Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

8 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ. εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα αφορά την πλήρη επανεξέταση και αναδιαμόρφωση του θεσμού των ιατρών-συνεργατών με τη συνεργασία της Διοίκησης, της νέας -προσδοκούμε- Διεύθυνσης της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Ε.Ε.Π. Ω.Κ.Κ. και της Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ.

Αποτελεί κοινό τόπο για τη μεγάλη πλειονότητα του ιατρικού σώματος, ότι ο τρόπος που λειτουργεί και ανεξέλεγκτα διευρύνεται ο θεσμός των ιατρών συνεργατών παρουσιάζει πολλά και σύνθετα προβλήματα και καθημερινώς γεννά στρεβλώσεις σε επίπεδο επιστημονικό, κλινικό, ιεραρχικό και εργασιακό.

Εν πρώτοις παραβιάζεται ξεκάθαρα ο κανονισμός λειτουργίας (Οργανισμός) του Νοσοκομείου που προβλέπει ρητά μέγιστο αριθμό εννέα (9) συνεργατών-μετεκπαιδευόμενων ιατρών (άρθρο 16, παράγραφος 2β). Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των συνεργατών είναι πολλαπλάσιος και διογκώνεται διαρκώς (ενώ ταυτόχρονα σχεδόν καθημερινά ακούμε ότι οι «ιατροί του Ω.Κ.Κ. είναι πολλοί») με μεμονωμένες «φωτογραφικές» αποφάσεις, χωρίς προκηρύξεις ή προσκλήσεις ενδιαφέροντος, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς υποβληθέντα εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς θεσμοθετημένη αξιολόγηση, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς ξεκάθαρο και ενιαίο πλαίσιο δικαιωμάτων-υποχρεώσεων-αμοιβών. Βοηθούσης και της ανεκδιήγητης για ακαδημαϊκό άνδρα απόφασης του παλαιού Προέδρου του Δ.Σ. κ. Λεκάκη για κατάργηση της συνυπογραφής των επιστημονικώς υπευθύνων ιατρών ΤΙΠ στα πορίσματα των συνεργατών, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, όπου διενεργούνται ιατρικές πράξεις ή εξετάσεις από εκπαιδευόμενους-συνεργάτες χωρίς εποπτεία, με όρους που υποβαθμίζουν ξεκάθαρα τα υψηλά standard λειτουργίας του νοσοκομείου και πλήττουν δυνητικά το επιστημονικό του κύρος. Είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργεί το Ω.Κ.Κ. με όρους ιδιότυπου επιστημονικού franchise και εξωτερικού ιατρικού outsourcing.

Μια άλλη διάσταση του ζητήματος αφορά την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων και των οικονομικών απολαβών ιατρών ΤΙΠ και συνεργατών. Η ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των τελευταίων και οι πολλαπλοί (εν πολλοίς προσωποπαγείς) τρόποι αμοιβής τους δημιουργούν πλέον «από την πίσω πόρτα» δύο ταχύτητες εργασιακών σχέσεων: ιατρούς ΤΙΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με εφημερίες κ.ο.κ. και «εξωτερικούς» ιδιώτες με «χαλαρότερη» (ενδεχομένως δε και προνομιακή) σχέση. Δεν διέλαθε δε της προσοχής της Ε.Ε.Ι.-Ω.Κ.Κ. ότι επί Γενικής Διευθύνσεως Γεωργίου Μουτσόπουλου, επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν οι συνεργάτες (με ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥΣ άρνηση από τη μεριά τους) ως απεργοσπαστικός μηχανισμός σε περιόδους κινητοποιήσεων του ιατρικού σώματος.

Στο συγκεκριμένο θέμα των μετεκπαιδευομένων-συνεργατών έχει γίνει εν γένει μια κεφαλαιώδης παρεξήγηση, ενδεικτική κι αυτή της πορείας απαξίωσης της ιατρικής υπηρεσίας των τελευταίων ετών: Ο εν λόγω θεσμός έχει χαρακτήρα πρωτίστως εκπαιδευτικό-ερευνητικό (clinical ή research fellowship) και όχι εμβαλωματικής επαγγελματικής-οικονομικής «τακτοποίησης».

Η Ε.Ε.Ι.-Ω.Κ.Κ. έχει πλειστάκις στηλιτεύσει την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση ή επιμέρους πτυχές αυτής και είτε αντιμετώπισε την (ένοχη) σιωπή-αδιαφορία των εκάστοτε Διοικήσεων και της Ιατρικής Υπηρεσίας, είτε έλαβε (όπως πρόσφατα) απερίγραπτες απαντήσεις του τύπου: «ο βαθμός εμπλοκής του κάθε ιατρού στην ιατρική πράξη αποτελεί απόφαση... του θεράποντος ιατρού». Αυτό δεν είναι συντεταγμένη επιστημονική λειτουργία κλινικών, είναι...doctors hospital. To Ω.Κ.Κ. ούτε υπήρξε, ούτε θα γίνει doctors hospital.

Kλείνοντας, προτείνουμε την άμεση επανεξέταση-επανασχεδιασμό του θεσμού των μετεκπαιδευομένων-επιστημονικών συνεργατών ιατρών από μηδενικής βάσεως με βάση τους κάτωθι άξονες:

Α) Κατάρτιση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συγκεκριμένης (και μεγίστης) ανά εκπαιδευόμενο-συνεργάτη ιατρό χρονικής διάρκειας (1-3 έτη), με logbook, ετήσιες εκθέσεις-αξιολογήσεις κ.ο.κ. Η κατάρτιση των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί κάποιο τμήμα να έχει εκπαιδευόμενους-συνεργάτες και θα γίνεται με ευθύνη των επιστημονικώς υπευθύνων του κάθε τμήματος με έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ω.Κ.Κ.

Β) Μέγιστος αριθμός εκπαιδευόμενων-συνεργατών εννέα (9), όπως ρητά ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Ω.Κ.Κ.

Γ) Προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάθε θέση με ξεκάθαρη περιγραφή του χρόνου της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων (π.χ. συμμετοχή σε κλινικό έργο) και υποχρεώσεων (π.χ. εφημερίες) των εκπαιδευόμενων-συνεργατών, καθώς και της όποιας αμοιβής θα προβλέπεται.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.Ι. Ω.Κ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου