Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός



Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Ο ανασχηματισμός- ακορντεόν, που ανοιγόκλεινε ως σενάριο εδώ και εβδομάδες, ήγγικεν η ώρα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων λίγων ωρών. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τις ανακοινώσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έως το απόγευμα.

Το τεφτέρι

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει κρούσεις σε στελέχη εξωκοινοβουλευτικά εδώ και τρεις ημέρες, κάποια εκ των οποίων μάλιστα, δεν ανήκουν καν στην ευρύτερη "κεντροαριστερή" δεξαμενή. Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί και από τις επίσημες ανακοινώσεις, θα δώσει και το στίγμα του χαρακτήρα των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας την επιλογή για άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Στον αντίποδα, μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός θα συρθεί από κομματικές επιλογές ισορροπιών, δεδομένου ότι η εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, φάλτσα όπως η επιλογή του Β. Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ και οι δημοσκοπήσεις έχουν φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. 

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το "σήμα" που δίνεται είναι πως ο ανασχηματισμός έχει μπει μεν στην τελική ευθεία αλλά δεν αποκλείεται ακόμη και ανακοίνωσή του το αργότερο έως τη Δευτέρα. Ο 'αιφνιδιασμός" άλλωστε, προσόν που συγκαταλέγεται παραδοσιακά σε κάθε ανασχηματισμό, στην παρούσα φάση έχει καεί εδώ και εβδομάδες, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα , ανα διήμερο πότε ηχούσαν ξαφνικά οι σειρήνες του ανασχηματισμού και πότε σίγαζαν, ομοίως αίφνης. 

Η παράλυση που έχει προκαλέσει σε υπουργεία, κυβέρνηση και αγορά από το διαρκές άνοιξε-κλείσε των σεναρίων, ήγγικε η ώρα να λάβει τέλος, λένε από το Μαξίμου, εξ ου και τοποθετούν τις σχετικές ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον. 

Τα ονόματα

Στο μεταξύ, η "πασαρέλα" ονομάτων για υπουργοποίηση ή απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα ή μετακίνηση, κρατά ομοίως εδώ και εβδομάδες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει τις τελευταίες ώρες να σχηματοποιείται η οριστική μορφή του παζλ των αλλαγών. 

Αλλαγές στο διαπραγματευτικό δίδυμο του ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να υπάρξουν, καθώς Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης , παραμένουν ως έχουν στο τιμόνι του πινγκ πονγκ με τους Θεσμούς. 

Το αυτό δεν ισχύει με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από το Εργασίας και μένει να φανεί σε ποιο πόστο θα αξιοποιηθεί. 

Οι τελευταίες πληροφορίες γύρω από τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά,τον φέρουν να αποχωρεί από τον τωρινό θώκο του και να μετακινείται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. 

Εκτός υπουργείου Ενέργειας, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί ο Πάνος Σκουρλέτης , σε ένα σχεδόν προαναγγελθέν διαζύγιο, μετά την κατηγορηματική άρνησή του ( την επανέλαβε και χθες) να παραχωρήσει το 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ. Μένει να φανεί εάν θα αξιοποιηθεί σε νέο θώκο, καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει πρόσφατα πως ή θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιό του ή πουθενά. 

Στους μετακινούμενους πιθανότατα θα είναι και η Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μάλλον θα κατευθυνθεί σε υπουργείο- κλειδί, όπως το Εσωτερικών, δεδομένου ότι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. 

Πληροφορίες πολλών ημερών, θέλουν να την διαδέχεται ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ν. Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος και Ν. Φίλης συγκαταλέγονται επίσης στους αμετακίνητους ενώ γρίφος παραμένει το πού θα αξιοποιηθούν στελέχη όπως ο Π. Κουρουμπλής, ο προσφάτως επαναπατρισθείς Φ. Κουβέλης και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου. 

Στους υποψηφίους για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ακούγονται επίσης και οι Δ. Λιάκος, Σ. Φάμελλος και Κ. Ζαχαριάδης.

1 σχόλιο:

  1. τα ιδια και τα ιδια μας πρηξατε κυβερνηση καθαρα δεξια, κριμα στον κοσμακη που πιστεψε σε κατι καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή