Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο: Προβληματική η εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα

Πάνω από το 47% των ασθενών ανέφεραν άτυπες πληρωμές που κυμαίνονταν από 10 έως 20 ευρώ για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.


Τεράστια προβλήματα, ελλείψεις και πληρωμές από τους ίδιους τους πολίτες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας στην Ελλάδα.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο με τους οικογενειακούς γιατρούς, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα και τις πολιτικές Υγείας επισημαίνει τα κενά.

Σε πρόσφατη έκθεση περιγράφεται η κατάσταση και προβάλλονται τα εξής χαρακτηριστικά:

Κατακερματισμένη διοίκηση.
Απουσία εθνικής υποδομής διαχείρισης της ποιότητας και παρακολούθησης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Έλλειψη κινήτρων στους παρόχους.
Απουσία ελέγχου πρόσβασης στο σύστημα.
Μεγάλες πληρωμές από τους ίδιους τους πολίτες.
Άνιση κατανομή του προσωπικού.

Οι ειδικοί καταγράφουν, επίσης, ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ των φορέων της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών χωρίς σαφώς καθορισμένες διαδικασίες παραπομπής.

Πληρωμές

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου γίνεται εκτενής αναφορά στις πληρωμές που κάνουν απευθείας οι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την Πολιτεία.

Το ένα τέταρτο από αυτές, είναι “ανεπίσημες” ή πληρωμές “κάτω από το τραπέζι”, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα.

Ένας από τους κύριους λόγους για την ύπαρξη του φαινομένου αυτού είναι η απουσία μίας ορθολογικής πολιτικής τιμολόγησης των υπηρεσιών στο πλαίσιο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Συνταγές

Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς ανέφερε ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον μία ανεπίσημη πληρωμή στην Υγεία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ασθενείς που ζητούν συνταγές φαρμάκων πρέπει να πληρώσουν επιπλέον ποσά “κάτω από το τραπέζι” για μια υπηρεσία που υποτίθεται ότι παρέχεται δωρεάν.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως πάνω από το 47% των ασθενών ανέφεραν άτυπες πληρωμές που κυμαίνονταν από 10 έως 20 ευρώ για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, προκειμένου να τούς συνταγογραφηθεί φάρμακο ή εξέταση.

Κρίση

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η οικονομική κρίση είχε μεγάλη επίπτωση στο σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Η δημοσιονομική πίεση προκάλεσε βλάβες, οι οποίες απαιτούν μία μακροχρόνια στρατηγική αποκατάστασης της ισορροπίας.

Η Ελλάδα – σημειώνουν – έχει μία από τις χαμηλότερες δαπάνες Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα χρήματα που συνολικά δαπανώνται για την περίθαλψη, το 40% καλύπτεται από τις τσέπες των πολιτών.

Η αποκατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πρώτου σημείου επαφής του πολίτη με το σύστημα Υγείας.

25 σχόλια:

  1. Ωραια η παραγγελια των ΞανθοΒαρδαραχρηστων αλλα πειτε μας και τι γινεται στα δημοσια νοσοκομεια και εξηγειστε μας γιατι δεν θα γινεται στις γυφΤΟΜΥ που και χωρις κλεψιμο στοιχιζουν τριπλασια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με 10-20 € παντως δεν φτανεις ουτε στον προθαλαμο της τουαλετας του δημοσιου νοσοκομειου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν μου δινετε μιση αμοιβη την αλλη μιση θα την δινει ο ασφαλισμενος!Αν μου δωσετε τα 2/3 θα μου δωσει το 1/3 που λειπει κλπ ! Τοσο απλο ειναι! Μας δουλευετε κοπροι του χρΕΟΠΥΥ; Θα σας δουλευουμε και εμεις!
    Συμβεβλημενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΙ ΞΑΝΘΟΒΑΡΔΑΤΡΟΜΠΕΣ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ! ΑΠΟ ΤΗΝ 16/07 ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 50€ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 50 ΜΟΝΟ? ΓΙΑΤΡΑΡΑ ΜΟΥ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΗΘΩ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΝΤΟΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ.

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω και για εσένα ειδικά θα ζητήσω 100€ με το που θα μπεις ΣΥΡΙΖΟγκιουφτε!

      Διαγραφή
    3. Για ΣΥΡΙΖΟΧΑΦΙΕΔΕΣ.......150€ παρακαλώ!

      Διαγραφή
  5. Ετσι ειναι οταν φανταζεσαι οτι με 10= 4€ θα εχεις ......περιθαλψη και ο γιατρος θα πληρωνει ενοικιο/ΕΦΚΑ/λειτουργικα/leasing κλπ! Να δειτε ομως ποσο ......σουζα θα καθονται ολοι οταν απο 16/07 θα σκανε τα πενηνταρικα.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΣΚΑΝΕ ΠΕΝΗΝΤΑΡΙΚΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΕΝΑ.ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ Ο ΤΣΑΜΠΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Θα έκανε 50αρικα αλλά εσύ και οι προϊστάμενοι σου θα απολυθειτε ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΕ ενώ εγώ θα κόβω χρήμα στο ιατρείο μου ως ο γιατρός που ξέρουν για όλα τους τα προβλήματα! Περαστικά ΣΥΡΙΖοτραμπουκοειδη και αν θέλεις έλα για σφουγγάρισμα στο πολυτελές ιατρείο μου ,δίνω 100€ .......το δίμηνο εννοείται και ας είναι πολλά για εσένα!

      Διαγραφή
    3. Συμπλεγματοκε συριζοαεργε 11.06 πμ , απο την Ιμπιζα οπου θα κανω διακοπες ,θα σου δωσω μια συμβουλη! Οταν και αν φτασεις για διακοπες στο χωριο σου με το σοβιετικης εποχης lada για να διακοπαρεις στο μισογκρεμισμενο σπιτι του παππου,καλο θα ηταν να πεταχτεις παραδιπλα ως την.....Μανωλαδα να μαζεψεις καμια φραουλα! Διοτι απο 16/07 τα τζαμπατζιλικια του ακροδεξιου Αδωνι τελειωνουν! Και η ......πρωτη φορα Αριστερα θα ζηταει .....πρωτη φορα 50€ !!! Αντιλαμβανεσαι οτι αν δεν τα εχεις θα σε στειλω στις γυφΤΟΜΥ που υμνεις οπου θα παρεις το νουμερο 19358!!! Για αυτο εγκαιρως σου λεω, μαζεψε πολυ.....φραουλα,θα κανω πολλα εξοδα στην Ιμπιζα και.....Εσυ συριζοκοροιδο θα τα πληρωσεις! Περαστικα!

      Διαγραφή
    4. 1:21 ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΔΩΣΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΙΑΤΡΑΡΑ ΕΙΣΑΙ.

      Διαγραφή
    5. Οι ασθενείς μου λουστρακο του ΒΑΡΔΑΤΡΟΜΠΑ ξέρουν πολύ καλά τι είμαι! Εσύ όμως μάζεψε πολύ.....φράουλα!Γιατί εσύ θα πληρώσεις την ......Ίμπιζα!

      Διαγραφή
  6. Περα απο ενα 20% που πραγματικα αδυνατει αλλα και που η πλειονοτης των συναδελφων εξυπηρετει τζαμπα σχεδον,οι υπολοιποι καμια αναγκη δεν εχουν το 10€ σε αντιθεση με το ιατρειο που δεν βγαινει με 200×8=1600€! Πολυ κλαψα αλλα .....μαλλι νυχακι συην τριχα,τα ΣΚ οι πολεις αδειες, φαγαδικα/καφε φουλ,τα ......τατουαζαδικα ανοιγουν σαν μανιταρια και το 50% εχουν iphone 300€+ ενω στα γυμναστηρια δεν γινεται να βρεις οργανο να γυμναστεις!!! Λεφτα λοιπον υπαρχουν,το λεει και αυτη η ερευνα οτι το Κρατος υποχρηματοδοτει την Υγεια αλλα και το 80% εχει 10-20€! Απλα το θελει για.....γουστα και τον γιατρο......λουστρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως ακριβώς θα γίνει πρωτοβάθμια όταν ενώ κατά γενική ομολογία τα χρήματα που διέθετε το κράτος ήταν λίγα και τώρα θα γίνουν ακόμα λιγότερα? Επειδή θέλετε να καταργήσετε βίαια ένα σύστημα πάτε να το βγάλετε σκάρτο, όταν αυτό που είναι στα σκαριά είναι τρισχειρότερο. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είχαν δικαίωμα να ζητάνε αμοιβή αν είχαν συμπληρώσει 200 επισκέψεις. Αυτό η τρομερή βαλτή μελέτη δεν το διευκρινίζει. Και οι οικογενειακοί θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε αμοιβή εκτος ωραρίου. Η δαπάνη του ασθενή για την υγεία του θα αυξηθεί δεν θα μειωθεί με το καινουριο σύστημα. Προφανώς και υπάρχουν κάποιοι συμβεβλημένοι που ζητανε παράτυπα λεφτά. Σε αυτούς καταγγελία και τιμωρία. Και αρκετοί γιατροί του ΕΣΥ ζητάνε φακελάκι και προφανώς η λύση για αυτό δεν είναι η απόλυση όλων συλλήβδην των γιατρών του ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι αγαπητέ συνάδελφε 3.57! 4 συμβεβλημένοι ιατροί στοιχίζουν το πολύ 8000€ στα πολυτελή ιατρεία τους! Μια κτηνιατρική γυφΤΟΜΥ με 4 ( το πολύ!)άσχετα ρωσοποντιακ ανειδικευτα γεροντια......25500€! Ούτε η .....Ελβετία θα ενέκρινε τέτοια αναίτια σπατάλη!

      Διαγραφή
    2. Φυσικά οι ......έρευνες είναι ανώνυμες!!! Ίσως και ......ανύπαρκτες!!!

      Διαγραφή
  8. ΤΙ ......ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ,Ε? ΤΥΧΑΙΟ.....ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ......ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ! ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ......ΧΑΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο ωράριο που θα έχουν δηλώσει οι ΟΙ γιατροί, θα πρέπει να μην υπάρχουν ραντεβού. Ετσι θα μπορεί να έρχεται απρόσκοπτα αυτός που θα έχει ανάγκη,αλλά δεν θα μπορεί να πληρώσει. Θα είναι ξεκαθαρισμένο,ότι στο συγκεκριμένο ωράριο,όποιος εξυπηρετηθεί,θα είναι δωρεάν,Ούτε ο γιατρός να κάνει κόλπα και να παρουσιάζει πληρότητα,όπως ο ...συμπληρωμένος.
    Αν κάποιος ασθενής έχει τη διάθεση να δώσει αμοιβή,θα μπορεί να έρχεται έκτός ωραρίου και πιθανώς με ραντεβού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άρχισε η λασπουρια. Αλλα κολπα, Αριστεριστικα! Κοιτα που πανω στον πανικο τους θα βγαλουν και "μελέτες" οι αρχικαραγκιοζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και πως γίνονται τότε 12 εκ. επισκεψεις σε συμβεβλημένους; Γιατί δεν προτιμούν τις δημοσιοδομαρες του κλαρινοΥπουργειου ; Να σας επώδυνες εγώ γιατί; Πρώτον στοιχίζουν ακριβότερα, Δεύτερον δεν παρέχουν υπηρεσίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΦΥ με ψίχουλα δεν γίνεται ! Με πάγια έξοδα ιατρείου 1500€ (ενοίκιο 500 ΕΦΚΑ αλλά τοσα ,ΔΕΗ/κοινόχρηστα,τηλέφωνα ,λειτουργικά) με κάτω από 3000€ ανά γιατρο δεν μπορείς να στήσεις σύστημα!Ακόμη και έτσι έχει το ......μισό κόστος των κτηνιατρικων γυφΤΟΜΥ : 4 συμβεβλημένοι 12000€ έναντι των .....επικών 25500€ μιας γυφΤΟΜΥ με 4 Καυκάσια νεαντερνταλια! Αλλά προτιμούν να διορίσουν χιλιάδες ΣΥΡΙΖορομα αρκουδογυφτους παρά να σεβαστούν τα λεφτά του ασφαλισμένου και να του παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με αμοιβές Λ.Αμερικης δεν μπορείς να έχεις υπηρεσίες Ευρώπης! Κανονικά όλοι οι γιατροί έπρεπε να έχουν χρΕΟΠΥΥ που όμως θα κάλυπτε μόνο το 20% των φτωχών! Οι υπόλοιποι από την τσέπη τους, σιγά που δεν έχουν ......10€!Ένα.....ποτό.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρατηρήστε: ούτε ημερομηνία,ούτε βιβλιογραφία, απλά η μπετονιερα πήρε..... φωτιά! Και για τα νοσοκομεία λένε τα χειρότερα άπειρες έρευνες! Γιατί δεν τα κλείνετε; Δούλεψε σκληρά το .......λογιστήριο του ΥΠΥΓ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφιερωμένο εξαιρετικά

    https://www.youtube.com/watch?v=QEIO096CrPY

    ΑπάντησηΔιαγραφή