Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοι βουλευτές περιλαμβάνονται στη λίστα των «32»



Το πολύκροτο θρίλερ για τους ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΔΟΕ στην περιουσιακή κατάσταση πολιτικών προσώπων επανήλθε στην επικαιρότητα με την έγγραφη απάντηση, που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι απαιτούν δημοσιοποίηση των ονομάτων για να μη θεωρούνται όλοι ύποπτοι.

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα του παράνομου πλουτισμού πολιτικών απασχολεί την κοινή γνώμη, οι ασαφείς δια­τυπώσεις που περιλαμβάνει η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Νίκου Τσούκαλη έδωσε αφορμές για νέες εικοτολογίες, χωρίς να διευκρινίζεται αν οι ελεγχόμενοι είναι στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είναι φυσικό το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός των άλλων, και πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν)», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Στουρνάρα. Σημειώνεται ακόμη ότι ο αριθμός των ελεγχόμενων προσώπων «δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου», ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη «32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων», τα οποία δεν κατονομάζονται.

Πρόπλασμα, πάντως, των ελέγχων του ΣΔΟΕ αποτελούν, κατά πληροφορίες, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για εκροές τραπεζικών καταθέσεων προς το εξωτερικό, που είχαν περιέλθει πριν από περίπου έναν χρόνο στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των νυν και πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η διακομματική επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστές, κατήρτισε λίστα με περίπου τριάντα ονόματα πολιτικών στελεχών (βουλευτών, αλλά και υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων), οι οποίοι, αφού ερευνήθηκαν από ορκωτούς λογιστές οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια, κλήθηκαν κατόπιν να εξηγήσουν την προέλευση των χρημάτων που είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό.

Οι περισσότεροι δικαιολόγησαν τις καταθέσεις και μόνον σε τέσσερις περιπτώσεις υπήρξε αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία. Εξ αυτών γνωστή έγινε η υπόθεση του συζύγου της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ναυλομεσίτη κ. Ισίδωρου Κούβελου, ο οποίος φέρεται να μην είχε δηλώσει μεταφορά ενός εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο, που επιμένει ότι ήταν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του. Η υπόθεση επανήλθε, πρόσφατα, στη Βουλή με αίτημα για άρση της ασυλίας της κυρίας Μπακογιάννη.

Στη Δικαιοσύνη επίσης εστάλησαν υποθέσεις που αφορούσαν στον συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ πρώην ευρωβουλευτή κ. Κώστα Δρούτσα, τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς και τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σπήλιο Λιβανό (ο οποίος είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν υπέβαλε ορθώς τη δήλωσή του).

Παρέμβαση Σαμαρά για να χυθεί φως στη φοροδιαφυγή πολιτικών


Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές αποστέλλεται ο φάκελος που έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σχετικά με πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να διαβιβαστεί ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων, που φέρονται να ελέγχονται, στον εισαγγελέα, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης.

Ζήτησε επίσης να παράσχει το ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελέγχει συνολικά 32υποθέσεις πολιτικών προσώπων -«για την αποκάλυψη και την πάταξη κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής».

Ειδικότερα, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά το χρονικό αυτό διάστημα ελέγχονται (και οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη) τριάντα δύο(32) υποθέσεις πολιτικών προσώπων».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας είχε επισημάνει πως «στο πλαίσιο αποστολής του, το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το «πόθεν έσχες»,οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο. Είναι φυσικό λοιπόν, το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός των άλλων και πολιτικούς στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν). Ο αριθμός των ελεγχόμενων αυτών προσώπων δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου».



Την ίδια στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την εντολή που έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των 32 πολιτικών προσώπων δήλωσε χαρακτηριστικά «Υπό το βάρος των αποκαλύψεων ο κ. Σαμαράς έκανε την ανάγκη φιλότιμο»

«Μαύρη τρύπα» 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό!  Νέα «βόμβα» από το Spiegel

«Μαύρη τρύπα» ύψους 20 δισ. ευρώ εμφανίζει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στους όρους για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τρόικα.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας από τους πιστωτές, μόνο όταν κλείσει το έλλειμμα.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι το σχέδιο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με την Αθήνα το Μάρτιο, είναι ήδη κατά πολύ εκτός στόχων. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει από τον Ιούνιο την επόμενη δόση του πακέτου, περίπου 31 δισ. ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ρωτήσει αρκετές φορές εάν οι πιστωτές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος των χρεών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πότε θα αποφασίσουν εάν θα δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Κομισιόν θέλει η απόφαση για το θέμα να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα υπάρχουν το Νοέμβριο, το συντομότερο.

PROTOTHEMA.GR
-----------------------------------------------------------------------

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ : 

http://www.enikos.gr/politics/81424,Oles_oi_antidraseis_gia_tis_apokalyyeis_.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου