Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Λυκουρέντζος για τα προβλήματα στην υγεία



"Αυτοσυγκράτηση" συνέστησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προς την πλευρά του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση επερώτησής του για τον χώρο της Υγείας, καλώντας «να μην ενθαρρύνονται ακραίες εκδηλώσεις, όπως οι καταλήψεις γραφείων».

Αφορμή για το σχόλιο του υπουργού έδωσαν οι καταλήψεις από γιατρούς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στις καταβολές δεδουλευμένων.

«Τι εξυπηρετούν οι καταλήψεις; Δεν πρόκειται να γεννηθεί η επανάσταση που περιγράφετε με τέτοιες πρακτικές. Επανάσταση γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη, και τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει» παρατήρησε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου για την προμήθεια 170 νοσοκομειακών οχημάτων, καθώς και 25 οχημάτων για μεταφερόμενες μονάδες εξετάσεων στην Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, ο υπουργός δεσμεύθηκε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εστίασε στην προσπάθεια να καταλάβει η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής, όπως επίσης και έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης:

«Τον Ιούλιο γράφηκαν 4.717.000 συνταγές και τον Αύγουστο 4.421.000. Θα ελέγξουμε και τους γιατρούς και οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή. Δεν περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη -μακάρι να περιοριζόταν η σπατάλη- αλλά δεν θέλουμε να στερηθεί ο ασθενής τα φάρμακά του» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως στο όνομα του «νοικοκυρέματος» και του «εξορθολογισμού» του ΕΣΥ, «σφαγιάζονται κυριολεκτικά οι δημόσιες δαπάνες υγείας, από το 6% που ήταν πέρσι, στο 4,5% -όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 6,4% του ΑΕΠ».

«Αναλογιστείτε πού θα φτάσουν οι δαπάνες, με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης» σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. «Το test Pap είναι δωρεάν εφόσον γραφεί στο βιβλιάριο. Ποιο βιβλιάριο, όμως, όταν κάποιος είναι άνεργος;» αναρωτήθηκε η Ελένη Γερασιμίδου. «Οι αλλαγές στην υγεία έχουν ταξικό περιεχόμενο. Δεν αφορούν ούτε εξορθολογισμό, ούτε νοικοκύρεμα, αλλά πελάτες που τους στέλνετε στους ιδιώτες» παρατήρησε ο Χρήστος Κατσώτης.

«Οι δαπάνες που συνολικά αφορούν τον τομέα υγείας θα είναι και φέτος κατά πολύ πάνω του 6%» απάντησε ο υπουργός Υγείας, διαπιστώνοντας «υπερβολές» στην επιχειρηματολογία του ΚΚΕ.

«Γνωρίζω τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά κανείς ασθενής δεν στερήθηκε το φάρμακό του και τη νοσοκομειακή του περίθαλψη» σημείωσε. «Ο ΕΟΠΥΥ δοκιμάζεται ως προς τις οικονομικές του αντοχές. Η χρηματοδότηση του κράτους στον ΕΟΠΥΥ δεν μειώθηκε, αλλά έχει πλήξει η κρίση την αγορά και η εισφορολογική ικανότητα εργοδοτών και εργαζομένων έχει μειωθεί. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η αναστροφή της πορείας της οικονομίας μας, για την ενίσχυση των εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ».

«Η έλλειψη προσωπικού δεν ρίχνει την ποιότητα των υπηρεσιών;» αναρωτήθηκε αργότερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Τα μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι παλιά, και για μαγνητικές με πιο λεπτομερή εξέταση το δημόσιο νοσοκομείο σε στέλνει στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Για ελέγξτε πόσες μεταμοσχεύσεις χάνονται και δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει γιατρός να επέμβει» είπε.

Η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε πως το κόμμα της δεν είναι από θέση αρχής ενάντια στα γενόσημα φάρμακα. Εκτίμησε, ωστόσο, πως οι σχετικοί προγραμματισμοί του υπουργείου δεν εδράζονται σε συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες: «Όσοι παίρνουμε φάρμακο για την πίεση ή τη χοληστερίνη, πόσες φορές χρειάζεται να το αλλάξουμε; Δεν έχουμε εμείς πρόβλημα με τα γενόσημα, όμως οι άλλες χώρες χρειάστηκαν 30 χρόνια να καταστρώσουνε τη σχετική λίστα κι εμείς σε ένα βράδυ πήγαμε στο 50- 50» παρατήρησε.

Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ κατηγορήθηκε ο υπουργός Υγείας ότι απέπεμψε τις ομοσπονδίες των συνταξιούχων που ζήτησαν να τον συναντήσουν, επιφυλάσσοντας μάλιστα για τους εκπροσώπους τους τον χαρακτηρισμό «τραμπούκοι».

Απαντώντας, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως ουδέποτε οι ομοσπονδίες ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του και πως αντίθετα, στο υπουργείο εισέβαλλαν κάποια άτομα συνοδευόμενα από κάμερες, αφού παραβίασαν δύο σειρές πόρτες.

«Τον χαρακτηρισμό αυτό ουδέποτε απηύθυνα στο σύνολο των συνταξιούχων» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Έχω την εντύπωση πως η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ επιδιώκει να σκιαγραφήσει μια απελπιστική κατάσταση πάνω απ' τον λαό και να πείσει πως επίκειται η πλήρης κατάρρευση του ΕΣΥ. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, οι ανάγκες υπάρχουν, δεν επιλύουν όμως τα προβλήματα οι ακραίες συμπεριφορές, η οξύτητα, η αντιπαράθεση, οι καταλήψεις» επανέλαβε ο κ. Λυκουρέντζος.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου