Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Καραμανδάνειο Πάτρας: Άμεσα γιατρούς, νοσηλευτές και χρηματοδότηση

Ορθοπεδικοί, γενικοί χειρουργοί, αναισθησιολόγος, ΩΡΛ, παιδοκαρδιολόγος, παιδοοφθαλμίατρος και παιδοοδοντίατρος είναι οι ελάχιστοι γιατροί που χρειάζεται το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για να λειτουργεί με ασφάλεια, διαμηνύουν οι γιατροί του...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA 

Παλιές χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι παιδιατρικής κλινικής σε κακή κατάσταση, εξοπλισμός που όλο παθαίνει βλάβες στο τμήμα επειγόντων, ακτινολογικό τμήμα που λειτουργεί με ένα μοναδικό τελευταίο μηχάνημα… Ένα ολόκληρο νοσοκομείο λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς μηχάνημα αερίων αίματος και εξυπηρετείται μέσω μεταφοράς των δειγμάτων από τους τραυματιοφορείς στον γειτονικό "Άγιο Ανδρέα".

Το ίδιο τραγικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού. Χαρακτηριστικά υπάρχει 1 μονάχα νοσηλεύτρια στη βραδινή βάρδια της χειρουργικής κλινικής για να φροντίζει χειρουργημένα παιδιά ενώ για να εξεταστεί ένα παιδί από παιδο-νευρολόγο θα πρέπει πια να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο...

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑ του Καραμανδανείου:

Πραγματοποιήθηκε στις 27/5/15 γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων του Καραμανδανείου με θέματα :

· το πρόσφατο έγγραφο της 6 ΥΠΕ με το οποίο σχεδιάζεται μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το Καραμανδάνειο προς τον Άγιο Ανδρέα
· την πληρωμή εφημεριών-νυχτερινών-αργιών του 2012, και του 2015
· Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό.

Ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων του νοσοκομείου, της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑ και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιαννόπουλου με τον οποίο έγινε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο . Κατ ‘ αρχάς η έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης της 6 ΥΠΕ με τα νοσοκομεία είναι ένα πρώτο θετικό βήμα καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη μέσω της συζήτησης και των προτάσεων όλων των φορέων, να βρεθούν λύσεις και να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της εποχής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα υπερεπείγοντα προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει 5 συνεχή χρόνια εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής που έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση. Έτσι και στο Καραμανδάνειο τα προβλήματα αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και τις έλλειψεις αναλώσιμου υλικού. Απαρχαιωμένες χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι παιδιατρικών ασθενών σε κακή κατάσταση, απαρχαιωμένος εξοπλισμός στο τμήμα επειγόντων, ακτινολογικό τμήμα που λειτουργεί με ένα τελευταίο μηχάνημα… Ένα ολόκληρο νοσοκομείο λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς μηχάνημα αερίων αίματος και εξυπηρετείται μέσω μεταφοράς των δειγμάτων από τους τραυματιοφορείς στον γειτονικό Άγιο Ανδρέα.

Το ίδιο τραγικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού. Χαρακτηριστικά υπάρχει 1 μονάχα νοσηλεύτρια στη βραδινή βάρδια της χειρουργικής κλινικής για να φροντίζει χειρουργημένα παιδιά . Ο ένας παιδονευρολόγος του νοσοκομείου, ο οποίος τυγχάνει και μοναδικός παιδονευρολόγος στην ευρύτερη περιφέρεια αδυνατεί να καλύψει τον όγκο των περιστατικών με αποτέλεσμα να κλείνονται ραντεβού για παιδονευρολόγο από τώρα …για τον Οκτώβριο. Ο κατάλογος των ζητημάτων δεν χωράει να περιγραφεί σε μία ανακοίνωση γι αυτό επιδόθηκε από το σωματείο του νοσοκομείου αναλυτικό υπόμνημα προς την 6 ΥΠΕ. Τέθηκαν στον διοικητή της ΥΠΕ τα εξής ζητήματα :

· Το θέμα της πολύμηνης απουσίας διοικητή στο Καραμανδάνειο το οποίο αποτελεί από μόνο του αιτία για την όξυνση των προβλημάτων. Ο κ Γιαννόπουλος μας απάντησε πως το θέμα θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση μέσα στον Ιούνιο

· Θέσαμε το διοικητή προ των ευθυνών του για να μην προχωρήσουν μετακινήσεις προσωπικού από το Καραμανδάνειο στον Άγιο Ανδρέα. Ειδικά από τη στιγμή που το νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από τα ασφαλή όρια όσον αφορά τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και την ίδια στιγμή που πολλές θέσεις καλύπτονται μόνο προσωρινά από αποσπάσεις και 3μηνες μετακινήσεις.

