Μια «αγκαλιά» για τους ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω μαύρης εργασίας, στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, επιχειρούν να ανοίξουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Στόχος τους είναι να παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους σε συμπολίτες τους που τις έχουν ανάγκη, ζητώντας παράλληλα να έχουν στο πλευρό τους τόσο τη διοίκηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων, όσο και της τοπικής κοινωνίας του νομού Πέλλας.
Ειδικότερα, σε επιστολή τους προς τον διοικητή του γενικού νοσοκομείου Πέλλας, Παύλο Μάρκου και τον αναπληρωτή διοικητή του γενικού νοσοκομείου Έδεσσας, Αλέξανδρο Βουδρισλή, ενημερώνουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία για την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών τους και ζητούν τη συνεργασία και την υποστήριξή τους. Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Έδεσσας, Ελένη Γκέλου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Γιαννιτσών, Ελένη Μούτσιου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας(ΕΝΙΠ), Ιωάννης Κακουλίδης και το μέλος της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ ), Ισαάκ Γεναρίδης.
«Δεν έχουμε αποφασίσει τις λεπτομέρειες της παροχής των υπηρεσιών μας. Έχουμε όμως καταλήξει στα βασικά ζητήματα. Ειδικότερα, δεν θα προχωρήσουμε σε ίδρυση κάποιου θεσμού π.χ. σωματείου ή Μ.Κ.Ο για λόγους αποφυγής γραφειοκρατίας και οικονομίας. Ζητούμε την υποστήριξή σας στο εγχείρημά μας, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις υποδομές των νοσοκομείων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα νομικού ή πειθαρχικού τύπου», επισημαίνουν γιατροί και εργαζόμενοι στην επιστολή τους.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι θα ζητήσουν τη στήριξη και τη βοήθεια της διοίκησης των νοσοκομείων, όπως και των θεσμών της τοπικής κοινωνίας (για παράδειγμα των δήμων, της Εκκλησίας, του Εργατικού Κέντρου, του Ιατρικού Συλλόγου κτλ.).
«Θα χρειαστούμε τη συνδρομή των παραπάνω φορέων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ειδικά προβλήματα, όπως η παροχή φαρμακευτικών αγωγών ή και νοσοκομειακή περίθαλψη. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο που θα οργανώσουμε την παροχή των υπηρεσιών μας, δηλαδή ποιες ειδικότητες θα συμμετέχουν, ποιοι γιατροί και γενικότερα υγειονομικοί, πότε θα λειτουργούν τα ιατρεία κτλ.», τονίζεται στην επιστολή και επισυνάπτεται απόφαση του Δ.Σ. του Γ.Ν. Σισμανογλείου, η οποία αναφέρεται σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στην κάλυψη των εξόδων νοσηλείας απ’ τον ειδικό κωδικό για απόρους και ανασφάλιστους ασθενείς.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του, ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Πέλλας στα Γιαννιτσά, Παύλος Μάρκου δηλώνει στη «Μ» ότι ήδη στο νομό έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, στο οποίο συμμετέχουν υγειονομικοί φορείς και φορείς της ΤΑ, αλλά και η Εκκλησία. Στόχος είναι η συλλογή τροφίμων, αλλά και η χορήγηση φαρμάκων σε άπορους πολίτες.
«Το δίκτυο έχει επεκταθεί σε όλο το νομό. Τα νοσοκομεία μας φροντίζουν για τη χορήγηση φαρμάκων, ακόμη και των ακριβών, στους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για τη διενέργεια των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων. Υπάρχει καλή διάθεση για προσφορά υπηρεσιών σε εθελοντική βάση σε όποιον έχει ανάγκη», λέει ο κ. Μάρκου και προσθέτει ότι «ανάσα» για τους ανασφάλιστους αναμένεται να αποτελέσει το πρόγραμμα που ετοιμάζει κι έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας και αφορά σε 100.000 ανασφάλιστους ετησίως πανελλαδικά. MAKEΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου