Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα καλύψουν τον πληθυσμό οι αγροτικοί – Τα αγκάθια και οι ελλείψεις στα αστικά κέντρα

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα καλύψουν τον πληθυσμό οι αγροτικοί – Τα αγκάθια και οι ελλείψεις στα αστικά κέντρα
Προσωπικός γιατρός με δυσκολίες παρά τις αλλαγές που δρομολογούνται

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Νέα μορφή αναμένεται να λάβει σύντομα ο προσωπικός γιατρός, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα τροποποιήσει τον θεσμό προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού. Το νομοσχέδιο είναι προ των πυλών και θα περιλαμβάνει σειρά αλλαγών.

Άλλωστε στο τελευταίο εγχείρημα ο προσωπικός γιατρός έμεινε στη μέση εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού σώματος να συμμετάσχει από τις χαμηλές αμοιβές αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

Πλέον το υπουργείο Υγείας θα προσθέσει στο ιατρικό προσωπικό και τους αγροτικούς γιατρούς, δηλαδή τους αποφοίτους της Ιατρικής που ξεκινούν ουσιαστικά την εκπαίδευσή τους με την υπηρεσία υπαίθρου. Υποχρεωτικά όλοι οι αγροτικοί γιατροί θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών ώστε να καλύπτουν τις υγειονομικές τους ανάγκες.

Προσωπικός γιατρός με κενά στα αστικά κέντρα

Όμως φαίνεται πως εδώ ξεκινούν και τα προβλήματα για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Σήμερα οι αγροτικοί γιατροί υπηρετούν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά, όπου υπάρχουν κυρίως μικρά ιατρεία ή κέντρα υγείας για την κάλυψη των βασικών ιατρικών αναγκών των κατοίκων.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι στο τελευταίο εγχείρημα έναρξης του προσωπικού γιατρού οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είχαν καταγραφεί κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι γιατροί είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν προτιμώντας να παραμείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Πηγή: Freepik

Άγνωστο παραμένει πώς οι αγροτικοί γιατροί που σήμερα υπηρετούν στην επαρχία θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά του προσωπικού γιατρού στις μεγάλες πόλεις.

Φαίνεται πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί να καλύψει τα κενά με τους νέους ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι εάν έχουν δηλώσει ότι θα αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους θα μετατραπούν και εκείνοι σε προσωπικούς γιατρούς.

Τα αγκάθια αυτά φαίνεται ότι προβληματίζουν και το υπουργείο υγείας το οποίο προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς διορθώσεις στο νομοσχέδιο – όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr – για αυτό άλλωστε και δεν βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου από την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε δηλώσει δημόσια ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Να σημειωθεί ότι από την ημέρα δημιουργίας του θεσμού έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό το 56,9% των δικαιούχων πολιτών ενώ το 43,1% παραμένει εκτός του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου