Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τις δυσκολίες κάλυψης υγειονομικών αναγκών των Κυκλάδων είχε ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψη του στη Σύρο. Προβλήματα καταγράφηκαν και δόθηκαν απαντήσεις, ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί το σχέδιο αεροδιακομιδών.
Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 18 Ιουλίουτη Σύρο, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά την επίσκεψη του, ο υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Σύρου Αλέξη Αθανασίου και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη.
Αυτοψία πραγματοποίησε ο κ. Γεωργιάδης στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, ενώ αργότερα μετέβη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα τη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων. Στη σύσκεψη έλαβαν μέροςο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Παναγιώτα Βούλγαρη, ο διοικητής του Γ.Ν. Σύρου Νικόλαος Ρούσας και οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας. Στην τρίωρη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη οι δήμαρχοι των νησιών Σύρου, Νάξου, Πάρου, Μικρών Κυκλάδων, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, καθώς και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των Κυκλάδων.
Μετά τη συζήτηση ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία είχαμε μία συνολική συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, με σχεδόν το σύνολο των δημοτικών αρχών και των παραγόντων όλων των νήσων των Κυκλάδων, που εξέθεσε ο καθένας τα προβλήματα του δικού του νησιού, αλλά και συνολικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι δόθηκαν πολλές απαντήσεις και εμείς καταγράψαμε πολλά πράγματα που έπρεπε να ακούσουμε. Πολλά πράγματα ξεκαθαρίστηκαν. Παρουσιάστηκε το σχέδιό μας για τις αεροδιακομιδές που πιστεύουμε ότι αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και δημόσια στον ελληνικό λαό. Εξηγήσαμε τα χρονοδιαγράμματα προσλήψεως. Πήραμε αποφάσεις για να ανοίξουμε θέσεις για προσλήψεις επικουρικών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών σε διάφορα νησιά».
Απαντώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι το νοσοκομείο της Σύρου έχει αυξήσει κατά πολύ το ανθρώπινο δυναμικό του σε σύγκριση με το 2019. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο έχει 31 άτομα περισσότερα προσωπικό απ’ ότι είχε το 2019.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από τον Σεπτέμβρη, θα εκδοθεί η ΚΥΑ «που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού». Στη συνέχεια θα προκηρυχθούν εκ νέου οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών.
Από την μεριά του ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς γιατί «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του έχει κάθε μέρα χιλιάδες επιτυχίες σε διαχειρίσεις περιστατικών ασθενειών συμπολιτών μας, τραυματισμών, ατυχημάτων και ούτω κάθε εξής. Αυτές οι επιτυχίες δεν γίνονται πρώτο θέμα πουθενά. Πρώτο θέμα θα γίνει αν κάπου δεν υπάρχει γιατρός, αν κάπου δεν δούλεψε το μηχάνημα, αν κάπου πλήρωσε κάποιος συμμετοχή σε ένα αξονικό τομογράφο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου