Έναν δεκάλογο μέτρων στον χώρο της υγείας, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δις ευρώ, περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ anegis@ependytis.gr
Για μια ακόμα φορά, μεγάλο μέρος των παρεμβάσεων αφορούν τον τομέα του φαρμάκου, ενώ για πρώτη φορά η τρόικα θέτει επιτακτικά μέτρα που αφορούν την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας των δαπανών σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα μέτρα είναι:
1. Νέα ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων. Γενικά, το μνημόνιο προβλέπει ότι...
... ανατιμολόγηση πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Η τελευταία έγινε τον Φεβρουάριο, αλλά περιείχε πολλά λάθη, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της τρόικας μετά τις διαμαρτυρίες των φαρμακοβιομηχάνων. Το λεγόμενο διορθωτικό δελτίο τιμών δημοσιεύτηκε τελικά την Τετάρτη, αλλά περιλαμβάνει ελάχιστες τροποποιήσεις, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι ισχυρίζονται ότι υπήρχαν λάθη σε 600 κωδικούς.
2. Αναπροσαρμογή ποσοστού κέρδους φαρμακοποιών στο 15%. Το μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει αναφορά στην τρόικα, που αφορά την πορεία υλοποίησης των επιπτώσεων στα νέα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων, τα οποία ίσχυαν τον Μάρτιο του 2013. Αν η αναφορά δείξει ότι το μέσο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων δεν έχει μειωθεί στο 15%, τότε θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρησή του...
2. Σύνταξη έκθεσης για τη συνταγογράφηση φαρμάκων του πρώτου τριμήνου. Θυμίζουμε ότι για το 2013 έχει τεθεί πλαφόν στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα, 2,44δις ευρώ, ενώ το 2015 η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 δις. Για πρώτη φορά τίθεται και πλαφόν στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα, ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι το 2009 η εξωνοσοκομειακή ήταν 5,6 δις ευρώ και η νοσοκομειακή 1,3 δις ευρώ! Δηλαδή, από σχεδόν 7δις ευρώ θα μειωθεί σε περίπου 3 δις μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια... Ανάλογη έκθεση πρέπει να συνταχθεί για τη συνταγογράφηση και δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις του πρώτου τριμήνου του 2013. Ως γνωστόν, σπατάλη δεν είχαμε μόνο στα φάρμακα, αλλά και στις εξετάσεις. Η σχετική δαπάνη έπεσε κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας και της χρήσης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Υπάρχουν όμως και άλλα περιθώρια...
4. Διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες για 5% έκπτωση στα 200 πιο ακριβά φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία συνολικά ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αφορούν σοβαρές και σπάνιες νόσους, όπως πολλαπλή σκλήρυνση κλπ.
5. Ενσωμάτωση πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες. Σειρά προτεραιότητας έχουν οι βιολογικές θεραπείες, τα ογκολογικά, τα αντιϋπερτασικά, τα διαβητολογικά και αντιλιπιδαιμικά φάρμακα.
6. Αυστηροποίηση ποινών και κυρώσεων σε γιατρούς που διαπιστώνεται ότι παραβαίνουν τις οδηγίες συνταγογράφησης. Οι σχετικές νέες ρυθμίσεις συμπεριλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε αυτή τη βδομάδα στη Βουλή. Παρά τα μέτρα, κάποιοι φαίνεται ότι συνεχίζουν το πάρτι. Πρόσφατα, οι Αρχές εντόπισαν και άλλο περιστατικό εικονικής συνταγογράφησης ιδίων φαρμάκων από 27 γιατρούς για το διάστημα από 11/01/2013 έως 16/04/2013, εν αγνοία ασφαλισμένου με τη χρήση του ΑΜΚΑ του!
7. Τιμολόγηση 400 γενόσημων φαρμάκων από περίπου 1200 που είναι στη λίστα αναμονής για έκδοση τιμής. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμολογήσει συνολικά περίπου 1400 σκευάσματα, που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2011 μέχρι και σήμερα. Το μνημόνιο προβλέπει να έχουν τιμολογηθεί όλα τα γενόσημα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε 60% σε όγκο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013.
8. Ενσωμάτωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα μπλοκάρει κάθε συνταγή όταν ανά γιατρό ξεπερνιέται το πλαφόν του 15% των επώνυμων φαρμάκων.
9. Δυναμική τιμολόγηση στα γενόσημα με μείωση της μέγιστης τιμής τους τουλάχιστον κατά 10% ανά τρία νέα γενόσημα που εισέρχονται στην αγορά.
10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη θετική λίστα και τον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι λίστες αυτές θα πρέπει να αναθεωρούνται δύο φορές τον χρόνο. Η επόμενη αναθεώρηση πρέπει να γίνει τον Ιούνιο του 2013.
Στενός κορσές για τις δαπάνες
Το Νέο Μνημόνιο ρίχνει βάρος στη στενή παρακολούθηση των δαπανών και την τακτική ενημέρωση της τρόικας για την εξέλιξή τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα εξής:
- Αναλυτικές μηνιαίες εκθέσεις για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ και στους παρόχους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Οι εκθέσεις αυτές θα δίδονται και στην τρόικα.
- Αναλυτικές τριμηνιαίες αναφορές για τη συνταγογράφησης φαρμάκων και τη δαπάνη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον όγκο και την αξία των φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων και τη χρήση των φαρμάκων εκτός πατέντας, καθώς και τις εκπτώσεις (rebates) που λαμβάνονται από φαρμακεία και φαρμακοβιομηχανίες. Οι αναφορές αυτές θα δίδονται στην τρόικα, με την επόμενη να πρέπει να δοθεί αυτό τον μήνα.
- Λεπτομερείς αναφορές για τη συνταγογραφική συμπεριφορά κάθε γιατρού σε σχέση με τον μέσο συγκριτικό όρο (ειδικότητα, αριθμό ασθενών), τόσο στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ όσο και στα άλλα Ταμεία, μέχρι να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
- Η πληροφόρηση αυτή θα παρέχεται τουλάχιστον κάθε μήνα μαζί με μια ετήσια έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει τον όγκο και την αξία των συνταγών κάθε γιατρού σε σύγκριση με τους συναδέλφους του και σε σχέση με τις συνταγογραφικές οδηγίες. Η έκθεση θα περιέχει ακόμα στοιχεία για τη συνταγογράφηση από κάθε γιατρό γενοσήμων, σε αντιδιαστολή με επώνυμα και πρωτότυπα φάρμακα, καθώς και τη χρήση αντιβιοτικών.
- Η ηλεκτρονική παρακολούθηση και η εισαγωγή της ακύρωσης των κουπονιών που υπάρχουν στα κουτιά των φαρμάκων θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί σε συνεργασία του ΕΟΦ με την ΗΔΙΚΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Το μέτρο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον Μ. Σαλμά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εικονικές συνταγές από κουπόνια που αφαιρούνται από τα κουτιά που εξάγονται και χρεώνονται μετά στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Για να δούμε τι θα αποδώσει το μέτρο...
Πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ
Σύγκρουση υπήρξε μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Η τρόικα επιθυμούσε την πλήρη απελευθέρωση, όπως ισχύει σε αρκετές χώρες, ενώ η ελληνική πλευρά αντιδρούσε επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν λίγα φαρμακεία.
Ο συμβιβασμός που επήλθε και περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα των προκαθορισμένων περιθωρίων κέρδους με μέγιστο περιθώριο κέρδους και ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επιτρέψει την πώληση στα σούπερ μάρκετ επιλεγμένων προϊόντων, όπως βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής.
ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου