Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο τύπου ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Την Παρασκευή 27/9/2024 πραγματοποιήθηκε υβριδική συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον Υπουργό Υγείας.

Τα κύρια θέματα της συνάντησης αφορούσαν :
  • Την αναπροσαρμογή της τιμής ιατρικής επίσκεψης από τα 10 ευρώ μικτά σε 20 ευρώ μικτά. Ο Υπουργός, αν και αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για την ικανοποίηση του αιτήματος. Ενδεικτικά το ετήσιο κόστος των επισκέψεων σε ειδικούς ιατρούς αντιστοιχεί στο τραγικό 0,65% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Εξαιρετικά χαμηλό για την αμοιβή της ιατρικής εξέτασης, που είναι η θεμελιώδης ιατρική πράξη για την προσέγγιση του ασθενούς. Προτείναμε προκήρυξη νέων θέσεων ΕΟΠΥΥ (παγωμένες από το 2012) για ειδικότητες ανάλογα με τη χαρτογράφηση και τις ανάγκες του πληθυσμού, διότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών. Για τη μέγιστη διαφάνεια προτείναμε την επιβεβαίωση των επισκέψεων μέσω αναγγελίας της στον ασθενή (όπως και οι ιατρικές εξετάσεις, ιατρικές συνταγές κλπ) με SMS/e-mail ή OTP, το οποίο και έγινε αποδεκτό.
  • Την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική λειτουργία της νέας πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ των ραντεβού των επισκέψεων για τους συμβεβλημένους ειδικούς. Αναφέρθηκε εμφατικά από τα μέλη του Δ.Σ. ότι:
α. η υφιστάμενη σύμβαση είναι κατά πράξη και περίπτωση, δεν είναι σύμβαση με μισθό και ωράριο,
β. δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση συγκεκριμένου ωραρίου από το ιδιωτικό ιατρείο για επιλογή ραντεβού από τον ασφαλισμένο χωρίς επιβεβαίωση από τον ιατρό και
γ. ότι ο έλεγχος των ραντεβού οφείλει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού για την ομαλή τήρηση της ημερήσιας λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου.
Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις εκ μέρους του Υπουργείου, έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό, το να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναγγελίας ραντεβού από τον ασθενή και αποδοχή, απόρριψη ή τροποποίηση του ραντεβού σε ημέρα και ώρα που εξυπηρετεί τον ιατρό, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας της πλατφόρμας ραντεβού του ιδιωτικού τομέα. Τονίζεται ότι ο ιατρός εξακολουθεί και ορίζει τα ραντεβού των 200 δωρεάν επισκέψεων κατά τη δική του κρίση, με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των ασθενών του.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και οι συμβεβλημένοι ιατροί μέλη της δε δέχονται την παραμικρή μείωση της ανεξαρτησίας των ιδιωτικών ιατρείων με αυτήν τη χρήση πλατφόρμας ραντεβού από το κράτος.
  • Μας κοινοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να υπάρχει μετάβαση του τρόπου πληρωμής των επισκέψεων σύμφωνα με τις καταγραφές επισκέψεων της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με ένα κάποιον χρόνο μετάβασης από το e ΔΑΠΥ στην ΗΔΙΚΑ.
  • Ζητήσαμε την αυστηροποίηση της παραπομπής των χρόνιων νοσούντων στους ειδικούς ιατρούς μία ή δύο φορές το χρόνο (όπως προβλέπεται στη νομοθεσία για τον προσωπικό ιατρό), διότι οι επαναλαμβανόμενες συνταγές και η πιθανή αμέλεια του ασθενούς να εξετασθεί από τον ειδικό ιατρό, οδηγούν σε επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς.
  • Ζητήσαμε τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού κατοχύρωσης των συνταγών των φαρμάκων (πχ με κλείδωμα επιλογής γενόσημων φαρμάκων) και έκδοση ποινής για την παραβίαση της νομοθεσίας περί εκτέλεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Για το θέμα της επερχόμενης χρεοκοπίας του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα από τη μαζική εφαρμογή καταλογισμού clawback τριών ετών, τέθηκε επί τάπητος ότι η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο Υπουργός ήταν κάθετος, παραπέμποντας το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών.
  • Τέλος χαιρετίζουμε το άνοιγμα των θεσμού του προσωπικού ιατρού στον ιδιωτικό τομέα και το άνοιγμα των συμβάσεων των προσωπικών παιδιάτρων. Εξακολουθεί η διαφωνία μας με το καθεστώς των τρίμηνων παρατάσεων της σύμβασης των παιδιάτρων σε μια χώρα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Ευάγγελος Γκανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου