Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Περικοπές ΕΟΠΥΥ για αποκατάσταση


Το 3% είναι βαριά περιστατικά που χρήζουν συστηματικής αποκατάστασης σε ειδικά κέντρα, για περισσότερο από έξι μήνες.

Φρένο στις παροχές προς τους ασφαλισμένους για υπηρεσίες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης βάζει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας - ΕΚΠΥ που ψηφίστηκε αιφνιδίως πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν στην «Κ» επαγγελματίες του χώρου, ο νέος ΕΚΠΥ έρχεται να κόψει παροχές από τους ασφαλισμένους, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νέος ΕΚΠΥ απαγορεύει τη νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης ασθενών που έχουν χειρουργηθεί για κατάγματα κάτω άκρων, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, που με τον τρόπο αυτό καταδικάζονται σε «αργό θάνατο» στο σπίτι τους.

Παράλληλα, ο νέος ΕΚΠΥ θέτει ως ανώτατο χρόνο νοσηλείας σε κέντρο αποκατάστασης για οποιουδήποτε είδους περιστατικό τους έξι μήνες. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, περίπου 3% των περιστατικών που χρήζουν αποκατάστασης χαρακτηρίζονται πολύ βαριά, π.χ. βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θα χρειαστούν νοσηλεία σε ειδικά κέντρα που θα πρέπει να ξεπεράσει τους έξι μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Μυρτώς, η οποία είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από Πακιστανό τον Ιούλιο του 2012 στην Πάρο, και η οποία παρέμεινε σε κέντρο αποκατάστασης της Λάρισας για 40 μήνες έως ότου λάβει εξιτήριο και να συνεχίσει την αποκατάσταση στο σπίτι της.

Η Ενωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας έχει αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, εστιάζοντας τόσο στην αιφνιδιαστική ψήφιση του νέου ΕΚΠΥ χωρίς να έχει προηγηθεί συνεργασία με τους παρόχους όσο και στις περικοπές στις παροχές. Οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει και τη γνώμη της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, η οποία αφενός τάσσεται υπέρ της νοσηλείας σε κέντρα αποκατάστασης ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, αφετέρου εκτιμά πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι χρόνοι νοσηλείας που αναφέρονται στον νέο ΕΚΠΥ.

2 σχόλια:

  1. Υπερβάλουν οντως στα μετεγχειρητικα κατάγματα που μπορούν ή να έχουν φυσικοθεραπεια κατ οικον με επισκέψεις φυσιατρου ή να πάνε στην ανοικτή νοσηλεία..
    Όσον αφορά το περιστατικό που αναφέρουν το κορίτσι κόντεψε να πεθάνει απο λοίμωξη επρεπε πολυ νωρίτερα να παει σπίτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ(ΜΑΟ))ΚΑΠΟΤΕ ΓΡΑΦΑΝΕ ΣΤΟ ΙΚΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ(ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ),ΠΑΝΕΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΑΜΟΓΙΕΣ)-ΤΩΡΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ...ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ (Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ )ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή