Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας η απόφαση ΕΟΠΥΥ για χορήγηση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ από τα φαρμακεία του



Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν πως θα προσφύγουν κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτουν.

IATRONET

Δεύτερες σκέψεις κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την εφαρμογή διάταξης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που προβλέπει αποκλειστική χορήγηση φαρμάκων άνω των 1.000 ευρώ από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ταλαιπωρία ασθενών και περιορισμού του δικαιώματος πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται τις απαράδεκτες σκηνές που καταγράφονται συχνά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου οι ασθενείς και οι συγγενείς τους περιμένουν επί ώρες μέχρι να προμηθευτούν το φάρμακό τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει.

Αναθεώρηση

Η αναμενόμενη αντίδραση από τους φαρμακοποιούς έγινε δεκτή με ψυχραιμία από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία στοχεύει στον έλεγχο του κόστους για χορήγηση ακριβών φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Δεν αποκλείει, πάντως, αναθεώρηση του θέματος, από τη στιγμή που προκύψουν ενδείξεις πως προκαλείται πρόβλημα στη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών.

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο διορθώσεων στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών.

Δημ.Κ.

4 σχόλια:

  1. αυτη η αγαπη των συν.φαρμακοποιοων για τους ασθενεις με συγκινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι γιατροί επιβάλλεται να έχουν τόσο μεγάλο ανταγωνισμό από το κράτος (νοσοκομεία, κ.υ., πεδυ, καπη, αγροτικά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσονομείων και τώρα τομυ), ενώ στο χώρο των
    φαρμακοποιών το κράτος δεν παρεμβαίνει καθόλου, για να μην τους κάνει ζημιά. Και παρ όλα αυτά οι φαρμακοποιοί ερεθίζονται με το παραμικρό.
    Αλλά φταίμε εμείς οι γιατροί, που δεν αντιδρούμε, γιατί τα χρήματα
    από έναν κορβανά βγαίνουν, κι όσα λιγότερα πάρουμε οι γιατροί, τόσα περισσότερα θα καρπωθούν οι φαρμακοποιοί.
    Ένας Παθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω: κοίτα την αιτία - όταν οι φαρμακοποιοί απεργούν, κατεβάζουν τα ρολά στα ισόγεια καταστήματά τους και δεν "κουνιέται φύλλο". Αντίθετα οι γιατροί είτε δεν απεργούν, είτε απεργούν μόνον οι νοσοκομειακοί, όχι οι πανεπιστημιακοί, μόνον οι ΙΚΑτζήδες, όχι οι ιδιώτες κλπ...

      Διαγραφή
  3. Ξανθουπουργαρα:όποιος έχει πάνω από 3 ......πόδια και είναι άνω των 150 ετών δικαιούται δωρεάν τα ......πάντα! Αγαπάμε τον.....λαό εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή