Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ;

Το clawback είναι ένα χαράτσι που επιβάλλεται στα ιατρικά εργαστήρια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας είναι ότι το clawback στα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπερβαίνει το 3-5%, στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 40-45%. Επίσης στην Ελλάδα καθιερώθηκε και μια άλλη πρωτοτυπία, ένα μέρος του clawback εισπράττεται άμεσα στην πηγή και το υπόλοιπο καταλογίζεται σαν χρέος στο εργαστήριο. Αποτέλεσμα σήμερα οι εργαστηριακοί γιατροί να είναι και πτωχοποιημένοι και καταχρεωμένοι στον ΕΟΠΠΥ με το τεχνητό χρέος που παράγει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα.

Εκτός του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε και το Υπουργέιο Οικονομικών δια του Κου Πετραλιά ο οποίος ζητάει από τα εργαστήρια άμεση καταβολή του τεχνητού χρέους που παράγει ο ΕΟΠΥΥ.

Ζητάει λοιπόν: - καταβολή των δόσεων 2013-2019, καταβολή του χρέους του 2021, προείσπραξη 70% για το 2024.

Σήμερα λοιπόν στον υποβαλλόμενο λογαριασμό ενός εργαστηρίου στον ΕΟΠΥΥ

αφαιρούνται άμεσα στην πηγή τα εξής ποσά:

1. Το rebate (άλλο χαράτσι)

2. Παρακράτηση του νόμου 5102

3. 8% φόρος

4. Το clawback

5. Και τώρα οι δόσεις που ζητάει ο Κ. Πετραλιάς 30% μηνιαίως επί του ποσού του τεχνητού χρέους.

Όλες αυτές οι κρατήσεις καταβροχθίζουν στην πηγή το 80% του υποβαλλόμενου λογαριασμού. Ειδικά για τα ακτινολογικά εργαστήρια επεβλήθει μια ακόμη βαριά οικονομική ποινή μέσω των <<ποιοτικών κριτηρίων>> των ακτινολογικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας υποχρέωσε τα εργαστήρια εντός 3 μηνών να βάλουν καινούριους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους άλλως θα τους έκοβε την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με την ρητή διαβεβαίωση ότι το clawback των ανωτέρω μηχανημάτων θα εμηδενίζετο. Αντί για μηδέν το clawback πήγε 45-50% και τα εργαστήρια μείνανε με τα δάνεια που έκαναν στις τράπεζες για αγορά νέων μηχανημάτων.

Μια επιχείρηση με τόσα βάρη και κατακράτηση στην πηγή του 80% των εσόδων της κλείνει άμεσα σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Περιμένουμε επείγουσες διορθωτικές κινήσεις από ΕΟΠΥΥ, από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κυνηγάει τα πολλά μικρομεσαία εργαστήρια προκειμένου να περιέλθει η πρωτοβάθμια στα χέρια των λίγων «επενδυτών» πολυεθνικών ομίλων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ
Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μ. ΨΑΛΤΑΚΟΣ και όλα τα ελληνικά εργαστήρια και πολυϊατρεία της επικράτειας

Κοινοποίηση:

1. Γραφείο πρωθυπουργού

2. Υπουργείο υγείας

3. Υπουργείο οικονομικών

4. ΕΟΠΥΥ

5. Ιατρικοί σύλλογοι

5 σχόλια:

  1. Δίκοαο ειναι, αφου δεν αντέδρασαν όταν μπορούσαν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί συνεχίζετε να έχετε σύμβαση με τον ΧρΕΟΠΥΥ αφού συνεχίζουν και σας κοροϊδεύουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλουν να κλείσουν τα πολυϊατρεία διαγνωστικά και κλινικοεργαστηριακους ιατρούς Τι δεν καταλαβαίνετε κύριοι ; Θα βρούμε το δίκιο μας με τον πρωθυπουργό που είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας; Ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθως κλεινουν και θα συνεχισουν να κλεινουν ,διοτι η ανευθυνοτητα και η αδιαφορια για τα επαγγελματικα πληρωνεται ακριβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή