Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα στοιχεία για την φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα. (ΣΦΕΕ. ΙΟΒΕ).Λίγο νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί από την ΕΛΣΤΑΤ (31-3-2021) τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας του 2019.
Αν και υπάρχουν μικρές διαφορές στα στοιχεία των δύο δημοσιεύσεων έχω να παρατηρήσω τα εξής:Οι συνολικές δαπάνες υγείας για το 2019 ανέρχονται σε 14,375 δις (ΕΛΣΤΑΤ) εκ των οποίων τα 8,590 δις είναι δημόσιες δαπάνες και τα 5,729 είναι ιδιωτικές. Οι ιδιωτικές δαπάνες αναλύονται σε δαπάνες υγείας των νοικοκυριών 5,057 δισ- ποσό που συμφωνεί περίπου μετά αποτελέσματα των οικογενειακών προϋπολογισμών, και 672,3 εκ δαπάνες υγείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Η μελέτη του ΙΟΒΕ για το 2019 αναφέρει συνολικές δαπάνες υγείας 15 δις εκ των οποίων τα 9,2 δις είναι δημόσιες δαπάνες και τα 5,8 δις ιδιωτικές δαπάνες (νοικοκυριά και Ιδιωτική ασφάλιση). Το 2020 η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει συνολικές δαπάνες υγείας 15,7 δις εκ των οποίων τα 9,7 είναι δημόσιες δαπάνες και 6 δις οι ιδιωτικές. (σωστά στοιχεία) Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα για το 2020.
Η απορία που γεννιέται είναι που καταγράφεται η δαπάνη του clawback– και των άλλων υποχρεωτικών εκπτώσεων που υποχρεώνονται να επιστρέφουν στο δημόσιο οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας; Ποσά που εισπράττουν οι πάροχοι, αλλά επιστρέφουν στο δημόσιο. Δεν φαίνεται να καταγράφονται πουθενά αυτά τα ποσά, ενώ είναι, είτε φάρμακα είτε υπηρεσίες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς.
Μόνο η φαρμακοβιομηχανία επέστρεψε στο κράτος το 2019, 1,305 δις ευρώ από τις πωλήσεις φαρμάκων εκτός νοσοκομείων και επιπλέον 548 εκατομμύρια για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Το 2020 επέστρεψε επίσης 1.303 δις + 569 εκ. = 1,872 δις.Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα επέστρεψαν όλοι οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας.
Κανονικά οι δαπάνες υγείας θα έπρεπε συμπεριλάβουν και τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας. Διότι απλούστατα αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς.Υπάρχει επίσης και ένα άλλο – μικρότερο- μεθοδολογικό πρόβλημα στην καταγραφή των δαπανών υγείας. Ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιλαμβάνουν το τι έχει πληρώσει το κράτος την συγκεκριμένη χρονιά, δεν υπάρχει -έστω υποσημείωση– το ποσό που δεν πλήρωσε το κράτος για υπηρεσίες που παράχθηκαν την συγκεκριμένη χρονιά, αλλά δεν πληρώθηκαν. Τις χρωστάει δηλαδή το δημόσιο και θα τις πληρώσει τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, στις δημόσιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και το τι πλήρωσε το κράτος για υπηρεσίες που χρωστούσε τα προηγούμενα χρόνια. (Τα ποσά όμως δεν συμφωνούν πάντα! Σε πάρα πολύ μικρότερο βαθμό το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τους ασθενείς.)
Διοτι ολοι...... χρωστουν στο κρατος αλλα αυτο.....ποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο θα πληρώνουν οι εργαστηριακοι το ένα νεφρό τους για cliow back.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο cb ειναι αναγκαιο κακο ,,και πηγαζει απο τις μνημονιακες υποχρεωσεις της χωρας .Εφοσον ιατροι και συλλογοι αυτων το δεχονται ,το κρατος συνεχιζει να το επιβαλλει .Τα πραγματα σαφως θα μπορουσαν να ειναι διαφορετικα ,αλλα απαιτειται σοβαροτητα και συγκρουσιακη διαθεση που δεν υπαρχει .Τελικα το cb ειναι αποδεκτο απο ολους διοτι ,αν δεν ηταν ,θα το ειχαν στην πραξη καταργησει οι γιατροι (μαζικη διακοπη συμβασεων ,αρνηση συναψης νεων ,δημοσιοτητα ,ενημερωση ασθενων ,απεργιες μεγαλης χρονικης διαρκειας κα.) Ειμαστε αξιοι της τυχης μας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι ψεύτης και ηλίθιος 12.22 ! Δεν πηγάζει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, κανείς δεν τους είπε να το εφαρμόσουν , δημοσιονομικούς στόχους έχουν να πετύχουν αλλά επειδή είναι ανίκανοι βρήκαν ....τον τρόπο! Ψεύδεσαι ότι οι ΙΣ το δέχονται και δεν είναι όλοι χομπίστες γόνοι σαν και εσένα για να τα βάλουν με την εγκληματική οργάνωση/μονοπώλιο στην Υγεία......
ΔιαγραφήΑκριβως ετσι ειναι, αλλα η συγκρουσιακη διαθεση ανακοπτεται απο τις συνεχεις αναβολες κ τα μπρος πισω τουΣυντονιστικου ,για αγνωστους(;;;) λογους
Διαγραφή9:46 δεν εισαι σοβαρος ή δεν βλεπεις καθαρα .Οι απανταχου συλλογοι το δεχονται και το ευλογουν διοτι ,αν ισχυε το αντιθετο ,θα ειχε ανατραπει απο τις κινητοποιησεις .Μιλαμε για σοβαρες κινητοποιησεις οχι για 3ημερα .Θα το ειχαν κανει σημαια του ιατρικου κοσμου και θα ειχαν κοψει καθε επαφη με το υπουργειο που δεν το συζητα καν ..Ο ιατρικος κοσμος εχει δυναμη αλλα οι συλλογοι ειναι εγγενες αρνητικο στοιχειο και την περιοριζουν ,προς ικανοποιηση αλλοτριων συμφεροντων .Βλεπεις οτι ολες οι κυβερνησεις μας αντιμετωπιζουν σαν παριες της κοινωνιας .Αυτο πρεπει να αλλαξει και οι συλλογοι μας ειναι σιγουρο οτι θα διατηρησουν την αντιμετωπιση αυτη .Αντι ο γιατρος να ειναι στο κεντρο ειναι στο περιθωριο και τον κοροιδευουν καθημερινα με νομοσχεδια σαν του ΣΥΡΙΖΑ αλλα και της ΝΔ .
Διαγραφή