· Το θέμα της μονάδας μεσογειακής αναιμίας που συνεχίζει να εξυπηρετεί του ασθενείς και αφού αυτοί έχουν ενηλικιωθεί καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα μεταγγίσεων για ενήλικες στην Πάτρα. Είναι αδύνατο μεταγγιζόμενοι ασθενείς άνω των 40 ετών, που μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από παιδιάτρους. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει η μετακίνηση των ενηλίκων ασθενών σε άλλο χώρο

· Για το θέμα του παιδονευρολόγου είναι γνωστό πως έχει ολοκληρωθεί η κρίση ενός συναδέλφου επιμελητή για τον οποίο εκκρεμεί ο διορισμός ήδη από το 2012. Ο άμεσος διορισμός του πρέπει να γίνει κατεπειγόντως για να καλυφθούν οι ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού των νομών της Δυτικής Ελλάδας.

· Το θέμα των απλήρωτων περικοπών εφημεριών των γιατρών και ωρών του προσωπικού του 2012. Ζητήσαμε οι περικομένες εφημερίες και ώρες να μπουν στον νόμο Κατρούγκαλου για ρύθμιση ώστε να μην χάσουν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι. 

Ο κ Γιαννόπουλος μα διαβεβαίωσε πως η ΥΠΕ θα εργαστεί σκληρά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για τις ελλείψεις προσωπικού μας είπε πως για το 2015 προβλέπονται πανελλαδικά 906 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Από αυτές οι 90 μόνο θα αφορούν γιατρούς και από αυτούς τους 90 στην 6η ΥΠΕ αντιστοιχούν μόνο 10 γιατροί. Οι υπόλοιπες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν μέσω της πρόσληψης επικουρικών γιατρών.

Ως τριμελή επιτροπή της ΕΙΝΑ δηλώνουμε πως η υγεία θα πρέπει να μπει στη πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και να μείνει εκτός της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Να μπει άμεσα ένα τέλος στο μνημόνιο στο χώρο της υγείας . Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε ένα σύμπαν που καταρρέει, και να θεραπεύουμε με πενιχρά μέσα και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι φτωχοποιημένο και εξαθλιωμένο.

Ζητάμε άμεση γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για να αντιμετωπιστούν τα υπερεπείγοντα προβλήματα. Να εκταμιευτεί η επιπλέον χρηματοδότηση που χρειάζεται για να βγάλουν τη χρονιά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς με τον προϋπολογισμό που υλοποιείται (του 2014) τα χρήματα με τα βίας επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες το καλοκαίρι. Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στο Καραμανδάνειο με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό (Ορθοπεδικός, ΩΡΛ, Αναισθησιολόγος, Παιδοψυχίατρος, Παιδονευρολόγος) Να αναπτυχθεί επιπλέον το νοσοκομείο όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό του. Να προσληφθούν επιπλέον ειδικότητες που έχει ανάγκη ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο για να καλύψει πλήρως τον παιδιατρικό πληθυσμό (Παιδοκαρδιολόγος, Παιδοοφθαλμίατρος, Παιδοοδοντίατρος).

Η τριμελής επιτροπή Καραμανδανείου της ΕΙΝΑ

Βούρτσας Αθανάσιος, ειδικευόμενος παιδιατρικής
Δουλγέρης Κυριάκος, ειδικευόμενος παιδιατρικής
Κατσικαρέλη Ευανθία, ειδικευόμενη παιδιατρικής

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Ο Πρόεδρος
Τάσος Γιακουμής
Ο Γραμματέας
Γιώργος Ευφραιμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου