Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετά τη σύσκεψη με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων



Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ερ. Δημοσιογράφου: Πότε θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην Περιφέρεια; Τι θα γίνει με τους οδηγούς;

«Θα ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας και θα γίνει σε δύο φάσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση, που δεν αφορά τους οδηγούς και στη συνέχεια, μετά τις γιορτές, θα προχωρήσει το κομμάτι των οδηγών».

Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσα άτομα αφορά η δεύτερη φάση;

«Στο σύνολο θα είναι περίπου 900 άτομα».

Ερ. Δημοσιογράφου: Θα είναι και τα ψυχιατρεία μέσα;

«Στο σύνολο θα είναι 900 άτομα».

Ερ. Δημοσιογράφου: Είναι μνημονιακή δέσμευση;

«Εμείς, όπως καταλαβαίνετε, για τους στόχους της κινητικότητας, λόγω της γνωστής μεταρρυθμίσεως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν έχουμε πλέον δεσμεύσεις γιατί είμαστε πολύ πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το Υπουργείο Υγείας. Κατά συνέπεια έχουμε και μια πολυτέλεια του χρόνου για το πώς θα το διαχειριστούμε».

Ερ. Δημοσιογράφου: Ο επίσημος διάλογος που ξεκινά σήμερα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο καθένας κρατάει τις δικές του άμυνες και αντοχές. Πώς το χαρακτηρίζετε; Δώστε μας ένα κλίμα.

«Δεν υπάρχει θέμα αμύνης και αντοχών. Έχουμε εξηγήσει στους γιατρούς μας, με πολύ μεγάλο σεβασμό, ότι τους τιμούμε, τους εμπιστευόμαστε και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Αλλά επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει και το χρονοδιάγραμμά τους δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι διαπραγματεύσιμο το χρονοδιάγραμμα είναι διότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».



Ερ. Δημοσιογράφου: Αυτοί λένε «ναι στην μεταρρύθμιση, όχι στην αυτό-απόλυση».

«Ακούστε, σήμερα επιτέλους θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι. Προσέξτε, για τις λεπτομέρειες, όχι την ουσία της μεταρρυθμίσεως, γιατί αυτό δεν αλλάζει. Τις λεπτομέρειες, τον οδικό χάρτη, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, τις συνθήκες βάσει της οποίας κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή κάποιοι θα επιλέξουν να κρατήσουν το δικό τους ιατρείο, αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα συζητήσουμε με όσο πιο ευρύ πνεύμα γίνεται. Η εντολή άλλωστε του κ. Πρωθυπουργού είναι να δώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, το μήνυμα ότι σεβόμαστε τους γιατρούς, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει».

Ερ. Δημοσιογράφου: Πόσο θα διαρκέσει ο διάλογος; Η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει.

«Ο διάλογος θα συνεχίζεται και εν εξελίξει της μεταρρυθμίσεως. Δεν σημαίνει ότι επειδή θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας δεν μπορούμε να μιλάμε . Δεν ακυρώνει το ένα το άλλο».

Ερ. Δημοσιογράφου: Όμως, κάνατε μια υπέρβαση. Κάνετε διάλογο μεσούσης της απεργίας ενώ είχατε πει αρχικά «δεν κάνω διάλογο». Αυτό έγινε κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού;

«Αυτό ήταν μία εκ μέρους μου παραχώρηση, διότι εφόσον ο κ. Πρωθυπουργός επιθυμούσε διάλογο, θα ήταν πολύ άκομψο από μέρους μου να φανεί ότι δεν υπακούω στην εντολή του κ. Πρωθυπουργού. Είμαι –μην ξεχνάτε- Υπουργός Υγείας με εντολή του κ. Πρωθυπουργού».

Ερ. Δημοσιογράφου: Με την κινητικότητα στα Ψυχιατρεία, κ. Υπουργέ, τι θα γίνει;

«Κοιτάξτε να δείτε. Το κομμάτι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι τελείως διαφορετικό από όλη την κινητικότητα και όλα τα άλλα τα οποία συζητάμε. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ορίζεται από μια σειρά συμφώνων που έχει υπογράψει κατά καιρούς η ελληνική Πολιτεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελευταίο το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Άντορ. Εκεί θα έχουμε χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα, τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει. Εγώ, όπως ξέρετε, τις συμφωνίες της χώρας τις τηρώ. Άρα και αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσω. Όμως, δε θα βιαστούμε».

Ερ. Δημοσιογράφου: Πάντως πρέπει να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και θα χρησιμοποιηθεί η κινητικότητα ως εργαλείο; Θα παντρευτούν αυτά τα δύο;

«Η κινητικότητα είναι ένα εργαλείο που έχει το ελληνικό κράτος που το είχαμε για πολλές δεκαετίες και δεν το είχαμε χρησιμοποιήσει. Το θυμηθήκαμε τώρα. Είναι εργαλείο νομοθετημένο από το 60’. Είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος για να μπορείς να μετακινήσεις προσωπικό στις δομές του ελληνικού δημοσίου. Δε συνδέεται κατ’ ανάγκη με απολύσεις. Στο δε Ελληνικό Σύστημα Υγείας δε συνδέεται καν με απολύσεις. Άρα, δε χρειάζεται να φοβόμαστε την κινητικότητα και διαθεσιμότητα. Είναι ο ταχύτερος τρόπος. Αν δεν είχαμε αυτό το εργαλείο και πηγαίναμε από την κανονική οδό των υπηρεσιακών συμβουλίων, θα κάναμε χρόνια».

Ερ. Δημοσιογράφου: Ας περάσουμε στο θέμα του ΟΚΑΝΑ. Η παραίτηση της κας Μαλλιώρη έγινε αποδεκτή. Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα οικονομικό με τον Οργανισμό;

«Ακούστε να δείτε. Δεν είμαι δικαστής. Είμαι Υπουργός. Έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά της κας Υφυπουργού, η οποία έχει την αρμοδιότητα και την οποία περιβάλλω με απεριόριστη εμπιστοσύνη, οι οποίες έχουν πάει στα αρμόδια όργανα. Η παραίτηση της κας Μαλλιώρη έγινε αποδεκτή, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου