Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΠΦΥ: Ανοικτός διάλογος… με κάποιους


Posted By: Virus

«Άνοιγμα του διαλόγου», «εξαντλητικού διαλόγου», «κυρίως ανάμεσα σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη». Αυτή ήταν η βασική αρχή, που επικαλέστηκαν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Υγείας και ο αρμόδιος αναπληρωτής Γ.Γ., για την εκκίνηση της διαδικασίας επανασχεδιασμού της ΠΦΥ, μέσα από τη σημερινή διημερίδα που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ.

Ποια όμως θεωρεί η Αριστοτέλους συμβαλλόμενα μέρη; Όπως φάνηκε, δεν θεωρεί τους γιατρούς που αποτελούν την πρώτη γραμμή στην ΠΦΥ…

Κι όμως, στη σημαντική αυτή η εκδήλωση που ανοίγει το διάλογο δεν είχαν προσκληθεί ούτε οι Γενικοί Ιατροί ούτε ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας…

Για «έναρξη προσπάθειας για μια ουσιαστική παρέμβαση στην ΠΦΥ, με άνοιγμα του διαλόγου» έκανε λόγο ο αναπληρωτής ΓΓ για την ΠΦΥ, Στ. Βαρδαρός, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για την έναρξη σοβαρού διαλόγου «πάνω σε ένα σχέδιο που δεν εξαντλείται σε αποσπασματικές ρυθμίσεις και διευθετήσεις ετερόκλητων επαγγελματικών συμφερόντων», για να κάνει στην πορεία λόγο για εξαντλητικό διάλογο.

«Σήμερα ξεκινά ένα ουσιαστικό κάλεσμα σε ανοιχτό διάλογο για μια αναγκαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της δημόσιας υγείας, τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στην Ελλάδα με τη θετική συμβολή του ΠΟΥ», δήλωνε και ο Πρωθυπουργός, που σε άλλο σημείο της ομιλίας του διευκρίνιζε πως «άποψή μας είναι ότι όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση το άνοιγμα στην κοινωνία και το διάλογο κυρίως ανάμεσα σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται από την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής κλήθηκε μόνο ο ΓΓ & Ταμίας και αυτός απευθείας από τον Π.Ο.Υ., ενώ πρόσκληση δεν έλαβε ούτε ο πρόεδρος ούτε η ΕΛΕΓΕΙΑ, ο επίσημος επιστημονικός φορέας των Γενικών Γιατρών στην Ελλάδα- ιδρυτικό μέλος της WONCA Europe.

«Και ενώ οι Γενικοί Γιατροί θα κληθούν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο του συστήματος…», όπως τονίζει ο ίδιος ο Ε. Φραγκούλης.

«Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Επιστημονική Εταιρεία της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα από διάλογο πάνω σε θέματα που πραγματεύεται από της σύστασης της το 1986…, όπως ο “Σχεδιασμός δέσμης παρεχόμενων υπηρεσιών”, “Επένδυση σε απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό: η ανάγκη για νέες ειδικότητες και αναθεώρηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων” κλπ», συμπληρώνει.

Αλλά δεν ήταν οι μόνοι που δεν προσεκλήθησαν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με δηλώσεις του στα σκαλιά του ξενοδοχείου, όπου λαμβάνει χώρα η διημερίδα.

«Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας δεν έχει προσκληθεί ουδέποτε όχι μόνο στη σημερινή ημερίδα αλλά σε οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Πολάκη ή τον κ. Ξανθό. Θεωρούμε αδιανόητο να συναντούν κάθε ΜΚΟ και κάθε εξωραϊστικό σύλλογο γειτονιάς αλλά τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο να μην τον συναντούν. Είναι μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε με νόημα ο κ. Πατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου