Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Οικονομική αφαίμαξη στεγνώνει το ταμείο ΕΟΠΥΥ



Το τελειωτικό χτύπημα στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ δίνει η συνεχόμενη, μη απόδοση των εισφορών υπέρ Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, δεδομένης της ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα, παρακρατούν τα ποσά αυτά για την καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το μήνα που πέρασε, στα ταμεία του Οργανισμού εισέρρευσαν μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει, ενώ ούτε η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις στο 6% για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ δεν καταλήγει τελικά σε αυτά.

Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού είναι πλέον δραματική όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της ιδιωτικής αγοράς περίθαλψης, που μιλούν πια ανοιχτά για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέσα στους επόμενους μήνες. Η μη απόδοση των εισφορών, που παρακρατούνται κανονικά από ασφαλισμένους και συνταξιούχους για τον τομέα της περίθαλψης, έχει λάβει τη μορφή μόνιμου φαινομένου και σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ελάχιστων αποθεματικών που είχαν απομείνει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ (60 εκατ. ευρώ) στην ΤτΕ, ενισχύει τους φόβους της αγοράς για κατάρρευση του συστήματος.

Και όλα αυτά την ώρα που τα χρέη του Οργανισμού απέναντι στις επιχειρήσεις της Υγείας αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Τα τελευταία νέα έρχονται από το χώρο των φαρμακευτικών, όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, τα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες αυξήθηκαν μόνο το πρώτο δίμηνο της χρονιάς κατά 120 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου. 

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το κλάδο των φαρμακευτικών, ο εκτροχιασμός των δαπανών δεν πρόκειται να σταματήσει, εκτιμώντας πως η υπέρβαση στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει τα 350 εκατ., ίσως και ακόμη περισσότερο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ συνολικά έχουν ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Στο μέτωπο των διαγνωστικών κέντρων, οι δαπάνες δείχνουν να έχουν ξεφύγει κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ και για τις ιδιωτικές κλινικές, ο ρυθμός των υποβολών για τις πράξεις των ασφαλισμένων κινούνται με ρυθμό διπλάσιο του κλειστού μηνιαίου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ.

Παρά το γεγονός επίσης πως πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να εξοφλεί το 100% των μηνιαίων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους (από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα πλήρωνε μόνο το 90%, παρακρατώντας το υπόλοιπο 10% μέχρι να γίνει εκκαθάριση των παραστατικών… χρήματα που όμως δεν αποδόθηκαν ποτέ) και πως η εκκαθάριση των οφειλών θα γίνεται με δειγματοληψία, με πλήρη πρόσβαση στα δικαιολογητικά δαπανών των ασφαλισμένων με βάση τα οποία διενεργήθηκε η δειγματοληψία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες για τις "καλές προθέσεις" του ΕΟΠΥΥ, αφού τα ταμεία παραμένουν ουσιαστικά άδεια και τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν μόνιμη αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου