχη περίοδο φέτος πετυχαίνοντας τζίρο ύψους 22,5 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η αύξηση στις πωλήσεις των τεμαχίων και για τις δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ήταν από 45% έως και 55%, ενώ στην αξία ήταν από 19% έως και 52%.
Ιδια και απαράλλαχτη η κατάσταση και με τα σκευάσματα σιδήρου, όπου επίσης η δαπάνη σκαρφάλωσε στα 45 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 . Η μόνη διαφορά είναι ότι σε αυτή την αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες εταιρείες, πάνω από 17 επιχειρήσεις. Ομως και σε αυτή την περίπτωση, λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάποιες καταστάσεις βγάζουν... πραγματικά μάτι. Για παράδειγμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει περίπτωση εταιρείας που συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε τεμάχια άνω του 25% και σε αξία 37%. Σε άλλη περίπτωση εταιρείας επετεύχθη αύξηση των πωλήσεων της σε τεμάχια άνω του 60%, ενώ σε αυτά τα επίπεδα ήταν και η άνοδος των πωλήσεών της.
Κατά 5 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν, τέλος, οι συνολικές πωλήσεις σε σκευάσματα μαγνησίου το εννεάμηνο του 2021 έναντι του 2020 φτάνοντας έτσι τα 25 από 20 εκατ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αυτό σε όγκο, τουλάχιστον όσον αφορά την φετινή περίοδο σημαίνει ότι ξεπέρασαν τα 4 εκατ.τεμάχια . Τέσσερις εταιρείες ελέγχουν την κατηγορία, εκ των οποίων η μία κατέχει μερίδιο σχεδόν 70%.
Βάσει των προαναφερθέντων τονίζουν οι πηγές μας θα πρέπει να περιμένουμε γερό κούρεμα στα κονδύλια που δαπανώνται για την κάλυψη των αναγκών στα συγκεκριμένα σκευάσματα. Σχεδιασμός που αφορά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς πληροφορίες λένε ότι η δαπάνη σε εργαστήρια μόνο για τον διαγνωστικό έλεγχο του επιπέδου της Βιταμίνης D έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου