Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη


Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

NEWSBOMB.GR.
Η χώρα μας βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία
Στο ναδίρ της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται πλέον η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχουν αναγκάσει τους Έλληνες πολίτες να στερούνται βασικών ιατρικών και φαρμακευτικών αγαθών.

Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer Powerhouse, αναφέρει μια δραματική μείωση στον τομέα της υγείας, στην κατά κεφαλή δαπάνη: κάτω από 28% μεταξύ 2009 και το 2011, ένας «εντελώς μοναδικός και θλιβερός αριθμός για την Ευρώπη».

Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει αναφερθεί πιο σοβαρή μείωση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης όσο στην χώρα μας, τονίζεται στην έρευνα.

Έτσι οι Έλληνες, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχουν χάσει μόνο το μισό τους εισόδημα, αλλά και την υγειονομική τους περίθαλψη, κινδυνεύοντας να απολέσουν ουσιαστικά ένα βασικό κοινωνικό αγαθό.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα για την κατάταξη υγείας σε όλη την Ευρώπη, η οποία παρουσιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο κυριολεκτικά της υγειονομικής περίθαλψης με 568 βαθμούς, σε αντίθεση με την Ολλανδία που έρχεται πρώτη με 870 βαθμούς από 1000. Η Ελλάδα ειδικότερα, έρχεται 25η στον φετινό πίνακα κατάταξης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με την 22η θέση που είχε λάβει το 2012 με 617 βαθμούς.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι ιδιαίτερα εμφανές την εποχή της κρίσης και γίνεται ακόμη πιο έντονο σε θέματα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα. Άλλες χώρες που είναι ευνοημένες υγειονομικά, εκτός από την Ολλανδία είναι η Ελβετία, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Γερμανία.

Η Ολλανδία, η οποία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των τριών χωρών στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Health Consumer Powerhouse από το 2005, χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος φορέων παροχής υγειονομικής ασφάλισης που ενεργεί σε ανταγωνισμό, και ξεχωριστά από τους φροντιστές / νοσοκομεία.

Η Ολλανδία επίσης, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκαθιστώντας 160 Κέντρα ΠΦΥ τα οποία λειτουργούν με ανοιχτά χειρουργεία 24 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που δημιουργεί για το μέγεθος της χώρας, μία ανοιχτή κλινική για τον οποιονδήποτε.

Η Ελλάδα, αντίθετα, τώρα επιχειρεί- και μετά από 30 χρόνια που διαθέτει ΕΣΥ- να οικοδομήσει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό γιατρών και τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοποιών κατά κεφαλή σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει υγιή ανταγωνισμό στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Στον αντίποδα όμως της κρίσης βρίσκεται η ηλεκτρονική ενημέρωση, την οποία έχουν «αγκαλιάσει» οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η νέα εποχή κρύβει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική υγεία (e- health) τις υπηρεσίες της οποίας θα μπορούν να αξιοποιούν πλέον οι πολίτες για να κλείνουν τα ραντεβού τους στους γιατρούς, απλά και φιλικά σαν να παραγγέλνουν μία πίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου