Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Θέλουν το νέο μνημόνιο μέχρι την Κυριακή

Ψήφιση με ένα «μόνο άρθρο», προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της συγκυβέρνησης
Τα μέτρα - «λαιμητόμο» για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα οδηγήσουν τα λαϊκά νοικοκυριά βαθύτερα στην πτώχευση, αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα οι Γ. Παπανδρέου, Αν. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρης και Λ. Παπαδήμος, υλοποιώντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Το τελικό κείμενο του νέου μνημονίου, θα εγκριθεί σήμερα, στη μεταξύ τους σύσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη για χτες, αλλά αναβλήθηκε. Η συμφωνία προβλέπει κατακρεούργηση μισθών, συντάξεων και συμβάσεων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέα σφαγή των κοινωνικών παροχών.
Αργά χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να καθοριστούν τα επιμέρους μέτρα του νέου μνημονίου και να υπάρξει το τελικό 15σέλιδο κείμενο, το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το κείμενο βρισκόταν από νωρίς χτες στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είχαν απευθείας ενημέρωση από τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη.
Νωρίτερα χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα, αλλά και τον πρόεδρο της «Ντόιτσε Μπανκ» Γ. Ακερμαν, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του PSI. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και αναμένεται συνέχεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, για το οποίο αναμένονταν να αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών.
Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει σήμερα στη σύσκεψη με το εκβιαστικό δίλημμα που στοχοποιεί τις λαϊκές συνειδήσεις, «ή ψηφίζουμε τα μέτρα ή η χώρα θα οδηγηθεί στην πτώχευση».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που διαρρέουν από χτες κυβερνητικές πηγές:
  • Μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, θα συνεδριάσει σήμερα ή αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να επικυρωθούν και τυπικά τα νέα μέτρα.
  • Την Παρασκευή, ενδεχόμενα, κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο του νέου μνημονίου (προμνημόνιο), μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και η συμφωνία για το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
  • Το σύνολο των μέτρων πτώχευσης του ελληνικού λαού, πάντα σύμφωνα με χθεσινές διαρροές, θα τεθούν την Κυριακή για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή του κατ'' επείγοντος σ'' ένα «μόνο άρθρο».
  • Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σημείωναν ότι τμήμα των μέτρων «μπορεί να ψηφιστούν αργότερα μέσα στο Φλεβάρη» και να συμπεριληφθούν στη συνέχεια στο νέο μνημόνιο.
Θερίζουν τα πάντα
Ενώ τα κόμματα της άρχουσας τάξης έχουν συμφωνήσει στη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων και έχουν καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή τους, μετέτρεψαν χτες σε «σίριαλ» την πραγματοποίηση ή μη της προγραμματισμένης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στήνοντας σκηνικό «σκληρών - δήθεν - διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, για να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική τους.
Την ίδια ώρα που τα κομματικά επιτελεία διέρρεαν αστειότητες περί «κόκκινων γραμμών», υπουργός της κυβέρνησης που συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στην κατάρτιση της λίστας με τα μέτρα, διαβεβαίωνε χτες ότι υπάρχει συμφωνία και ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κόψουν μόνο τις επικουρικές συντάξεις ή τις επικουρικές μαζί με τις κύριες»!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και διαρροές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το προσύμφωνο του μνημονίου προβλέπει:


α) Μείωση κατά 20% ή 22% των κατώτερων αμοιβών που προβλέπονται από τη Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και την κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών συμβάσεων.




β) Περικοπές στις επικουρικές ή κύριες συντάξεων ή και στις δύο ταυτόχρονα.




γ) Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.




δ) Δραστικές περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα. Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά στελέχη και οι ηγεσίες των τριών κομμάτων του μαύρου μετώπου έχουν αποφασίσει περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2012 ύψους 3,2 ή 3,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων, που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», είναι:


  • Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών δαπανών.
  • Περικοπές 1,1 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τις απολύσεις τουλάχιστον 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων
  • Πάνω από 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.
  • Περικοπή 200 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.
  • Μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ του κονδυλίου που προβλέπεται για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περίπου 75 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εκλογικού επιδόματος.
  • Περιστολή δαπανών για τις εξοπλιστικές δαπάνες, κατά 400 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο ΔΕΚΟ - ΟΤΑ - Ειδικά Μισθολόγια
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι είτε μέσω του μνημονίου, είτε το επόμενο διάστημα, θα προωθηθούν και νέα μέτρα. Την επιβολή νέων μέτρων τον Ιούνιο προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, τον Ιούνιο αναμένονται νέα. Να πούμε την αλήθεια στο λαό, έρχονται τα ειδικά μισθολόγια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα συγκαταλέγονται:
  • Το «ψαλίδι» κατά περίπου 20% (συνολικά 600 εκατομμύρια το χρόνο) στις αποδοχές των 250.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στρατιωτικών, πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών, των καθηγητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών λειτουργών κ.ά. Η συγκεκριμένη περικοπή, όπως υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη, έφυγε «προς το παρόν» από το τραπέζι των συνεννοήσεων με την τρόικα. «Ωστόσο αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα μπορεί να επανέλθει», υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές.
  • Η κατάργηση με νόμο όλων των «κανονισμών εργασίας» στις πρώην ΔΕΚΟ και η μονιμότητα. Δεδομένη επίσης θεωρείται από τα κυβερνητικά στελέχη η μείωση των μισθών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που διατηρεί υψηλά ποσοστά το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μπορεί τελικά να υπαχθεί στο νέο μνημόνιο.
  • Δραστικές μειώσεις των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, που θα οδηγήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, παραχώρηση μέρους ή όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως η καθαριότητα κ.ά.) σε ιδιώτες.
  • Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η μείωση του εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου