Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Απολύσεις και λουκέτα στα πολυιατρεία



Τον τελευταίο καιρό είναι συχνό φαινόμενο οι αντιπαραθέσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα θέματα της Υγείας και τους χειρισμούς του κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη συνεργασία των δύο κομμάτων. Ειδικά στον τομέα της υγείας είναι σημαντικές οι αξιακές διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική ανάπτυξη του συστήματος», δήλωσε παράγοντας του χώρου της υγείας σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Το ενδεχόμενο απολύσεων στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινά ο δημόσιος διάλογος με απολύσεις, διότι οι γιατροί προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κόσμος ταλαιπωρείται και η γεύση που μένει στην κοινωνία είναι ότι όλα γίνονται για την κινητικότητα. Ήταν λάθος χειρισμός», τονίζει και προσθέτει ότι το θέμα των απολύσεων πρέπει να μείνει εκτός συζήτησης και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, το σχέδιο του υπουργού Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ προχωράει και περιλαμβάνει δύο κύριες πλευρές. Η πρώτη αφορά στο «ξεκαθάρισμα» του προσωπικού, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Στην περίπτωση που κάποιοι γιατροί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το σύστημα και να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα είναι μια βολική εξέλιξη για τον κ. Γεωργιάδη.

Η δεύτερη πλευρά αφορά στα περισσότερα από 300 πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) που υπάρχουν σήμερα και τα ενδεχόμενα «λουκέτα» που θα πέσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, σε λίγο καιρό τα κλασικά πολυιατρεία δεν θα υπάρχουν, καθώς τα περισσότερα θα συγχωνευτούν με τα κέντρα υγείας, ώστε να αποτελέσουν μεγάλες μονάδες υγείας, 24ωρης λειτουργίας. Παρόλο που ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί προς το παρόν να αποφύγει το θέμα, μέχρι να κλείσει το μέτωπο με τους γιατρούς, βέβαιο είναι ότι τα λουκέτα δεν θα είναι λίγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου